Οι πειρασμοί υπάρχουν παντού στη ζωή μας, από τότε που ήμασταν μικροί και δεν έπρεπε να φάμε το γλυκό που ήταν για την αυριανή μέρα ή δεν έπρεπε να διαβάσουμε το ημερολόγιο της μεγάλης μας αδερφής που το ξέχασε στο τραπέζι του σαλονιού. Έτσι καθώς μεγαλώσαμε καταλάβαμε πως οι πειρασμοί υπάρχουν προφανώς για να μας κάνουν να ενδίδουμε. Γιατί όμως κάποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στο να ενδίδουν; Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τα άτομα αυτά και τα ξεχωρίζουν από αυτούς που ενδίδουν από σπάνια έως ποτέ; Πιο κάτω υπάρχει μια λίστα με τα 5 κύρια χαρακτηριστικά που αν τα έχεις πολύ πιθανόν να δυσκολεύεσαι να μην ενδώσεις σε πειρασμούς.

  1. Παρορμητισμός

Είσαι άτομο που πρώτα θα πράξεις και μετά θα σκεφτείς. Δεν υπάρχει δηλαδή κενός χρόνος από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να βαδίζεις προς την πράξη. Ο παρορμητισμός σου, σε κάνει να νιώθεις πως οποιαδήποτε ιδέα πέρασε από το μυαλό σου και σου ακούστηκε ωραία σημαίνει πως είναι όντως μια καλή ιδέα. Γι’ αυτό λοιπόν τη στιγμή εκείνη που έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι που θεωρητικά δεν είναι καλή ιδέα και ίσως να έχει αρνητικές επιπτώσεις αργότερα στη ζωή σου, εσύ παίρνεις φόρα και βουτάς στο κενό. Οι πειρασμοί, σου είναι πολύ αγαπητοί γιατί σε κάνουν να νιώθεις την αδρεναλίνη αυτή του ότι κάνεις κάτι χωρίς πολλή σκέψη και όταν το κάνεις αυτό νιώθεις τέλεια γιατί έτσι έχεις συνηθίσει τον οργανισμό σου και έτσι νιώθει άνετα.

 

2. Έλλειψη υπομονής

Η ανυπομονησία σου σε βάζει πολλές φορές σε φασαρίες γιατί σε κάνει να παίρνεις βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις. Το ότι είσαι ανυπόμονος σου προκαλεί την ψευδαίσθηση πως αν δεν ενδώσεις στον πειρασμό που έχεις μπροστά σου θα βγεις χαμένος. Αν είχες την υπομονή να επεξεργαστείς τα θετικά και τα αρνητικά και να δεις προς τα που βαραίνει η ζυγαριά ίσως και να έπραττες διαφορετικά. Γενικότερα η βιασύνη σου είναι αυτό που σου προκαλεί τα έντονα αισθήματα που έχεις κάθε φορά που πρέπει να κάνεις κάποια επιλογή. Και παρόλο που υπό κανονικές συνθήκες θα ήθελες να πράξεις διαφορετικά, στο τέλος καταλήγεις να ενδώσεις σε αυτό που είναι πιο λάθος.

 

 3. Δεν υπάρχει αυτοέλεγχος

Για σένα που δεν έχεις αυτοέλεγχο οι πειρασμοί είναι από τα αγαπημένα σου πράγματα. Η ιδέα του να κάνεις κάτι παρορμητικό σε φτιάχνει τόσο πολύ που τελικά το απολαμβάνεις στο φουλ. Έχεις μάθει να ζεις με την αδυναμία που έχεις και ενώ λες σε όλους πως είναι κάτι που βρίσκεις αρνητικό και θέλεις να αλλάξεις είναι στην πραγματικότητα μια ένοχη απόλαυση σου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό αρκεί να είσαι εσύ συνειδητοποιημένος και ξεκάθαρος με εσένα και με τα κοντινά σου άτομα.

 

 4. Έντονη προσκόλληση στις απολαύσεις

Αν η  απόλαυση είναι το πιο σημαντικό για σένα, τότε οι πειρασμοί μάλλον σε επηρεάζουν πολύ. Οι πειρασμοί είναι απολαυστικότατοι και σε χορταίνουν για καιρό. Το διάστημα που δεν έρχεσαι σε επαφή με άτομα και καταστάσεις που θα σε φέρουν αντιμέτωπο με αποφάσεις δύσκολες και ζόρικες, σου φαίνεται βαρετό και υποσυνείδητα, αν και η ζωή σου είναι αρκετά ήρεμη, περιμένεις εκείνη τη στιγμή που θα εμφανιστεί και πάλι κάποιος πειρασμός που θα σε κάνει να “ξυπνήσεις” από τον λήθαργο και να αναλάβεις δράση.

 

5. Θέματα δέσμευσης με μακροχρόνια πράγματα

Τελευταίο άφησα εσένα που έχεις θεματάκια με το να δεσμεύεσαι με μακροχρόνια πράγματα. Ο λόγος που είσαι τόσο επιρρεπής με τους πειρασμούς είναι ότι σου προσφέρουν συνεχώς το συναίσθημα του “καινούριου”. Κάθε φορά που ενδίδεις σε έναν πειρασμό, όποιος και να είναι αυτός, ξεγελάς το μυαλό σου κάνοντας το να νομίζει πως δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να είσαι κάτι μακροχρόνιο, γιατί μόλις ενέδωσες σε κάτι καινούριο το οποίο αναιρεί την καθημερινότητα που είχες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό και πάντα ψάχνεις πειρασμούς για να ξεχνιέσαι και λίγο να αυτο-ξεγελιέσαι.

Οι πειρασμοί υπάρχουν για να μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τι θέλουμε και πως νιώθουμε. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος ή σωστό όταν είμαστε ειλικρινείς, αρχικά με τον εαυτό μας και μετά με τα άτομα τα οποία υπάρχουν στον περίγυρο μας. Κάποιοι είμαστε περισσότερο επιρρεπής και άλλοι λιγότερο αλλά στο τέλος της μέρας οι πειρασμοί μας βοηθάνε να κάνουμε ένα “reality check” το οποίο ίσως να μη μας πει πολλά τη στιγμή που θα γίνει αλλά σίγουρα θα μας οδηγήσει σε πολλές ανακαλύψεις για το τι συμβαίνει μέσα μας. Άλλωστε το πιο σημαντικό είναι να ακούμε τις επιθυμίες μας και να μην τις καταπιέζουμε και όσο το κάνουμε αυτό είμαστε συνεπείς απέναντι στους εαυτούς μας. Όσο “ενδίδουμε” στους πειρασμούς τόσο τιμάμε και τα “θέλω” μας. 

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη