Μέχρι να πεις ένα “Ok Google”, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαίτησε από την Google να ξεφορτωθεί το Chrome! Το αγαπημένο πρόγραμμα περιήγησης που η αναζήτηση σε αυτό έγινε ως και λέξη, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με την κατηγορία ότι συμβάλλει στο μονοπώλιο της Google στις μηχανές αναζήτησης.
Οι κυβερνητικοί δικηγόροι, έτσι ξαφνικά θα έλεγε κανείς, αποφάσισαν να παίξουν ρόλο “τεχνολογικών Ρομπέν των Δασών”, προτείνοντας να απαγορευτούν τα συμβόλαια της Google με εταιρείες όπως η Apple και η Samsung. Αυτά τα deals κάνουν τη μηχανή αναζήτησης της Google την προεπιλογή στις συσκευές μας – με άλλα λόγια, αυτή η γλυκιά “παγίδα” που μας κάνει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Bing, το Yahoo ή, ο χρυσός των νοσταλγών, το Ask Jeeves.
Και τώρα τι; Μετά την ιστορική απόφαση του Αυγούστου, που κατηγόρησε τη Google ότι “έπνιξε” τον ανταγωνισμό στις διαδικτυακές αναζητήσεις, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τραβήξουν τη σκανδάλη. Η Google, φυσικά, δεν το πήρε και πολύ καλά. Ο Kent Walker, πρόεδρος διεθνών υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι το Υπουργείο προωθεί μια “ριζοσπαστική παρεμβατική ατζέντα”. Με λίγα λόγια, η Google πιστεύει ότι αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το Bing, το κάνει από «καλοσύνη» και όχι γιατί το προτίμησε.
Αλλά τι σημαίνει αυτή η απόφαση για εμάς τους καθημερινούς χρήστες του διαδικτύου; Μια από τις πιο εύπεπτες προτάσεις είναι να εμφανίζεται μια επιλογή κάθε φορά που ανοίγουμε έναν νέο browser: “Google, Bing, ή κάποιο άλλο εργαλείο που δεν έχετε ξανακούσει;” Και κάπως έτσι, οι περισσότεροι από εμάς θα κάνουμε το αναμενόμενο: θα πατήσουμε “Google” γιατί, όπως λέει και η ίδια, “it just works”. Ας το σκεφτούμε, όμως, για μια στιγμή. Πώς θα ήταν η ζωή μας αν, ξαφνικά, δεν υπήρχε Google; Θα έπρεπε να αρχίσουμε να ψάχνουμε με Bing; Να ρωτάμε το Yahoo; Ή – Θεός φυλάξοι – να χρησιμοποιήσουμε το FireFox;
Και αν πουληθεί το Chrome, τι θα συμβεί; Μήπως θα επιστρέψουμε στις εποχές του Internet Explorer (ναι, γελάσαμε κι εμείς λίγο); Ή μήπως η Microsoft θα αρπάξει την ευκαιρία και θα επανέλθει με εκδικητική διάθεση; Η ίδια η Google, πάντως, υποστηρίζει ότι αν κάποιος θέλει, μπορεί να αλλάξει την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στη συσκευή του- κοινώς δε μας κρατάει και με το ζόρι. Αλλά ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, έριξε το δικό του “shade”, δηλώνοντας ότι η Google έχει δημιουργήσει ένα “Google Web”. Με λίγα λόγια, όπως πλένεις τα δόντια σου κάθε πρωί, έτσι και ανοίγεις την Google, πια. Είναι ρουτίνα.
Η αλήθεια είναι πως κανείς δε θέλει να χρησιμοποιεί Bing – εκτός ίσως από όσους αγαπούν τα rewards που προσφέρει. Και για όσους θυμούνται τις εποχές του Yahoo και του AltaVista, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η Google έχει κερδίσει γιατί, πολύ απλά, είναι καλή στη δουλειά της. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως αυτή η απόφαση δίνει απλά ένα “πάσο” στη Microsoft να ανέβει ακόμα περισσότερο; Σύμφωνα με τον αναλυτή Colin Sebastian, η Microsoft έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να κάνει το Bing πιο δημοφιλές, μέχρι και πληρώνοντας χρήστες για να το χρησιμοποιούν. Αλλά, όπως φαίνεται, το κοινό παραμένει πιστό στην Google, άρα κάπως πρέπει να χτυπηθεί.
Όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου το καλοκαίρι του 2025, ένα είναι σίγουρο: το διαδίκτυο, όπως το ξέρουμε, δε θα είναι ποτέ το ίδιο. Μέχρι τότε, εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε στην Google για “τι γίνεται αν πουληθεί το Chrome;” – γιατί αν μη τι άλλο, εκεί βρίσκουμε τις απαντήσεις που ψάχνουμε.