Κάθε σχέση χρειάζεται προσπάθεια για να παραμείνει υγιής και ισορροπημένη, ώστε να αντέξει στον χρόνο. Σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τις ουσιαστικές συνομιλίες με τους γύρω μας, η ανάγκη για τακτική αλλά συνάμα και ειλικρινή επικοινωνία γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Ένα νέο «trend» που βασίζεται σε αυτήν την ανάγκη, λοιπόν, έχει κάνει την εμφάνισή του, και μάλιστα φαίνεται να υπόσχεται να σου «ξαναζεστάνει» ακόμα και την πιο «παγωμένη» σχέση! Ο λόγος για τις συνειδητές συζητήσεις, που είναι γνωστές και ως «check-ins σχέσης».

Τι είναι τα «check-ins σχέσης»; Τίποτα περισσότερο από προγραμματισμένες συνομιλίες, όπου οι σύντροφοι αφιερώνουν χρόνο ο ένας στον άλλο, αλλά και στη σχέση τους. Συζητούν για την πορεία της σχέσης τους, ανοικτά και χωρίς φίλτρα, για τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους. Φυσικά, στόχος των συζητήσεων αυτών δεν είναι μόνο η επίλυση οποιοδήποτε προβλημάτων στη σχέση, αλλά και η ουσιαστική ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης. Το ευρηματικό αυτό «κόλπο», λειτουργεί ως ένα εργαλείο το οποίο παρακινεί τους δύο συντρόφους να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους μέσα στη σχέση τους και να εκφράσουν τυχόν ανείπωτα συναισθήματα θετικά ή αρνητικά.

Αυτές οι συνομιλίες έχουν να προσφέρουν αρκετά οφέλη. Βοηθούν τους συντρόφους να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, όπως επίσης να ενισχύσουν τη σύνδεση μεταξύ τους. Πολλές φορές ίσως να προλαμβάνουν και την εμφάνιση συγκρούσεων, αφού δίνουν τη δυνατότητα να επιλυθούν οποιαδήποτε προβλήματα από νωρίς, προτού εξελιχθούν σε μεγάλα. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία, να συνειδητοποιήσουν αν μιλάνε την ίδια γλώσσα, ή αν εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, με απλά λόγια, αν βρίσκονται στην ίδια σελίδα, τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων, όσο και στόχων.

Όμως, για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι συζητήσεις, είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια και προγραμματισμός, αλλιώς χάνεται και το νόημα. Γι’ αυτό, αν ένα ζευγάρι θέλει επωφεληθεί, καλό είναι να επιλέξει μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας ή του μήνα, όπου θα μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τον σύντροφό τους, και τη σχέση τους. Δείτε το σαν ένα προπληρωμένο ραντεβού στον ψυχολόγο, θα το χάνατε; Δε νομίζω! Το μόνο που χρειάζεται για αυτές τις συζητήσεις είναι ένα ήσυχο μέρος, μακριά από περισπασμούς, και διάθεση για να μοιραστείς τα πάντα με το άλλο σου μισό.

Πέρα όμως από το να δηλώσει κάποιος πώς αισθάνεται, ποιοι είναι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του γύρω από τη σχέση, πρέπει να είναι ανοικτός στο να ακούσει τι έχει να μοιραστεί και ο σύντροφός του. Μια ενεργητική ακρόαση, δηλαδή το να ακούς με απόλυτη προσοχή τι λέει ο σύντροφός σου, δείχνει ενδιαφέρον και αποτελεί βάση για μια ουσιαστική συζήτηση. Οι θεματικές που μπορούν να συζητηθούν κατά τη διάρκεια ενός check-in ποικίλλουν. Μπορεί ένα ζευγάρι -όπως είπαμε- να μιλήσει για το πώς αισθάνεται, αν υπάρχει κάτι που λείπει από τη σχέση, ή πώς βιώνει ο καθένας την καθημερινότητα μέσα από τη σχέση τους. Ακόμα, μπορούν να συζητηθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους καθενός, ή να τεθούν ερωτήσεις όπως, «Πού βλέπεις τον εαυτό σε 5 ή 10 χρόνια». Τέτοιου είδους ερωτήσεις, δεν αφορούν μόνο το επαγγελματικό κομμάτι, αλλά και την πρόθεση δημιουργίας ενός κοινού μέλλοντος.

Επειδή όλα όμως στη θεωρία είναι εύκολα και απλά, κι επειδή οι συνομιλίες αυτές εκτός από παραγωγικές πρέπει να είναι και ειλικρινείς, αν κάτι δείχνει να μη λειτουργεί, το κάθε ζευγάρι καλό είναι να το προσαρμόζει στα μέτρα του, και στις ανάγκες του. Ο στόχος έτσι κι αλλιώς είναι να δημιουργηθεί μια ρουτίνα που να ταιριάζει στο κάθε ζευγάρι, να το βολεύει ώστε να την ακολουθεί.

Τα συχνά check-ins δεν είναι απλά μια πρακτική επικοινωνίας, ή ακόμα ένα trend το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί επειδή είναι στη μόδα. Αποτελεί μια συνειδητή «επένδυση» σε μια σχέση. Συνδέει, ενισχύει την εμπιστοσύνη, ενδυναμώνει τη σχέση, και το σημαντικότερο είναι ότι σε κάνει να κατανοήσεις καλύτερα τις ανάγκες του συντρόφου σου. Υπάρχει πάντα ένας πιο υγιής τρόπος επικοινωνίας, και γι’ αυτό με συνέπεια και υπομονή, αυτό το «κόλπο» μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και στην τελική, είναι απλά μια συζήτηση!

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου