Μήπως είσαι ένα από εμάς που από τότε που γεννηθήκαμε έχουμε τα νεύρα μας; Μήπως όλα σε ενοχλούν λίγο πιο πολύ από όσο πρέπει; Ο χρόνιος θυμός είναι ένα συναίσθημα με αρκετά ψυχοφθόρες επιπτώσεις, και μολονότι δε γίνεται να μη «νευριάζει» κάποιος καθόλου, η ιδανική συνθήκη είναι έστω να μάθει να ελέγχει τον θυμό του. Το να είσαι συνεχώς στην τσίτα ή να αρπάζεσαι με το παραμικρό, η αλήθεια είναι πως ζημιώνει κυρίως εσένα τον ίδιο. Όλοι οι άλλοι -όσοι σε θύμωσαν- έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Είμαι εδώ λοιπόν, συμπάσχοντας μαζί σου, για να σε διαφωτίσω με μερικές μικρές συμβουλές από ένα εν γένει νευρικό άτομο, που επέλεξε να ηρεμήσει:

1. Παραδέξου ότι κάτι δεν πάει καλά (με σένα).

2. Δες/ βρες τι σου φταίει και ξεσπάς με θυμό. Φταίει κάποιο καταπιεσμένο συναίσθημα, η δουλειά σου, η κούρασή σου;

3. Για τα νεύρα, λειτουργεί σαν αναλγητικό ένα ταξίδι. Το μυστικό είναι όλο το χρόνο να έχεις προγραμματισμένα 2-3 ταξιδάκια. Έτσι, θα έχεις συνεχώς κάτι να περιμένεις.

4. Απομάκρυνε σιγά σιγά ό,τι δε σε ευχαριστεί. Ξεκίνα από το κοντινό σου περιβάλλον.

5. Συζήτησέ το. Με φίλους/ες, με οικογένεια, με κάποιον δικό σου. Κάνε μια κουβέντα με κάποιον που σε ξέρει και ανάλυσε το.

6. Πήγαινε σε έναν ψυχολόγο. Σε κάθε περίπτωση κάνει καλό. Θα σε βοηθήσει να βρεις πραγματικά τι μπορεί να σε «ενοχλεί» και να σου δίνει κατευθύνσεις υγιούς διαχείρισης θυμού.

7. Ξεκίνα συστηματικό περπάτημα. Το περπάτημα πραγματικά αναζωογονεί, βοηθάει το σώμα αλλά κυρίως το πνεύμα. Σε ηρεμεί και σίγουρα σε εκτονώνει.

8. Ξεκίνα να συγχωρείς περισσότερο.

9. Διάβασε βιβλία.

10. Προσπάθησε κάθε μέρα να ξεκινάς, όσο το δυνατόν με λιγότερη προκατάληψη. Έτσι, δε θα ενισχύεις την αυτοεκπληρούμενη προφητεία σου για νεύρα.

11. Αναρωτήσου αν πραγματικά αξίζει να δίνεις την ευχαρίστηση σε κάποιους ότι «σε εξουσιάζουν». Είναι πραγματικότητα ότι «ό,τι σε νευριάζει, σε ελέγχει»!

12. Δοκίμασε να δώσεις 5 λεπτά την επόμενη φορά που κάποιος θα σε τσιτώσει. Θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα θα περάσει το αρνητικό συναίσθημα εάν δεν το αναπαράγεις.

13. Πιθανότατα να γλιτώσεις τον τσακωμό, αν απλά αποφασίσεις ότι αυτό που ειπώθηκε δε σε αφορά.

14. Βρες ένα χόμπι που θα σε εκτονώνει. Πιθανότατα κάποια πολεμική τέχνη, χορό ή ακόμη και τη μαγειρική.

15. Κάνε δουλειές στο σπίτι. Εκεί να δεις εκτόνωση.

16. Μη δίνεις ιδιαίτερη σημασία στους συναδέλφους στη δουλειά. Ο καθένας κάνει ό,τι και προσφέρει όσο νομίζει. Άρχισε να ασχολείσαι με τη δουλειά μόνο όσο βρίσκεσαι εκεί. Θα γλιτώσεις χρόνο και σίγουρα πολύ εκνευρισμό.

17. Ξεκίνα να λες όχι και να βάζεις τα όριά σου.

18. Βάλε μουσική στο μετρό, για να γλιτώσεις ανούσιες ρατσιστικές και ομοφοβικές ανοησίες.

19. Κοιμήσου περισσότερο.

20. Πάρε και τίποτα στην πλάκα!

21. Προσπάθησε να θυμηθείς πόσο μικρή είναι η ζωή για να την περνάμε με μιζέρια και μέσα στα νεύρα.

22. Μείωσε λίγο την καφεΐνη. Δεν αποκλείεται να έχει μερίδιο στην έντασή σου. Απλώς βάλε ένα μέτρο πειραματικά. Ξέρω πόσο ανέφικτη είναι η ζωή χωρίς καφέ.

23. Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου ότι θα καταφέρεις να αποβάλεις τον περιττό εκνευρισμό. Και πίστεψέ με, θα τα καταφέρεις.

24. Αυτοϊκανοποιήσου. Ναι, το σώμα μας χρειάζεται την προσοχή μας και η μη ικανοποίηση είναι ισχυρή πηγή νεύρων.

25. Απλά πίστεψε σε εσένα. Μπορείς να αλλάξεις όσο και αν φαίνεται βουνό. Όταν αντιλαμβάνεσαι κάτι να σου κάνει κακό, είναι μόνο στο δικό σου χέρι να το αποβάλλεις.

Ακόμα κι αν, διαβάζοντας όλα αυτά, σκεφτόσουν ότι πρόκειται για λόγια του αέρα, προσπάθησε να υιοθετήσεις κάποια. Είναι όλα από προσωπική εμπειρία δοκιμασμένα. Κάνε Ένα βήμα τη φορά.

Thank me later…

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη