Ok, έχουμε ξεφύγει λιγάκι. Η καταστασούλα που βιώνουμε καθημερινά θα ξεπεράσει σε λίγο τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ο «εθισμός» στα κινητά μας τηλέφωνα,  οδηγεί σιγά σιγά στο να μη βλέπουμε κυριολεκτικά μπροστά μας στον δρόμο. Η ιστορία κάπου αρχίζει να ξεφεύγει, εφόσον παρατηρούνται αναρίθμητα ατυχήματα λόγω χρήσης κινητού τόσο από οδηγούς, όσο κυρίως  από πεζούς που περνούν τους δρόμους χωρίς την απαραίτητη προσοχή με σκυμμένο το κεφάλι στο κινητό τους.

Hong Kong Builds Traffic Lights Into Ground For Those Glued To Their Phones  - DesignTAXI.com

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου και  με σκοπό τον περιορισμό των ατυχημάτων, στο Χονγκ Κονγκ τοποθετούνται πιλοτικά  σε 4 τοποθεσίες στην πόλη, νέοι φωτεινοί σηματοδότες ειδικά σχεδιασμένοι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των πεζών που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ διασχίζουν δρόμους. Εφαρμόζεται λοιπόν αρχικά για 6 μήνες σε δοκιμαστική φάση, και με το πέρας της λήξης θα αξιολογηθεί. Οι προοπτικές που έχει, είναι πράγματι αρκετές. Όπως φαίνεται λοιπόν και στις φωτογραφίες, πρόκειται για πράσινα και κόκκινα φώτα LED, που αντανακλούν στο επίπεδο του εδάφους ώστε να μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των πεζών που κοιτάζουν  το κινητό τους όταν περπατούν στο δρόμο ή οδεύουν σε κάποιο φανάρι. Το κόκκινο φως, θα αντανακλάται από το έδαφος ή την κινητή συσκευή, για να υπενθυμίσει στους πεζούς ότι όταν ανάβει ο «Σταμάτης», δηλαδή το κόκκινο ανθρωπάκι, δε διασχίζουμε το δρόμο, ενώ όταν ανάβει ο «Γρηγόρης», τον διασχίζουμε και πάλι με την ανάλογη προσοχή. Στόχος και ελπίδα λοιπόν είναι όταν εφαρμοστεί, να μπορέσει να μειώσει τα ατυχήματα και να βελτιώσει την ασφάλεια των πεζών.

Hong Kong's New Traffic Lights for Pedestrians on Phones - Bloomberg

Η είδηση ανέβηκε στο instagram και τα σχόλια αυξάνουν και πληθαίνουν. Άλλοι σχολιάζουν με φατσούλες που «κλαίνε» από τα γέλια και κάπως σαν να το παίρνουν στην πλάκα, ενώ άλλοι με λυπημένες φατσούλες φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη επίγνωση για «τα χάλια μας». Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ αποτελεί προσπάθεια που πιθανώς θα υλοποιηθεί και σε πολλές άλλες πόλεις ανά τον κόσμο που επικεντρώνονται περισσότερο σε μέτρα για τους ανθρώπους που είναι κολλημένοι στα τηλέφωνά τους. Ανάμεσα στα σχόλια ξεχωρίζουν αυτά που αναφέρουν τους ανθρώπους σαν ζωντανά ζόμπι ενώ ακόμα και στην παρουσίαση της είδησης,  οι άνθρωποι χαρακτηρίστηκαν  ως «Ζόμπι του τηλεφώνου». Η καινοτομία αυτή που ξεκίνησαν να επιχειρούν στο Χονγκ Κονγκ, είναι συνάμα μια πολύ θλιβερή εξέλιξη, αλλά συγχρόνως και πολύ χρήσιμη. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, αλλά πλέον είναι σαν να είμαστε έτοιμοι να σκηνοθετήσουμε εκ νέου το Walking dead που θα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Με πρωταγωνιστές ποιους άλλους; Εμάς και τα κινητά μας! Μωρέ λέτε να ζήσουμε ένα νέο Walking dead? Μήπως οδεύουμε πράγματι προς τα εκεί και δεν μπορούμε καν να το ανατρέψουμε;

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη