Όταν νιώθουμε ότι μας διακατέχει έντονο στρες και άγχος, τότε ο διαλογισμός προβάλλεται συχνά ως η πρακτική που θα σας βοηθήσει να αποκτήσουμε ηρεμία και διαύγεια. Όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι δε βοηθά αποτελεσματικά όλους τους ανθρώπους και για τον λόγο αυτό προτείνονται πιο εναλλακτικοί τρόποι για χαλάρωση και αποσυμφόρηση. Ένας τέτοιος εναλλακτικός τρόπος είναι το να φτιάχνουμε παζλ. Θεωρείται πολύ διασκεδαστικό αλλά σύμφωνα με ειδικούς και μη, έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα τελικά από μια απλή διασκέδαση. Παρακάτω θα δούμε μερικούς λόγους που θα μας κάνουν να εντάξουμε το παζλ στους τρόπους χαλάρωσης.

 

#1 Ηρεμούν από το άγχος

Η επίλυση γρίφων μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική άσκηση για το μυαλό και την εστίαση της προσοχής. Ο οργανισμός μας αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στην εργασία που έχουμε αναλάβει και την ώρα που προσπαθούμε να βρούμε ποια κομμάτια ταιριάζουν και ενώνονται μεταξύ τους, βιώνουμε την ίδια αίσθηση με αυτή του διαλογισμού. Οι καρδιακοί παλμοί μειώνονται και οι δύσκολες και στρεσογόνες σκέψεις απομακρύνονται από το μυαλό μας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μόλις 30 λεπτά ενασχόλησης με τα παζλ την ημέρα για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων άγχους σε ενήλικες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

 

#2 Ακονίζουν το μυαλό

Είναι μία καλή διέξοδος για να αφήσουμε στην άκρη τα τηλέφωνα κάτω και να απομακρυνθούμε για λίγη ώρα από τις οθόνες δίνοντας μάλιστα και το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας. Θεωρείται η τέλεια γυμναστική αφού τα παζλ απασχολούν ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια πλήρη πνευματική προπόνηση που χτίζει και ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις. Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας εστιάζει στα μοτίβα ώστε να βρει το επόμενο κομμάτι του παζλ ενώ ταυτόχρονα η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου εργάζεται για να ολοκληρώσει τη συνολική εικόνα.

 

#3 Μπορεί να καθυστερήσουν την άνοια

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παζλ μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και για αυτόν τον λόγο τα προτείνουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ολοένα και πιο συχνά, οργανώνονται στα γηροκομεία βραδιές με παζλ και επιτραπέζια και οι ηλικιωμένοι που παίρνουν μέρος σε αυτές νιώθουν πιο καλά και η μνήμη τους λειτουργεί πιο δυνατά και σωστά, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

 

#4 Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ

Ως ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα) ορίζουμε τη διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου. Οι πάσχοντες δείχνουν ακούραστοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε κάτι και μπορεί να δρουν παρορμητικά.
Τα συμπτώματά της μπορεί κανείς να τα διακρίνει από πολύ μικρή ηλικία, από 3 ετών κιόλας, και γίνονται ακόμη πιο εμφανή όταν το παιδί ξεκινά να πηγαίνει σχολείο. Τα παζλ μπορούν να αποτελέσουν μια υποστηρικτική θεραπευτική παρέμβαση για ορισμένα άτομα με ΔΕΠΥ, ειδικά με τη μορφή της παιγνιοθεραπείας αφού η ενασχόλησή τους με ένα παζλ μπορεί να τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη εργασία.

Τα παζλ, μπορεί για κάποιους από εμάς να αποτέλεσαν ένα υπέροχο χόμπι-παιχνίδι κατά την παιδική μας ηλικία αλλά έκαναν μία μεγάλη επιστροφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 370%. Ήταν εκείνη την εποχή ένας εύκολος, ανέξοδος τρόπος για να αποσυνδεθούμε τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες. Προσωπικά, ήμουν και είμαι από τα άτομα που αγαπώ να φτιάχνω παζλ. Νιώθω ότι περνώ πολύ δημιουργικά τον ελεύθερό μου χρόνο και ταυτόχρονα παίζω μαζί με τα παιδιά μου. Η προσπάθεια να ενωθούν σωστά τα κομμάτια και να αντικρύσουμε τελειωμένο το παζλ είναι συχνά λόγος για γέλια στο σαλόνι μας. Αχ αυτή η αίσθηση που το βλέπεις ολοκληρωμένο είναι υπέροχη! Βέβαια, δε σας κρύβω ότι έχω απογοητευτεί και εκνευριστεί όταν παλιότερα ανακάλυψα ότι από παζλ που μας έφεραν δώρο, έλειπαν μερικά κομμάτια. Όπως καταλαβαίνετε κατέληξε στα σκουπίδια. Τι λες, μετά από όλα όσο σου είπα, ήρθε η ευκαιρία να βγάλεις από το ντουλάπι αυτό το παζλ με τη Νέα Υόρκη;

Συντάκτης: Αμαλία Ευαγγελία Αλεξανδρή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη