Πόσες φορές έχεις ξαπλώσει στο κρεβάτι, με τα μάτια ορθάνοιχτα στο σκοτάδι, αναρωτώμενος τι θα κάνεις με εκείνη την email που δεν έστειλες ή το άβολο σχόλιο που έκανες κατά λάθος στο αφεντικό σου; Ίσως σκέφτεσαι, «μακάρι να ήμουν σκύλος, αυτοί δεν έχουν άγχη!». Λοιπόν, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις, γιατί μια νέα μελέτη από την Ουγγαρία υποστηρίζει ότι και οι σκύλοι έχουν τις δικές τους άυπνες νύχτες!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τετράποδα φιλαράκια μας δεν είναι τόσο “ζεν” όσο νομίζαμε. Αντιθέτως, όταν περνάνε μια δύσκολη ή έντονη συναισθηματικά μέρα (όπως όταν φοβούνται τη σκούπα ή βλέπουν τη γάτα της γειτόνισσας να περιφέρεται ανενόχλητη στο βασίλειό τους), μπορεί να επηρεαστεί και ο ύπνος τους. Όπως ακριβώς κι εμείς, μένουν ξάγρυπνα, σκεπτόμενα τα προβλήματά τους. Και για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά που είχαν βιώσει στρεσογόνα γεγονότα, ξυπνούσαν πιο γρήγορα και είχαν συνολικά χειρότερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τους πιο χαλαρούς συνομήλικούς τους.

Δηλαδή, φαντάσου τον Ρεξ, τον σκύλο σου, να βρίσκεται ξαπλωμένος στο καλαθάκι του, με τα μάτια ανοιχτά, να σκέφτεται: «Τι θα κάνω με αυτή τη γάτα που δε λέει να φύγει από τον κήπο;», ή «Θα μπορέσω άραγε αύριο να κλέψω ένα ακόμα μπισκότο χωρίς να το καταλάβουν;».

Πριν όμως πανικοβληθείς ότι το αγαπημένο σου κατοικίδιο δεν κοιμάται όσο πρέπει, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως μια αρνητική εμπειρία δεν προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον ύπνο τους. Ωστόσο, εάν το άγχος συνεχίζεται και γίνεται καθημερινότητα, μπορεί να δημιουργηθούν πιο σοβαρές διαταραχές στον ύπνο τους. Φαντάσου δηλαδή έναν σκύλο με… αϋπνία! Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις κι ένα χαμομήλι για τον σκύλο σου, μαζί με το δικό σου;

Η συγκεκριμένη μελέτη μας υπενθυμίζει ότι οι σκύλοι, αν και δεν έχουν να ανησυχούν για δάνεια, υποχρεώσεις και deadlines, εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους «σκυλοπροβλήματα». Και αφού τα σκυλάκια μας προσφέρουν τόση χαρά και συντροφικότητα, ίσως πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να τους προσφέρουμε κι εμείς λίγο παραπάνω… χαλάρωση. Λίγες επιπλέον αγκαλιές, ένα χαλαρωτικό παιχνίδι ή ακόμα και ένας περίπατος χωρίς πίεση μπορεί να κάνει θαύματα για τον σκύλο σου (και για τον ύπνο του!).

Τελικά, αν νομίζεις ότι εσύ είσαι ο μόνος που περνάει τη νύχτα σκεπτόμενος τα άγχη της ημέρας, ρίξε μια ματιά στο αγαπημένο σου τετράποδο. Ίσως να κοιτάζει κι εκείνο το ταβάνι, αναρωτώμενο αν έκανε το σωστό κλέβοντας εκείνο το κομμάτι από το σάντουιτς σου.