Η οσμή είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσωπική, επαγγελματική και βασικά σε κάθε είδους σχέση. Η μυρωδιά που αναδύεται από το σώμα του εκάστοτε ανθρώπου είναι χαρακτηριστική και μοναδική και είναι αυτή που ουσιαστικά μας τραβάει σε ένα άτομο… ή κάποιες φορές η αιτία που μας απωθεί. Αλήθεια, μπορούμε να ερωτευτούμε κάποιον άνθρωπο ακόμα και για τη μυρωδιά του και να τη θέλουμε πάνω σε κάθε προσωπικό μας αντικείμενο (έλα μεταξύ μας όλοι έχουμε ψεκαστεί με το άρωμα του αγαπημένου μας προσώπου για να το νιώθουμε συνεχώς κοντά μας). Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα σώμα μπορεί να μας μυρίζει άσχημα και να μη θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά του. Και αυτό κάποιες φορές ενδέχεται να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες και άλλους σε φαγητό. Ναι καλά ακούσατε, υπάρχουν φαγητά που όταν τα καταναλώσουμε μας κάνουν να μυρίζουμε με όχι και τόσο ωραίο τρόπο. Γνωρίζετε ποια είναι ή θα τα διαβάσετε παρακάτω; Και ίσως μερικά από αυτά ούτε που θα σας περνούσαν από το μυαλό.

 

#1 Παστουρμάς

Τον ξέρουμε και τον γνωρίζουμε σχεδόν όλοι. Κύριο συστατικό του  είναι το κρέας πλευρών, που μπορεί να είναι από μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρο, κατσίκα, ή βούβαλου. Ο καλύτερος του είδους θεωρείται αυτός από το κρέας της καμήλας. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του, το σώμα μας αρχίζει να βγάζει μία παράξενη μυρωδιά που θα την παρομοιάζαμε με αυτή του ιδρώτα. Αρά, αξίζει να τον κατατάσσουμε σε ένα εξαιρετικό είδος αλλαντικού αν είναι να το τρώμε και μετά να μην μπορεί να μας πλησιάσει άνθρωπος; Κάποιοι έχουν προτείνει ως λύση να αφαιρούμε το τσιμένι (ένα από τα βασικά συστατικά με τα οποία φτιάχνουν το περίβλημα του παστουρμά  και αυτό που δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα) αλλά και πάλι δε διορθώνεται πολύ η κατάσταση.

 

#2 Σκόρδο

Το απόλυτο σιγουράκι για να κρατήσεις αποστάσεις από πολύ κόσμο! Υπεύθυνη για τη δυσοσμία σε σώμα και στόμα είναι η αλλισίνη, το ενεργό συστατικό του σκόρδου, που απελευθερώνεται καθώς το κόβουμε ή το τρίβουμε. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το φάμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκορδαλιά ή το περίφημο «γιαουρτοσκόρδιον», κοινώς τζατζίκι; Πόσα ραντεβού έχουν πάει στράφι λόγω κατανάλωσης των παραπάνω τροφίμων; Και πάλι όμως λύση υπάρχει… να φάτε και οι δύο και έτσι να μη σας ενοχλεί η μυρωδιά του σκόρδου.

 

#3 Μπρόκολο

Και τα λοιπά σταυρανθή λαχανικά (ωραία ονομασία έχουν!), όπως το λευκό του ξαδερφάκι το κουνουπίδι αλλά και το λάχανο. Αυτό το πράσινο λοιπόν λαχανικό που μοιάζει με μικρό δεντράκι μυρίζει έτσι επειδή περιέχει θείο. Όταν το φάμε, το θείο απελευθερώνεται στο σώμα μας και κάνει την αναπνοή μας αλλά και τον ιδρώτα μας απαγορευτικά για αγκαλιές και φιλιά.  Το μπρόκολο και το κουνουπίδι πρώτον κατά τον βρασμό τους κάνουν το σπίτι σας επίσης να μυρίζει τόσο άσχημα που οι γείτονες θα θέλουν να μετακομίσετε άμεσα και δεύτερον μετά την κατανάλωσή τους προκαλούν αέρια… ααα δηλαδή και άλλη μία υπέροχη μυρωδιά του σώματος #νοτ

 

#4 Μπαχαρικά

Τα δύο μπαχαρικά που δεν προσφέρουν ωραίο άρωμα στο ανθρώπινο σώμα όσο και αν νοστιμίζουν το φαγητό είναι το κάρυ και το κύμινο. Κολλάνε κυρίως στη γλώσσα και τα δόντια αλλά μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για αρκετές μέρες και αυτό είναι η πηγή του προβλήματος. Επιπρόσθετα, περιέχουν διάφορες που όταν να απελευθερωθούν μέσω του ιδρώτα, οδηγούν σε μια δυσάρεστη οσμή.

 

#5 Ψάρι 

Το ψάρι μπορεί να είναι μία εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική τροφή για τον οργανισμό μας εξαιτίας των Ω3 λιπαρών που περιέχει. Παρόλα αυτά σε μερικούς  ανθρώπους προκαλεί δυσοσμία λόγω της δυσκολίας της διάσπασης της τριμεθυλαμίνης, μια ουσία που παράγεται όταν γίνεται κατανάλωση ψαριού. Καλό το ζωάκι που κολυμπάει αλλά σε κάνει να πεινάς γρήγορα, μπορεί να σε πνίξει από κάποιο ξεχασμένο κόκαλο και στο τέλος να μυρίζεις.

 

#6 Σπαράγγια 

Τα σπαράγγια φημίζονται για την άσχημη μυρωδιά που προσδίδουν στα ούρα μας. Όμως, την αντίστοιχη επίδραση έχουν όμως και στο δέρμα μας. Η συγκεκριμένη κακοσμία οφείλεται στη διάσπαση μιας ουσίας που περιέχεται στο λαχανικό. Το σπαραγγικό οξύ όταν διασπαστεί γίνεται θειικό οξύ και όλο αυτό κάνει το κορμί μας να μυρίζει άσχημα.

 

#7 Αλκοόλ 

Σίγουρα όταν καταναλώνουμε μεγάλο ποσοστό αλκοόλης, η ανάσα μας αποκτά μία κακή οσμή που δε μας κάνει προσιτούς στα κοντινά μας πρόσωπα. Το αλκοόλ δημιουργεί μία κατάσταση ευφορίας και γλεντιού αλλά μπορεί να μας μεθύσει και να μας οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις και παρεξηγήσιμες συμπεριφορές. Μετατρέπεται σε οξικό οξύ και είναι η αιτία της δυσοσμίας σε σώμα και αναπνοή.

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις τροφές που όταν καταναλωθούν προκαλούν κακοσμία στο ανθρώπινο σώμα. Θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές άλλες ακόμα. Αλλά αν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο όλα θα πάνε καλά… στην τελική όταν τις τρώτε αφήστε και ένα παράθυρο ανοιχτό και κυρίως ψεκαστείτε με την αγαπημένη σας κολόνια!

Συντάκτης: Αμαλία Ευαγγελία Αλεξανδρή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη