Ένας τυχαίος έλεγχος από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποκάλυψε ένα σοβαρό σκάνδαλο που αφορά την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα. Κατά τον έλεγχο, οι αρχές διαπίστωσαν ότι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ έκαναν “φτερά” από τα ταμεία της Εκκλησίας και κατέληξαν σε επιχειρήσεις νυχτερινών κέντρων. Το σκάνδαλο αυτό έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, καθώς εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησίας.



Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε δύο άτομα με θέσεις εξουσίας στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας, οι οποίοι φέρεται να διαχειρίζονταν τα οικονομικά της Εκκλησίας. Ακολουθώντας τη διαδρομή των χρημάτων, οι αρχές οδηγήθηκαν σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, οι οποίοι εμφανίζονται ως αποδέκτες μεγάλων ποσών που εκταμιεύονταν από λογαριασμούς της Εκκλησίας.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μετά από μια σε βάθος έρευνα της Αρχής, η οποία άρχισε να παρακολουθεί τις «ύποπτες» οικονομικές κινήσεις των δύο ιερέων. Συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί που διαχειρίζονταν οι εμπλεκόμενοι παρακολουθήθηκαν από τις αρχές, καθώς μεγάλες χρηματικές μεταφορές κατευθύνονταν σε λογαριασμούς των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μεταφορές αυτές παρουσιαζόντουσαν ως «επενδύσεις» σε νυχτερινά κέντρα, δημιουργώντας υποψίες για παράνομη δραστηριότητα.

Οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο ιερείς ενδέχεται να έχουν τελέσει το κακούργημα της υπεξαίρεσης, ενώ οι επιχειρηματίες που συνδέονται με τις νυχτερινές επιχειρήσεις ελέγχονται για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος έχει παραλάβει το πόρισμα της Αρχής και διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα παραπάνω αδικήματα.

Παράλληλα με τις έρευνες, οι αρχές προχώρησαν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των χρημάτων. Συνολικά, πέντε επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου φαίνεται ότι συνδέονται με τη διαδρομή των χρημάτων και η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν όλες οι διασυνδέσεις.

Το κουβάρι αυτής της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου οκτώ χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες ύποπτες μεταφορές μεγάλων ποσών από τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν οι δύο ιερείς. Με την πάροδο των ετών, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε λογαριασμούς των ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, κάνοντας τις αρχές να υποψιαστούν την ύπαρξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση καταγράφονται τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι αρχές εντόπισαν ακόμα μια ύποπτη μεταφορά ποσού ύψους 50.000 ευρώ, η οποία φέρεται να συνδέεται με την ίδια οικονομική αλυσίδα. Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση των ύποπτων λογαριασμών έφερε στο φως νέα δεδομένα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, με τις αρχές να εξετάζουν αν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πιθανότητα να έχουν τελεστεί κι άλλα αδικήματα, όπως η φοροδιαφυγή ή η παράνομη επένδυση κεφαλαίων, ερευνάται προσεκτικά.