Γνωρίζεις αυτό το άτομο και ξαφνικά κάτι παθαίνεις. Η χημεία μεταξύ σας είναι σε άλλα επίπεδα. Τα σώματα σας κινούνται μαζί σε έναν χορό ρυθμικό και συγχρονισμένο. Νιώθεις αυτό το ανεξήγητο πάθ0ς που σου έλεγαν τόσο χρόνια πως μόνο όταν το νιώσεις θα το καταλάβεις και να που το κατάλαβες επιτέλους! Ο άνθρωπος αυτός στα πρώτα σας λεπτά  σε έκανε να νιώσεις όσο πάθ0ς δεν ξανάνιωσες με όλα τα άτομα που σου κίνησαν ποτέ το ενδιαφέρον. 

Η χημεία αυτή ήταν το καλύτερο θεμέλιο που θα μπορούσε να υπάρξει για να χτιστεί μια σχέση και έτσι και έγινε, το πάθ0ς αυτό σας έκανε αχώριστους και σας έφερε πολύ κοντά γρήγορα και εύκολα και μαζί με το άτομο αυτό ξεκινήσατε μια σχέση. Ποια είναι όμως τα συναισθήματα και οι καταστάσεις  που έρχονται όταν φεύγει η επήρεια του πάθους και είναι υπεύθυνες να δέσουν τη σχέση σας και την κάνουν ανθεκτική στον χρόνο;

Αρχικά για να δέσουν δυο άτομα πρέπει να δείτε τις “περίεργες” και “ευάλωτες” πτυχές ο ένας του άλλου. Αυτό έρχεται μέσα από τον χρόνο που περνάτε μαζί. Αν ζήσεις τον άνθρωπο σου αγουροξυπνημένο με 3 ώρες ύπνο ή να ψήνεται με πυρετό ή να πεινάει αλλά να μην το έχει καταλάβει ακόμα και καταφέρεις να αντέξεις την γκρίνια και την κλάψα του, βρίσκοντας την οριακά γλυκιά… Αν έχετε φτιάξει τη δική σας χορογραφία που κάνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε και κάνετε άκυρα πράγματα που κάνατε όταν ήσασταν μωρά με τα αδέρφια/ξαδέρφια,τ ότε σημαίνει πως αυτό που νιώθεις για το άτομο αυτό είναι σίγουρα κάτι πολύ παραπάνω από πάθ0ς.

Μια σχέση μεγαλώνει και εξελίσσεται στη σιωπή. Όταν τα στόματα κλείνουν και τα αυτιά συνεχίζουν να ακούνε τη μελωδία του έρωτα, αυτό είναι η μαγεία. Πολλοί νομίζουμε πως η σιωπή είναι κακό πράγμα και πως δείχνει πως δεν έχεις κάποιο κοινό με το άτομο που έχεις δίπλα σου, έλα όμως που δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Δείχνει πως η σχέση έχει εξελιχθεί και πως νιώθετε τόσο σίγουροι για τα συναισθήματα σας που δε χρειάζεστε συνέχεια επιβεβαίωση ο ένας από τον άλλον πως περνάτε καλά. Το να μπορείς να καθίσεις με τον άνθρωπό σου ήσυχα, αυτό φωνάζει αγάπη και στοργή.

Ένα ακόμη πράγμα που είναι κατά πολύ υπεύθυνο για την ανθεκτικότητα της σχέσης, είναι να καταφέρετε να μη χάσετε τον εαυτό σας μέσα στη σχέση. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε συζητιέται συχνά και αν και ακούγεται πολύ γενική φράση είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί αυτό. Απλά πρέπει να θυμάσαι πως είστε ένα σύνολο που αποτελείται από δύο ολόκληρα και όχι δύο μισά. Πριν τη γνωριμία ήσασταν 2 ξεχωριστά άτομα και αυτό πρέπει να ήσαστε και κατά τη διάρκεια της σχέσης. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να κάνετε τα προσωπικά πράγματα που σας άρεσαν και ήταν σημαντικά για σας, κάντε τα μόνοι σας και το βράδυ περιγράψτε τα στον άνθρωπο σας. Το να καταφέρνετε να μη χάσετε τον εαυτό σας στη σχέση και να διατηρηθεί η ανεξαρτησία του καθενός θα κάνει τη σχέση σου απίστευτα ανθεκτική στον χρόνο.

Για το τέλος άφησα το απόλυτο συναίσθημα που αν το νιώσουν και οι δύο η σχέση αυτή θα δέσει και θα παραμείνει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου. Το να νιώθετε σαν παιδιά όταν είσαστε μαζί. Το συναίσθημα της αθωότητας είναι τόσο δυνατό και όμορφο και δείχνει πως δίπλα σου έχεις το σωστό άτομο. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το εσωτερικό σου παιδί να είναι χαρούμενο και να “εγκρίνει” τον σύντροφο σου και αν βλέπεις πως όχι μόνο τον “εγκρίνει” αλλά του αρέσει κιόλας να περνά πολλή ώρα μαζί του σημαίνει πως η σχέση αυτή είναι σίγουρα μια σχέση που αξίζει και σημαίνει πολλά.

Το πάθ0ς είναι ένα έντονο και όμορφο συναίσθημα το οποίο μας κάνει άνω κάτω την καθημερινότητα μας και μας γεμίζει τις μπαταρίες κάνοντας μας να μην κοιμόμαστε, να μην κουραζόμαστε και να ζούμε σε ένα φανταστικό κόσμο με πεταλουδίτσες και ροζ συννεφάκια. Αυτό όμως που θα καθιερώσει τη σχέση και θα δείξει αν μπορεί να είναι ανθεκτική όταν οι πεταλουδίτσες και τα συννεφάκια λιγοστέψουν, είναι τα ήρεμα συναισθήματα που θα έρθουν στην πορεία, η σιωπή, η γαλήνη και η ηρεμία. Αν μετά την ένταση η ηρεμία που θα νιώσετε δε σας φαίνεται περίεργη και αλλόκοτη, αλλά μεγαλώνει την αγάπη που νιώθετε, μπορώ να σας πω ανεπιφύλακτα πως η σχέση σας θα αντέξει στον χρόνο.

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη