Πόσες φορές ενώ έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες, ξυπνάς το πρωί και νιώθεις κουρασμένος;
Πόσες φορές ξυπνάς το πρωί και απλά νιώθεις ότι δεν έχεις κουράγιο από το να πας στη δουλειά σου, μέχρι να κάνεις όλες τις δραστηριότητες που χρειάζεται μέσα στην ημέρα; Ο λόγος είναι ότι δε χρησιμοποιείς όλα τα είδη ξεκούρασης προκειμένου να αναζωογονείς σώμα και πνεύμα καθημερινά, προκειμένου να νιώθεις το πρωί πραγματικά ξεκούραστος και ανάλαφρος. Πάμε να δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά τα επτά είδη ξεκούρασης που είναι καλό να εντάξεις στην καθημερινή ρουτίνα σου!
1. Η σωματική ξεκούραση
Το πιο αναγκαίο είδος ξεκούρασης για τον άνθρωπο είναι η σωματική ξεκούραση φυσικά. Η σωματική ξεκούραση, μπορεί να είναι ενεργητική ή παθητική. Η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει τον ύπνο και τον σύντομο «υπνάκο» κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι αυτό που χρειαζόμαστε αναγκαία όλοι ανεξαιρέτως. Η ενεργητική ξεκούραση σχετίζεται με αναζωογονητικές δραστηριότητες που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και την ευλυγισία του σώματος, όπως η γιόγκα, πιλάτες αλλά και διάφορα είδη μασάζ, όπως το λεμφικό.
2. Η ψυχική ανάπαυση
Το δεύτερο είδος ξεκούρασης, η ψυχική ξεκούραση, είναι εξίσου σημαντική και η έλλειψή της μπορεί να εκδηλωθεί με συμπεριφορές όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση ή η αίσθηση της κούρασης ακόμα και μετά από 8 ώρες ύπνου. Θα πρέπει λοιπόν καθημερινά να κάνουμε δραστηριότητες που “γεμίζουν” την ψυχή μας με όμορφα συναισθήματα, έτσι ώστε να “φορτίζουμε” μπαταρίες και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ανάλαφροι στις υποχρεώσεις που έχουμε καθημερινά. Μια καλή συμβουλή είναι να κάνουμε συχνά μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις διάφορες υποχρεώσεις που έχουμε προκειμένου να “παίρνουμε ανάσα” ψυχικά.
3. Η αισθητηριακή ξεκούραση
Κάθε μέρα οι αισθήσεις μας κατακλύζονται από ερεθίσματα όπως πολλά φώτα, οθόνες και βιντεοκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να κλείνουμε τα μάτια μας για λίγα λεπτά, αφού αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε, ενώ στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας καλό θα ήταν να «αποσυνδεθούμε» τελείως από όλα λίγα λεπτά προτού κοιμηθούμε και να συντονιστούμε με τον εαυτό μας. Ένα διάλειμμα επίσης από τα social media για ένα διάστημα, θα βοηθούσε να επανακάμψεις αισθητηριακά.
4.Η συναισθηματική ξεκούραση
Συναισθηματική ξεκούραση σημαίνει αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και του επιτρέπω να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του. Δυστυχώς στην σημερινή εποχή δεν έχουμε χρόνο να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και συχνά να μην μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Μια πρακτική που βοηθάει πολύ σε αυτό το είδος, είναι να καταγράφουμε τα συναισθήματα μας σε χαρτί ή να τα εκφράσουμε λεκτικά ή να τα εκφράσουμε μέσω διαφόρων μορφών τέχνης.
5. Η κοινωνική ξεκούραση
Η ανάγκη για συναισθηματική ξεκούραση συχνά δηλώνει και έλλειψη κοινωνικής ξεκούρασης. Αυτό συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις που μας αναζωογονούν από εκείνες που μας εξαντλούν. Για περισσότερη κοινωνική ξεκούραση χρειαζόμαστε στον περίγυρο μας θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους που για εμάς αποτελούν καλό πρότυπο για αυτοεξέλιξη. Οι άνθρωποι που ενεργειακά μας απομυζούν, μας δημιουργούν έξτρα κοινωνική κούραση. Οπότε think about ένα detox από τοξικούς ανθρώπους, θα σου κάνει καλό.
6. Η δημιουργική ξεκούραση
Αυτό το είδος ξεκούρασης αφορά τον θαυμασμό και την επαφή με τη φύση καθώς μας δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας και μας αναζωογονεί, αλλά και άλλες συνήθειες όπως η απόλαυση των τεχνών, το διάβασμα ή η συγγραφή. Αν μέσα στην ημέρα αφιερώνουμε λίγο χρόνο για μια βόλτα στη φύση, στο πάρκο της γειτονιάς ή κοντά στην θάλασσα, αν διαβάζουμε λίγες σελίδες ενός βιβλίου, ακούμε μουσική και ασχοληθούμε γενικότερα με τις τέχνες, θα παρατηρήσουμε ότι αναπτερωνεται η δημιουργικότητα μας και η καλλιτεχνική μας έκφραση.
7. Η πνευματική ξεκούραση
Μέσα από αυτό τον τύπο ανάπαυσης μπορούμε να συνδεθούμε με τον ανώτερο εαυτό μας και να νιώσουμε τη βαθύτερη αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης και της αποδοχής. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η ενσωμάτωση του διαλογισμού στην καθημερινή μας ρουτίνα είτε το πρωί, είτε το βράδυ, καθώς σύμφωνα με έρευνες μειώνει το άγχος καθώς βασίζεται αρχικά στις τεχνικές των αναπνοών και στο mindfulness. Αν αφιερώσουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα σε αυτό το είδος ξεκούρασης, τα αποτελέσματα που θα δούμε στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας με το πέρας του χρόνου θα είναι θεαματικά.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη