Στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, ένα συγκλονιστικό περιστατικό bullying στη Λάρισα έφερε στο φως τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά ανήλικοι σε σχολικές αίθουσες και γειτονιές. Θύμα αυτή τη φορά ένας 14χρονος μαθητής που για τέσσερις ολόκληρους μήνες υπέφερε απειλές, ταπεινώσεις και εκβιασμούς από μια συμμορία συνομηλίκων του. Αποκορύφωμα αυτού του μαρτυρίου ήταν η απελπιστική στιγμή που ο ίδιος έσπασε τη σιωπή του και μοιράστηκε τον εφιάλτη του με τον πατέρα του, περιγράφοντας τη βία και τον εξευτελισμό που υπέστη.

Σύμφωνα με τον πατέρα του αγοριού, το παιδί του έφτασε σε σημείο να εκλιπαρεί τη συμμορία, γονατίζοντας μπροστά τους. Οι ίδιοι, όχι μόνο του πήραν το χαρτζιλίκι, αλλά τον υποχρέωσαν να τους φιλήσει τα πόδια, ρίχνοντάς τον στον απόλυτο εξευτελισμό. Οι απειλές συνεχίστηκαν ακόμα και τηλεφωνικά, φτάνοντας στο σημείο να του ζητούν χρήματα με την υπόσχεση ότι σε περίπτωση άρνησης, «κανένας δε θα τον γλιτώσει».

«Με παίρνει τηλέφωνο κατά τις 10 η ώρα “μπαμπά με απειλούν, αν μέχρι την Παρασκευή δεν τους πάει 60 ευρώ θα με σκοτώσουν θα με κάνουν μαύρο στο ξύλο”», είπε ο πατέρας του, μιλώντας στο Mega.

 



 

«Ήταν πολύ νευρικός με τα μηνύματα. Στις 26 Αυγούστου τα συγκεκριμένα παιδιά μαζί με έναν άλλον του είπαν σε μια ώρα να έχεις 30€ θα σε δείρουμε. Είχε το χαρτζιλίκι του που του δίναμε εμείς φυλαγμένα τα χρήματα. Πήγε και τους τα πήγε σε μια ώρα τα είχε εκεί πέρα και τον βάλανε γονατιστό να τους φιλήσει τα πόδια και τους ζήτησε συγγνώμη».

Η κοινωνία αντιδρά, αλλά αργά

Το συμβάν αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Τα στόματα στην τοπική κοινωνία άρχισαν να ανοίγουν, αποκαλύπτοντας ότι ο 14χρονος δεν ήταν το μοναδικό θύμα αυτών των ανήλικων νταήδων. Η ύπαρξη μιας μεγαλύτερης συμμορίας που φέρεται να περιλαμβάνει και ενήλικες, δείχνει πως ο φόβος και η απειλή είχαν πιάσει βαθιές ρίζες. Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις, ενώ οι γονείς των ανήλικων δραστών διώκονται για παραμέληση εποπτείας, και το θύμα αναγκάστηκε να αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Αυτό το περιστατικό στη Λάρισα αναδεικνύει την αδιαφορία απέναντι σε ένα πρόβλημα που πλήττει την ελληνική κοινωνία εδώ και χρόνια. Το bullying αποτελεί διαρκή και επώδυνη πραγματικότητα για εκατοντάδες παιδιά που ζουν με τον φόβο της κακοποίησης και τον στιγματισμό της σιωπής. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η πολιτεία – όλοι έχουν ευθύνη να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, εξασφαλίζοντας πως κανείς δε θα βρεθεί ανυπεράσπιστος σε μια παρόμοια κατάσταση.

Ο χειρισμός αυτών των περιστατικών πρέπει να ξεπεράσει την ανούσια κι άνευ αποτελέσματος τιμωρία. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να διαχειριζόμαστε τη βία ως μία αναπόφευκτη πραγματικότητα και να εστιάσουμε στη ριζική αλλαγή των κοινωνικών προτύπων που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές. Εκπαιδευτικά προγράμματα, ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία και ενθάρρυνση για έγκαιρη αναφορά περιστατικών είναι μόνο κάποιες από τις δράσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα. Κυρίως, όμως, είναι σημαντικό να μην τη συνηθίσουμε. Αν η κοινωνία συνεχίσει να κλείνει τα μάτια, θα παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον όπου η αδιαφορία θα δίνει το δικαίωμα στον εκφοβισμό να επιβιώνει και να αναπτύσσεται.

Η βία, όταν περνάει στα παιδιά, πάντα βρίσκει τον φταίχτη στους μεγάλους.