Αθήνα 411 π.Χ, Νότια Κορέα 2016, ΗΠΑ 2024. Τι κοινό έχουν αυτές οι περιοχές και οι χρονολογίες μεταξύ τους; Γυναίκες που αποφάσισαν να αντισταθούν στις πατριαρχικές κοινωνίες και τα πατριαρχικά πιστεύω.

Το πρώτο παράδειγμα δόθηκε το 411 π.Χ με το ανέβασμα της Λυσιστράτης, μίας αρκετά φεμινιστικής για τα δεδομένα της εποχής παράστασης. Σε αυτήν ο Αριστοφάνης παρουσιάζει μία ομάδα γυναικών, οι οποίες αποφασίζουν να αντισταθούν στα ερωτικά καλέσματα των συζύγων τους, μέχρις ότου αυτοί τερματίσουν τον πόλεμο. Στη Νότια Κορέα εμφανίστηκε το 2016 ένα κίνημα που υποστήριζε πως τα πρότυπα ομορφιάς είναι κατάλοιπο της πατριαρχικής κοινωνίας. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση του κινήματος «4Β».

Τι είναι όμως το κίνημα αυτό. Ουσιαστικά προβλέπει τέσσερα «Β», στην ουσία τέσσερα «όχι». Ποιά είναι αυτά; Το «bisekseu», όχι σε μία σ3ξουαλική συνεύρεση με άνδρες, το «biyeonae», κανένα ραντεβού με άνδρες, κάτι που οδηγεί αυτόματα στο «bihon», όχι γάμους με άνδρες και τέλος το «bichulsan», όχι εγκυμοσύνες.

Γιατί ξαφνικά τώρα επανέρχεται στην επιφάνεια; Η εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ πυροδότησε την εκ νέου εμφάνισή του σχεδόν μία δεκαετία μετά την πρώτη του εκδήλωση. Ο λόγος; Πως αμέσως μετά την επανεκλογή του ο ίδιος και του Ρεπουμπλανικό Κόμμα έκαναν σαφές πως αισθάνονται για τα διακαιώματα των γυναικών, με φράσεις όπως «your body, my decision» («το σώμα σου, η απόφασή μου»), να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Πολλές είναι οι Αμερικανίδες γυναίκες που, με όλα αυτά, δημόσια υποστηρίζουν το κίνημα αυτό. Τι ζητάνε; Μα φυσικά δικαιοσύνη μέσω ενός διαδικτυακού “ασφαλή” χώρου, αν και μάλλον πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια μιας και εδώ μπορούν να εισβάλλουν και χρήστες που αποδοκιμάζουν το κίνημα με καυστικά σχόλια για όλη τη γυναικεία υπόσταση. Ένας πλέον αρκετά συνηθισμένος τρόπος να δείξουν την αρνητική τους στάση.

Στην Αμερική το πρωί της 6ης  Νοεμβρίου η content creator  Μαρία Μπαρμπιέρι, σε μία κίνηση αντίδρασης αποφασίζει να ξυρίσει το κεφάλι της, αντ’ αυτού παίρνει ένα ψαλίδι και κόβει μεγάλες τούφες από αυτά. Γιατί αυτή τη μέρα συγκεκριμένα; Είναι η μέρα που είναι βέβαιο πως νέος πρόεδρος είναι ο Ντόναλντ Τράμπ. Μπροστά σε μία κάμερα λοιπόν κόβει τούφες από τα μαλλιά της, κάνοντας παράλληλα και δηλώσεις που κατέληγαν στην επωδό πως «κανείς δε δίνει δεκάρα για εμάς», για αυτό και η ίδια “χαλούσε” την εμφάνισή της. Η επιγραφή στο βίντεο της, «Opting out.4B», δηλαδή «Εξαίρεση.4Β», το κίνημα που στόχο έχει την επίτευξη της έμφυλης ισότητας, μέσω των πρακτικών που έχουν ήδη αναφερθεί. Ένα βίντεο που έχει φτάσει ήδη 3.000.000 προβολές.

Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές που δημοσίευσαν βίντεο με αναφορές στο κίνημα «4B».  Μία χρήστρια χώρισε  τον ρεπομπλικανό σύντροφό της αμέσως και συμμετέχει και αυτή στο κίνημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό είναι το καθήκον της ως Αμερικανίδα γυναίκα. Απάντησε και στα σχόλια τόσο για την εμφάνισή της όσο και για την απόφασή της. Μέχρι τώρα έχει 9.000.000 προβολές. Ενώ στο βίντεο της δημιουργού @smith.woods, με πάνω από 50.000.000 προβολές στηρίζει το κίνημα με το σύνθημα «τρανς κορίτσια, κλειδώστε το.» Η tiktoker Regan, παρά το γεγονός πως είναι γκέι παρακινεί όσες γυναίκες την ακολουθούν να αποφύγουν τους άντρες, μιας και οι τελευταίοι δεν ψηφίζουν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και δεν τις υπερασπίζονται.

Και αν αναρωτιέστε γιατί τώρα όλο αυτό; Ήδη αναφέρθηκε πως το όλο κίνημα αναζωπυρώθηκε λόγω των αντιλήψεων και των πεποιθήσεων του εκλεγέντος προέδρου και του κόμματος του. Αντιλήψεις και πιστεύω που δημιουργούν φόβο στις γυναίκες αλλά και στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στο μοναδικό κίνημα που στόχο έχει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους.

Αλλά πέρα από τα θετικά σχόλια και τους υποστηρικτές του, υπάρχουν και πολλοί αρνητές, σε βαθμό απογοητευτικά μεγάλο. Αν και τα αρνητικά σχόλια βέβαια είναι πολλά, μεγάλη είναι και η υποστήριξη προς τις content creators και το κίνημα. Φυσικά υποστηρίκτριες είναι ως επί το πλείστον γυναίκες.

Ένα κίνημα λοιπόν που ξεκίνησε στη Νότια Κορέα το 2016 ξανά βρίσκει τη φωνή του στις ΗΠΑ του 2024 με βασικό επιχείρημα «το σώμα μου μού ανήκει και θα το χρησιμοποιήσω όπως ακριβώς επιθυμώ». Ταράζει τα νερά γιατί προβληματίζει, αναστατώνει και αφυπνίζει τους χρήστες του διαδικτύου. Η εξέλιξη του είναι αβέβαιη, αλλά η ελπίδα είναι να βελτιστοποιηθούν όσο γίνεται οι ανθρώπινες σχέσεις. Από την αρχαία Λυσιστράτη ως τις σύγχρονες φεμινίστριες, ένα είναι βέβαιο οι γυναίκες έχουν φωνή και δε διστάζουν να τη χρησιμοποιήσουν όταν τα δικαιώματά τους καταπατούνται.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη