Ο Έρωτας ήταν, είναι και θα είναι θεμέλιος λίθος της ανθρώπινης ύπαρξης και κινητήριος δύναμη. Η δυναμική του έρωτα μπορεί να σε παρασύρει, να σε ωθήσει να γίνεις καλύτερος. Η θετική ενέργεια που σου δημιουργεί ο έρωτας, η έλξη που νιώθεις για έναν άλλον άνθρωπο, όπου τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να εξηγήσεις το τι και πώς νιώθεις. Απλά το νιώθεις και το ζεις. Η κορύφωση αυτών των συναισθημάτων, το επιστέγασμα, είναι η στιγμή της «ένωσης», της επαφής, η οποία δεν πρέπει να χάνει τη σημαντικότητά της και τη θέση που θα πρέπει να κατέχει στις ερωτικές σχέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Australia Talks σχετικά με τις πρώτες ερωτικές επαφές των νέων, κυρίως ηλικιών 18-24, έδειξε πως ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 40%, δεν είχε ξεκινήσει τη σ3ξουαλική του δραστηριότητα. Άραγε, γιατί έχει δημιουργηθεί αυτό το ποσοστό; Γιατί οι νέοι δεν έχουν ροπή προς τη σ3ξουαλική επαφή, δεν επιδιώκουν να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις; Υπάρχει άρνηση απέναντι στον έρωτα, η αποχή οφείλεται στο ότι οι νέοι έχουν ισοπεδώσει τις ανθρώπινες σχέσεις, άρα και τον έρωτα; Γιατί στην εποχή όπου η τεχνολογία καλπάζει, οι αρνητικές απόψεις γύρω από την ερωτική πράξη έχουν αρχίσει να εξαλείφονται τόσοι νέοι την επιλέγουν σε μεγαλύτερη ηλικία; Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια.

Βέβαια, σε αυτές τις αποφάσεις όπως είναι η έναρξη των σ3ξουαλικών επαφών δεν υπάρχουν «κανόνες» και «πρέπει». Λόγω της φύσης του έρωτα, οφείλουν αυτές οι στιγμές να έρχονται αβίαστα και όμορφα, με πλήρη συναίνεση των δυο που επέλεξαν ο ένας τον άλλον. Η οποιαδήποτε πίεση θα στερήσει τόσο την ελευθερία όσο και την απόλαυση, η οποία «ζει» μέσα στην ερωτική επαφή.

Ωστόσο, ίσως σε αυτό να κρύβεται αυτή η μη- επιθυμία των νέων για σ3ξ. Ίσως, έχει χαθεί η μαγεία γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις. Η τεχνολογία παρά τα όσα θετικά επιφέρει, ίσως έχει δημιουργήσει χάσμα ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις και στο συναίσθημα. Η πολλή πληροφορία, οι πολλές εικόνες, ενδεχομένως τα λάθος πρότυπα που προωθούνται μέσα από τον κόσμο των social media να έχουν κάνει τους νέους να «απορρίπτουν» το σ3ξ. Εκτός, της τεχνολογίας, όμως, οι νέες γενιές το σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, όλο και περισσότεροι νέοι να δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους. Το άγχος που νιώθουν πολλοί νέοι, αλλά και η επιθυμία τους για εργασιακή και οικονομική ανέλιξη τους έχει οδηγήσει στο να μη δίνουν πρωταρχική σημασία στη σ3ξουαλική δραστηριότητα.

Η συνεχής προσπάθεια που καταβάλουν οι συγκεκριμένες ηλικίες ώστε να δημιουργήσουν τη ζωή που επιθυμούν, αλλά και η περισσότερη βαρύτητα που δίνεται στην προσωπική εξέλιξη και στο πώς να περνάς απλά όμορφα και ποιοτικά με παρέα τον εαυτό σου, ο φόβος στο να επενδύσεις σε έναν άλλον άνθρωπο, πιθανώς να έχουν δημιουργήσει αμυντική στάση ως προς το σ3ξ. Επιπλέον, η ψυχική υγεία κατέχει σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει η απαραίτητη επιθυμία για ερωτική συνεύρεση. Είναι ευρέως γνωστό πως σε αυτές τις ηλικίες τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί, με την κατάθλιψη να «χτυπάει» πολλούς νέους.

Η ερωτική επιθυμία πρέπει να «ξυπνάει» αβίαστα και χωρίς πιέσεις, ψυχικές και σωματικές. Το πότε και το γιατί θα το επιλέξει ο κάθε άνθρωπος οφείλει να σέβεται τα θέλω του, τις αξίες και το πως έχει αποφασίσει να ζήσει τη ζωή του. Πιθανόν, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις «ρίζες» του έρωτα και στο αγνό συναίσθημα, ώστε να δημιουργηθεί και η ανάλογη επιθυμία. Εν γένει στη ζωή, το να κυνηγάμε το οτιδήποτε να οδηγεί σε αδιέξοδο και σίγουρα τον έρωτα δεν πρέπει να τον κυνηγάμε. Ναι, να τον αναζητάμε, να τον επιθυμούμε αλλά να τον περιμένουμε τη στιγμή που είναι να έρθει και θα αποκτήσουν νόημα οι στίχοι από το ποίημα-τραγούδι «Ηλιόπετρα».

Συντάκτης: Ευτυχία Βασιλάκη