Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν θεωρίες για τα πάντα. Υπάρχουν θεωρίες για το τι συμβαίνει γύρω μας, για το τι θα μπορούσε να συμβεί και σαφέστατα για το τι ήμασταν ικανοί να κάνουμε αλλά δεν επιθυμούμε αρκετά. Σ’ ένα καθεστώς δημοκρατίας κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του χωρίς να λογοκριθεί ή να θεωρηθεί εντελώς παράλογος- εννοείται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι απόψεις κάποιου μπορούν να αντιβαίνουν κάθε κανόνα λογικής αλλά και πάλι έχει το δικαίωμα να τις εκφράσει. Έχοντας, λοιπόν, όλη αυτή την ελευθερία, συχνά αγνοούμε στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας- ειδικά όταν είμαστε σε ραντεβού με το έτερον ήμισυ.
Κάπου ανάμεσα στο ηρωικό παρελθόν και το μοντέρνο τώρα χάσαμε τον ρομαντισμό και ξεχάσαμε τελείως πόσο σπουδαία επανάσταση είναι ο αμοιβαίος έρωτας. Αυτό μας ωθεί να κάνουμε αδιάκριτες ερωτήσεις- ή να λέμε την αποψούλα μας χωρίς να είναι απαραίτητη- ακόμα και στο πρώτο ραντεβού- μια κατάσταση γνωριμίας με τον άλλον άνθρωπο που τώρα ξεκινάμε να δημιουργούμε οικειότητα. Εδώ -για να σε βοηθήσουμε και να σώσουμε την κατάσταση- θα βρεις 3 ερωτήσεις που απαγορεύεται- όχι με νόμο αν και θα έπρεπε- να κάνεις στο πρώτο ραντεβού.
Thank us later!
1. «Ποιες ήταν οι προηγούμενες σχέσεις σου; Πώς πήγαν;»
Πες μου με το χέρι στην καρδιά, τι σε νοιάζει εσένα για τις προηγούμενες σχέσεις του ατόμου που μόλις γνώρισες; Θα πάρεις ρόλο Χατζηβασιλείου και θα τους στείλεις πακέτο ότι τώρα ανήκει πια αλλού; Είναι μια ερώτηση που μπορεί να φέρει σε άβολη θέση και τους δυό σας και είναι καθόλα περιττή αφού δεν αποκομίζεις κανένα στοιχείο που θα βοηθήσει κάπου τη γνωριμία σας. Είναι μια πληροφορία που θα ικανοποιήσει απλώς την περιέργειά σου κι ίσως- καθόλου αντικειμενικά- ικανοποιήσει και την αίσθηση υπεροχής σου έναντι των προηγούμενων επιλογών του wannabe συντρόφου σου, αφού θα τσεκάρεις- μην πεις ψέμματα- και θα διαπιστώσεις ότι μαζί σου κάνει level up. Ωστόσο, με το που θα ειπωθεί αυτή η ερωτησούλα, ήδη θα έχει ξεκινήσει η απόσταση μεταξύ σας, γιατί θα δώσεις την εντύπωση ότι θέτεις τον εαυτό σου σε σύγκριση, ενώ δε θα έπρεπε και δε σέβεσαι το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα παρελθόν που κουβαλά μαζί του χωρίς αυτό να πρέπει να τον καθορίζει και στις μετέπειτα σχέσεις του. Δεν είμαστε το παρελθόν μας.
2. «Πότε θα ξανά βγούμε;»
Μια φωνούλα που έχει βραχνιάσει να φωνάζει «ανασφάλεια» και «πίεση», την ακούς; Θα ‘πρεπε! Δεν κάνουμε τέτοιες ερωτήσεις ενώ δεν έχει καν τελειώσει το πρώτο μας ραντεβού με τον άνθρωπο. Μια τέτοια ερώτηση παραβιάζει τον προσωπικό του χώρο και το δικαίωμα ανασκόπησης για το πώς πήγε για εκείνο το ραντεβού σας. Δεν αφήνεις χρόνο να σκεφτεί και φαίνεται ότι προτρέχεις και ψάχνεις απλά ασφάλεια. Μπορείς να περιμένεις λίγες μέρες ώστε να επεξεργαστείτε κι οι δύο πώς ήταν η πρώτη σας συνάντηση, τι συναισθήματα σάς δημιουργήθηκαν κι αν θα θέλατε να το επαναλάβετε και μετά να κάνει κάποιος από τους δύο το βήμα να ζητήσει μια δεύτερη επαφή.
3. «Μα, γιατί να μη συνεχίσουμε; Πάμε και κάπου αλλού;»
Ο χρυσός κανόνας του savoir vivre υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να διαρκεί αυστηρά, έως δύο ώρες. Άντε, αν περνάτε τόσο τέλεια, να το κάνουμε δύο ώρες και τριάντα λεπτά. Οτιδήποτε παραπάνω κουράζει. Ειδικά για πρώτη συνάντηση με κάποιον. Δεν έχεις πολλά θέματα να συζητήσεις που να είναι safe, ούτε μπορείς να ανοιχτείς τόσο πολύ σε κάποιον που συναντάς για πρώτη φορά οπότε δεν έχετε και την απαιτούμενη οικειότητα. Το να επιμένεις να συνεχίζει επί ώρες ένα ραντεβού γίνεται κουραστικό και πιεστικό. Πιέζεις κι εσένα να διατηρήσεις την ευχάριστη και κοινωνική σου διάθεση, αλλά και το άλλο άτομο να σκεφτεί μια δικαιολογία ώστε ούτε να σε προσβάλει, αλλά ούτε να συνεχίσει την ίδια μέρα. Μπορείτε κάλλιστα- εφόσον το επιθυμείτε- να επικοινωνήσετε την επόμενη μέρα και να κανονίσετε. Δε χρειάζεται να πάτε παντού στο πρώτο ραντεβού, αφήστε κάνα μαγαζί και για τα επόμενα.
Είναι όμορφο το άγχος που ενδέχεται να νιώθεις στην πρώτη σας συνάντηση, ωστόσο αν αυτό σε τυφλώνει και δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά τότε δε θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Είναι ωραία αυτή η αγωνία των πρώτων ραντεβού, αλλά προσπάθησε να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με ψυχραιμία, ώστε να νιώθεις άνετα στις συναντήσεις σου, τόσο εσύ όσο και το άτομο που είναι μαζί σου.