Η Ολίβια Ροντρίγκο δεν είναι απλώς μια pop star. Στα 21 της χρόνια, είναι ήδη μια φωνή της Gen Z που δε φοβάται να θέσει τα στάνταρ της και να προχωρήσει άφοβα σε αυτά τα πρώτα, αμήχανα ραντεβού. Και όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή της, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο «τεστ ερώτησης» που λειτουργεί ως ξεκαθάρισμα για το αν θα βγει ξανά με κάποιον.

Η ερώτηση που κάνει πάντα λοιπόν, είναι η εξής: «Θες να πας στο διάστημα;» Αν η απάντηση είναι «ναι», το ραντεβού τελειώνει εκεί, γιατί η Ολίβια θεωρεί πως κάτι δεν κολλάει. Και, με το χαρακτηριστικό της ύφος, δεν ντρέπεται καθόλου να το δηλώσει!

 

 

Η δήλωσή της βέβαια προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα social media. Πολλοί βρήκαν ότι το Χ της σε μια τέτοια ερώτηση αποκαλύπτει έναν αρκετά αυστηρό τρόπο σκέψης που μειώνει τις φιλοδοξίες του άλλου. Ίσως η Ολίβια πιστεύει πως όσοι θέλουν να πάνε στο διάστημα έχουν μια «μεγαλομανία» ή ένα στοιχείο που τους κάνει λιγότερο «γηίνούς» – κάτι που θεωρεί ασύμβατο με τη δική της αντίληψη για τις σχέσεις.

Αν το δούμε λιγάκι φιλοσοφικά, και συμβολικά, το θέμα που αναδεικνύει εδώ η Ολίβια είναι διαχρονικό: το πώς οι προσωπικές αξίες και τα όνειρα μπορούν να επηρεάσουν μια σχέση, ακόμα κι από το πρώτο ραντεβού. Οι ρομαντικοί υποστηρίζουν πως ό,τι πιο σημαντικό είναι η συμβατότητα στα «μεγάλα» πράγματα – όνειρα, φιλοδοξίες, στόχοι. Όταν μάλιστα ένας άνθρωπος λέει πως θέλει να πάει στο διάστημα, μπορεί να φαντάζει στα μάτια της Ροντρίγκο σαν κάποιος που έχει αφήσει τα επίγεια πίσω του και είναι έτοιμος να επενδύσει μόνο στον εαυτό του, αφήνοντας τη σχέση στην άκρη. Στο πίσω μέρος του μυαλού της ίσως σκέφτεται πως η προσωπική της γαλήνη και σταθερότητα δεν μπορούν να συμβαδίσουν με κάποιον που έχει τη ματιά του στραμμένη στα αστέρια.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και παράλογο να ρωτήσουμε – ποιος δεν έχει, έστω για μια στιγμή, ονειρευτεί να ταξιδέψει στο διάστημα; Πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν πως τα όνειρα αυτά είναι ενδείξεις δημιουργικότητας, φιλοδοξίας και περιέργειας, στοιχεία που θα έπρεπε μάλλον να θεωρούνται ελκυστικά και είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσγς. Είναι όμως και η απλή πραγματικότητα της εποχής: οι φιλοδοξίες και οι στόχοι των νέων διαφέρουν πολύ από γενιά σε γενιά, και όσα πριν θεωρούνταν «όραμα» μπορεί σήμερα να φαίνονται «red flags».

Αυτό όμως που ίσως δε λέγεται ανοιχτά είναι ότι η απόφαση της Ολίβια, πέρα από τη γοητεία της αυστηρότητας, έχει και μια ευαισθησία που δείχνει πως ξέρει ακριβώς τι ψάχνει– ή τι δεν ψάχνει. Ίσως δε θέλει κάποιον που βλέπει τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή σε άλλο έργο, αλλά κάποιον με τις «ρίζες» του καλά φυτεμένες στη γη, έτοιμο να επενδύσει περισσότερο σε μια κοινή ζωή, παρά σε ένα μακρινό αστρικό όνειρο.

Έτσι, στο τέλος, η αμφιλεγόμενη αυτή δήλωση είναι η ουσία του να είσαι Gen Z σήμερα: δυναμικότητα, ανατροπή των κανόνων, έλεγχος πάνω σε όσα θεωρείς σημαντικά – και ναι, ίσως και μια μικρή δόση αυτοσαρκασμού όταν τελικά η ερώτηση γίνεται viral και διχάζει το κοινό. Στο κάτω-κάτω, η Ολίβια δεν ενδιαφέρεται να είναι αρεστή σε όλους. Ξέρει ποια είναι και τι θέλει. Και ίσως αυτή να είναι η πιο γοητευτική πλευρά της προσωπικότητάς της.