Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα είναι δωρεάν η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας και ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα εκθέματα. Το σημερινό θέμα λοιπόν απευθύνεται σε όσους λατρεύουν να επισκέπτονται μουσεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό-και όχι μόνο. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη ανακαλύψαμε το πιο μικρό μουσείο του κόσμου. Βρίσκεται στο Somerville της Μασαχουσέτης ‘στριμωγμένο’ ανάμεσα σε δύο κτίρια, λέγεται ‘Mμseum’ ή αλλιώς “Micro Museum” με τις διαστάσεις να μην ξεπερνούν τις 61.5 x 20 x 8 ίντσες να δικαιολογούν το όνομά του. Οι ιδρυτές του, Judith Klausner και Steve Pomeroy, εξηγούν πως “Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες περιπτώσεις έκπληξης μέσα στο αστικό τοπίο”.
Περνώντας κανείς από το ιδιότυπο αυτό μουσείο μπορεί να απολαύσει τις εκθέσεις που στήνονται περιοδικά όπως τις ‘Αόρατες Πόλεις’ ή τις ‘Ερημωμένες Περιοχές’- που είναι ήδη αρκετά γνωστές στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα αποτυπώνονται με μια σειρά από ελαιογραφίες με διάμετρο 2 ίντσες!. Η ονομασία του Μουσείου είναι Mµseum. Ένα περίεργο γλωσσικό σύμβολο εντοπίζει κάθε αγγλόφωνος και δεν είναι άλλο από το ελληνικό γράμμα ‘μ’. Επίσης παρατηρεί πως το μουσείο δεν έχει έναν ιδιαίτερο διακριτό τίτλο που να προσδιορίζει τη φύση του, παρά το πολύ ιδιαίτερο στοιχείο του είναι το ελληνικό ‘μ’ στην κατά τα άλλα αγγλική λέξη ‘museum’. Το “µ”—προφερόμενο “mew”- είναι ένα ελληνικό γράμμα του οποίου η επιστημονική ερμηνεία είναι το “micro”. Το Mµseum είναι ένα εξαιρετικά μικρό μουσείο τέχνης—πιθανότατα το πιο μικρό σε όλο τον κόσμο! Με αυτό το λογοπαίγνιο που επιφορτίζεται οπτικά την ελληνική γλώσσα, οι ιδρυτές του προσπαθούν να προσελκύσουν την περιέργεια του κοινού και το πετυχαίνουν, καθώς πλήθος κόσμου το επισκέπτεται καθημερινά.
Επομένως αν βρεθείτε στην αμερικανική ήπειρο, αξίζει να επισκεφθείτε και αυτό το πολύ μικρό μουσείο σε συνδυασμό με τα άλλα αξιοθέατα και μουσεία που θα έχετε να επισκεφθείτε σύμφωνα με το πρόγραμμα σας! Μέχρι τότε, καλή και ξεκούραστη Κυριακή!
Πηγή εικόνας: Fodors Travel Guide.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη