Δεν είναι ο τίτλος, ή το χαρτί. Είναι το ελάχιστο δείγμα σεβασμού, ένας φόρος τιμής σε ένα κορίτσι που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του. Και το ΑΠΘ, αυτή τη φορά απογοητεύει οικτρά με την απόφασή του να μην παραδώσει τίτλο σπουδών στην Κέλλυ Πορφυρίδου. Ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας και θείος των τριών κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, κατήγγειλε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αθέτησε τη δέσμευσή του να απονείμει τιμητικά τον τίτλο σπουδών στην αδικοχαμένη φοιτήτρια της Θεολογικής Σχολής και η είδηση είναι τουλάχιστον λυπηρή.
Σύμφωνα με την καταγγελία, μάλιστα, το πανεπιστήμιο είχε ενημερώσει την οικογένεια να παραβρεθεί στην τελετή απονομής πτυχίων, καθώς θα δινόταν τιμητικά ο τίτλος σπουδών στην Κέλλυ. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την τελετή, η οικογένεια ενημερώθηκε πως για «γραφειοκρατικούς λόγους» το πτυχίο δε θα απονεμηθεί.
O δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Ξυλουργίδης, δήλωσε ότι «είμαστε κράτος σε αναστολή», και τόνισε ότι ήταν απαράδεκτο να επικοινωνεί μία κρατική δομή με τους γονείς ενός θύματος και στη συνέχεια να τους ενημερώνει ότι «δεν είναι έτοιμο ακόμα αυτό που θα σας δοθεί ως τίτλος».
Η Κέλλυ, που έφυγε άδικα από τη ζωή, δεν πρόλαβε να πάρει το πτυχίο της, αλλά η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είχε δεσμευτεί ότι θα απονείμει τιμητικά τον τίτλο στους γονείς της. Είχε ειδοποιήσει την οικογένεια να παραβρεθεί στην τελετή, μόνο και μόνο για να τους «ξαφνιάσει» με την ανατροπή. Η αιτιολογία; «Γραφειοκρατικοί λόγοι» – αυτή η πολυαγαπημένη δικαιολογία που βολεύει να κρύψει την αληθινή αδιαφορία.
Η ασέβεια και η απρέπεια που έδειξε η Θεολογική σχολή του ΑΠΘ προς τους γονείς της Κελλυς Πορφυρίου δεν έχει προηγούμενο.
Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι θα απομείνει τιμητικά στους γονείς της Κελλυς τον τίτλο σπουδών της κόρης τους και ενώ τους ειδοποίησαν να παραβρεθούν στην τελετή .… pic.twitter.com/fyJuIpjudn— Plakiasnikos (@PlakiasNikos) November 21, 2024
«Μη χαλάσουμε τη γιορτή»
Το πιο εξοργιστικό κομμάτι της ιστορίας; Ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει «δίπλα στη χαρά των άλλων» να μπει αυτό το γεγονός. Ότι, δηλαδή, η μνήμη ενός αδικοχαμένου νέου ανθρώπου και ο σεβασμός στους γονείς του δεν είναι άξια να σταθούν ισάξια με τις υπόλοιπες στιγμές της τελετής.
Η Κέλλυ Πορφυρίδου ήταν μία από τους δεκάδες νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών, ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα. Ως φοιτήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η οικογένεια της Κέλλυς προσδοκούσε ότι το πανεπιστήμιο θα τιμούσε τη μνήμη της, απονέμοντάς της τον τίτλο σπουδών που δεν πρόλαβε να αποκτήσει. Να κάνει, τουλάχιστον, αυτό, για εκείνη, η χώρα της.
Η τιμητική απονομή πτυχίων σε περιπτώσεις θανάτου φοιτητών αποτελεί συνήθη πρακτική σε πολλά πανεπιστήμια, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι ένας τρόπος αναγνώρισης της προσπάθειας και της πορείας των αδικοχαμένων φοιτητών, ενώ στέλνει ένα μήνυμα σεβασμού και στήριξης προς τις οικογένειές τους. Κι ας το ξεκαθαρίσουμε ξανά: δεν πρόκειται για το πτυχίο. Όπως είπε και ο Νίκος Πλακιάς, οι τοίχοι των δωματίων τους είναι γεμάτοι με φωτογραφίες και πτυχία. Πρόκειται για τον σεβασμό – μια έννοια που το ΑΠΘ επέλεξε να αγνοήσει με τρόπο τραγικά θλιβερό.