Η Νικόλ Κίντμαν μοιράστηκε ότι τα γυρίσματα των ερwτικών σκηνών για την επερχόμενη ταινία της Babygirl ήταν τόσο ατελείωτα που χρειάστηκε να διακόψει τα γυρίσματα, καθώς αντιμετώπιζε μια μορφή οργaσμικού burn out. Μιλώντας στη Sun, η Κίντμαν αποκάλυψε ότι οι ερwτικές σκηνές με τον Χάρις Ντίκινσον (που υποδύεται τον ασκούμενο Σάμιουελ) έγιναν πολύ δύσκολες για να τις αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Εξήγησε: “Υπήρχε μια τεράστια ποσότητα μοιράσματος και εμπιστοσύνης και στη συνέχεια απογοήτευση. “Υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που έλεγα: “Δε θέλω πια να έχω οργασμό. Μην έρχεσαι κοντά μου. Μισώ να το κάνω αυτό. Δε με νοιάζει αν δε με αγγίξουν ποτέ ξανά στη ζωή μου! Το έχω ξεπεράσει.’

Five things to know about 'orgasm burnout'

“Ήταν τόσο παρούσα όλη την ώρα για μένα που ήταν σχεδόν σαν εξουθένωση.” Τι είναι η εξουθένωση από τον οργaσμό; Έχουμε ακούσει για την εξουθένωση όταν η πολυάσχολη ζωή γίνεται υπερβολική, αλλά μπορεί όντως να νιώσετε κόπωση από τον πολύ οργaσμό; “Περιστασιακά μπορεί να νιώσετε έναν βαθμό κόπωσης ή εξουθένωσης αν έχετε οργaσμό πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα”, εξηγεί η Kalila Bolton, συνιδρύτρια της πλατφόρμας γυναικείας σεξουαλικής ευεξίας SheSpot.

Η Barbara Santini, ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων, λέει ότι η εξουθένωση από τον οργsσμό δεν αφορά απλώς τη σωματική εξάντληση- πρόκειται για μια πολυδιάστατη εμπειρία όπου παίζουν ρόλο τόσο ψυχολογικοί όσο και φυσιολογικοί παράγοντες. “Ενώ οι συχνοί οργασμοί οδηγούν σε ένα κύμα ευχάριστων νευροχημικών ουσιών, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, το σώμα μπορεί να βιώσει ένα σημείο κορεσμού”, εξηγεί. “Όταν συμβαίνει αυτό, οι οδοί ανταμοιβής του εγκεφάλου απευαισθητοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κάποτε αισθανόταν ευφορία τώρα αισθάνεται συγκλονιστικό ή ακόμη και υποτονικό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σηματοδοτεί την υπερφόρτωση”.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε οργ@σμό; Βασικά, πολλά. Οι ειδικοί του σ3ξ ανέλυαν προηγουμένως το πώς ένας οργ@σμός επηρεάζει ένα άτομο, λεπτό προς λεπτό. Αμέσως μετά την επίτευξη ενός οργ@σμού, ο εγκέφαλος χτυπιέται από ένα ισχυρό κύμα ντοπαμίνης, δημιουργώντας ένα high παρόμοιο με την ευφορία της λήψης hρωίνης. Αλλά μόλις 10 λεπτά αργότερα, για ορισμένους, μπορεί να επέλθει η “μετά το σ3ξ μελαγχολία”, με ξαφνικά συναισθήματα κατάθλιψης και ταραχής που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της πτώσης των επιπέδων ντοπαμίνης. Θα μπορούσε, επομένως, να προκύψει ότι αν έχετε σταθερά αρκετούς οργ@σμούς, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα συναισθήματά σας χάρη στις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιπέδων ορμονών που διαταράσσουν την ισορροπία του οργανισμού, οδηγώντας ενδεχομένως σε εναλλαγές της διάθεσης και κόπωση.

“Όταν έρχεστε σε οργ@σμό, μια τεράστια έκρηξη χημικών ουσιών εισέρχεται στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης – και μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να νιώσετε και πάλι ισορροπημένοι μετά από μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρία”, προσθέτει ο Bolton.

Πόσοι οργ@σμοί είναι πάρα πολλοί οργ@σμοί; Η Bolton λέει ότι δεν υπάρχει καθορισμένο όριο για έναν υγιή αριθμό οργ@σμών, και αν βιώνετε γνήσια ευχαρίστηση κάθε φορά σας συστήνει να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε! Στην πραγματικότητα, οι οργ@σμοί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και τη σ3ξουαλική υγεία, με έρευνες να συνδέουν το μεγάλο Ο με παρατεταμένη διάρκεια ζωής, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και βελτιωμένη υγεία του πυελικού εδάφους. Πώς να αντιμετωπίσετε την εξουθένωση από τον οργ@σμό; Σύμφωνα με τη Santini η αντιμετώπιση του org@sm burnout απαιτεί επαναπροσαρμογή τόσο του μυαλού όσο και του σώματος. “Σας συμβουλεύω να επιβραδύνετε τη σ3ξουαλική δραστηριότητα και να επικεντρωθείτε στη μη οργ@σμική οικειότητα, όπως η αγκαλιά ή το αισθησιακό άγγιγμα, για να επαναφέρετε μια βαθύτερη σύνδεση χωρίς την πίεση της κορύφωσης”, λέει. “Η συναισθηματική ευεξία παίζει τεράστιο ρόλο, οπότε η ενσυνειδητότητα και η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι το κλειδί στην πλοήγηση αυτής της εμπειρίας”.