Ένας χρόνος διαλείμματος. Αυτό είναι το περίφημο gap year, μια πρακτική που αποτελεί κανόνα σε πολλές χώρες του εξωτερικού και που κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα. Παραδοσιακά, αυτός ο ελεύθερος χρόνος γίνεται πριν την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, αμέσως μετά την αποφοίτηση από το λύκειο. Στην Ελλάδα, όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, το gap year είναι πιο διαδεδομένο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και πριν την εύρεση εργασίας ή μεταπτυχιακού. Ωστόσο, δεν υπάρχει «σωστή» στιγμή – μπορεί να είναι ιδανικό σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας, είτε σε μία περίοδο αλλαγής σπουδών ή καριέρας, είτε απλά σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε χρόνο για τον εαυτό μας. Το gap year μπορεί να προσφέρει εξέλιξη σε κάθε επίπεδο: προσωπικά, ακαδημαϊκά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Και σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν 5 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το δοκιμάσεις.
1. Ξεκούραση
Στο νούμερο 1 και όχι τυχαία βρίσκεται η ανάγκη για ξεκούραση. Είτε αποφασίσεις να κάνεις gap year μετά το σχολείο, είτε μετά τις σπουδές, είτε κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης αλλαγής στη ζωή σου, η χαλάρωση και η ξεγνοιασιά είναι κάτι που χρειάζεσαι, όχι απλά κάτι που θέλεις. Είναι απαραίτητο να έρθεις πιο κοντά με τους δικούς σου ανθρώπους, να βγεις, να διασκεδάσεις, να θυμηθείς τα παλιά σου χόμπι, να χορτάσεις ύπνο, να γυμναστείς, να φροντίσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία και γενικά ότι σε βοηθήσει να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.
2. Αναθεώρηση Στόχων και Προτεραιοτήτων
Κοινώς, ένα κενό έτος από τυπικές υποχρεώσεις είναι η στιγμή να σκεφτείς «τι θες να κάνεις στη ζωή σου». Ή τέλος πάντων ποια θα είναι τα επόμενά σου βήματα. Ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα, έχεις την ευκαιρία να σκεφτείς και να οργανώσεις στρατηγικά το μέλλον σου. ‘Ωρα να ψαχτείς, να βρεις μεταπτυχιακό, να ανακαλύψεις ποια είναι η κατάλληλη νέα καριέρα για σένα ή να φτιάξεις το πλάνο για τη νέα σου επιχείρηση.
3. Ταξίδια και νέες εμπειρίες
Αν τρελαίνεσαι για ταξίδια, το gap year σού δίνει την ιδανική ευκαιρία να κάνεις πραγματικότητα αυτό που πάντα ονειρευόσουν. Ειδικά για τους νέους, με τις εκπτώσεις σε αεροπορικές εταιρείες (βλ. genAIRation AEGEAN), πακέτα απεριόριστων διαδρομών με τρένο (βλ. Interrail Global Pass, DiscoverEU) και δωρεάν είσοδο σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη ο πειρασμός γίνεται μεγάλος. Κλείσε τα εισιτήριά σου νωρίς, να είσαι ευέλικτος/η στις ημερομηνίες, επίλεξε τον τύπο καταλύματος που ταιριάζει καλύτερα στο budget σου ή επισκέψου τους φίλους σου στο εξωτερικό, πάρε το backpack ή τη βαλίτσα σου και ξεκίνα για την περιπέτεια της ζωής σου. Δε χρειάζεσαι καν συγκεκριμένη παρέα: θα γνωρίσεις κόσμο στα ταξίδια σου, μπορείς να πας σε κάθε προορισμό με διαφορετική παρέα ή αλλιώς να απολαύσεις την παρέα του εαυτού σου ως solo traveller. Εάν θέλεις να το ζήσεις στο μέγιστο, μπορείς να μείνεις στο εξωτερικό στη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Ψάξε για πρακτική άσκηση και γέμισε νέες εμπειρίες σε μία ξένη χώρα (βλ. Erasmus+, EURES, Europlacement, Internshipmapper, διάφορους οργανισμoύς και ΜΚΟ, AIESEC, European Solidarity Corps).
4. Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Μία χρονιά χωρίς δουλειά και σπουδές δε σημαίνει μία χρονιά χωρίς μάθηση και ανάπτυξη. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο σου για να πάρεις ένα πιστοποιητικό γνώσεων υπολογιστή, να αρχίσεις ή να εξασκήσεις μια ξένη γλώσσα. Παρακολούθησε σεμινάρια για να γνωρίσεις ένα νέο αντικείμενο μάθησης. Απόκτησε βασικά life skills μαθαίνοντας να μαγειρεύεις και κάνοντας ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Γίνε δημιουργικός/η συμμετέχοντας σε μία θεατρική ομάδα, εξασκώντας κάποιο ταλέντο σου στο τραγούδι, τη ζωγραφική ή τη γραφή.
5. Εθελοντισμός
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο σου για προσφορά στην κοινωνία και εθελοντισμό στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσεις απόρους, πρόσφυγες, το περιβάλλον ή τα αδέσποτα ζωάκια εκμεταλλευόμενος/η αν δύναται και τις σπουδές ή την επαγγελματική σου εμπειρία αλλά πάνω από όλα την αγάπη σου για δωρεά και αλληλεγγύη.
Ένα gap year στη μοντέρνα ή και όχι εκδοχή του μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την προσωπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση του άγχους και την ψυχική μας ευημερία. Ακόμα και το να βαρεθούμε είναι σημαντικό για την εξέλιξή μας. Αν δε βαρεθούμε, δε θα σκεφτούμε, δε θα έχουμε ιδέες, δε θα δημιουργήσουμε. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως ένα κενό έτος φαίνεται άσχημο στο βιογραφικό μας. Ίσα-ίσα πολλές φορές είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη soft skills όπως η επικοινωνία, η οργανωτικότητα, η διαχείριση χρόνου και η προσαρμοστικότητα. Πρόκειται για μια ευκαιρία γεμάτη εμπειρίες, προκλήσεις και αυτογνωσία. Είναι ένας χρόνος που μπορεί να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, να βρούμε νέους δρόμους και να καλλιεργήσουμε δεξιότητες που θα μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Στο τέλος της διαδρομής, το gap year μπορεί να αποδειχθεί μια από τις πιο σοφές επιλογές μας, οδηγώντας μας σε μια πιο ολοκληρωμένη και ισορροπημένη πορεία.