Με τη στήριξη του Κέντρου Διοτίμα και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), εννέα ερμηνεύτριες συναντιούνται και αφιερώνουν στα δεκάδες θύματα γυναικοκτονιών τη διασκευή του τραγουδιού «Όσο βαρούν τα σίδερα» με επιπλέον πρωτότυπη σύνθεση του Κώστα Ανετάκη και πρωτότυπο στίχο του Παντελή Κυραμαργιού.
Βιολέτα Ίκαρη, Γεωργία Νταγάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Βασιλική Καρακώστα, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Βούλα Στρατάκη και Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) – σε νοηματική διερμηνεία της Σοφίας Ρομπόλη – απευθύνουν το δικό τους μοιρολόι στα θύματα έμφυλης βίας και με όχημα την κοινή μας γλώσσα, τη μουσική, φωνάζουν μαζί το δικό τους «Καμιά Μόνη», μια κραυγή δικαίωσης και δικαιοσύνης.
Πληροφορίες – Συνεργάτες, μουσικοί
- Τίτλος: Τα μαύρα ρούχα
- Διασκευή και πρωτότυπη σύνθεση: Κώστας Ανετάκης
- Πρωτότυπος στίχος: Παντελής Κυραμαργιός
- Ενορχήστρωση: Κώστας Ανετάκης και Γιάννης Ταυλάς
Παίζουν:
- Κρητική Λύρα: Γιώργος Σκορδαλός
- Κανονάκι: Στέφανος Δορμπαράκης
- Ούτι: Γιώργος Παππάς
- Λάφτα: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
- Στεριανό λαούτο: Νίκος Καραβυράκης
- Κρητικό λαούτο: Χρήστος Δάβρης
- Πιάνο-πλήκτρα: Ματί Παλαιολόγος
- Ακορντεόν: Θάνος Σταυρίδης
- Κλαρίνο: Αντώνης Καλιούρης
- Τρομπέτα: Νίκος Σαμαράς
- Σαξόφωνο: Αποστόλης Βαγγελάκης
- Σαξόφωνο: Μάκης Τσώτσης
- Τρομπόνι: Γιώργος Παυλής
- Βιολί: Χρήστος Ψαρομήλιγκος
- Βιολί: Καλογιάννης Βεράνης
- Τσέλο: Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου
- Τσέλο: Στέλλα Τέμπρελη
- Κοντραμπάσο: Άγης Παπαπαναγιώτου
- Ηλεκτρικό Μπάσο: Χάρης Ανδρουλάκης
- Τύμπανα: Βασίλης Γιασλακιώτης
- Κρουστά: Γιώργος Φασόλης
- Ηλεκτρική κιθάρα: Αλέξανδρος Χρυσοστομίδης
- Ακουστική κιθάρα: Κώστας Ανετάκης
Η ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση έγιναν ζωντανά στο στούντιο Sierra.
- Ηχολήπτης: Γιώργος Καρυώτης
- Βοηθοί ηχολήπτη: Ραφαέλα Λιαπάκη, Κώστας Σπυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Πάνος Ηλιόπουλος
Εικονοληψία: Πάνος Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Λεοντής, Μιχάλης Παπαϊωάννου, Μιχαήλ Κοτσιεβ, Εμμανουέλα Μπέη, Dodon Vasile, Μαριάννα Λεονταρίδη, Jussi Parnanen, Πάνος Ανδριανός
Όλα τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά στο κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βiας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δ0λοφονiας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Η κατάσταση σήμερα:
Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βiας.
Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βiα, σ3ξουαλική βiα, ή και τις δύο μορφές βiας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.
Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σ3ξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Μία στις είκοσι έχει βιaστεί.
Στοιχεία για την Ελλάδα:
–υπόθεση ενδοοικογενειακή– το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
–υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
–όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Πηγές: rosa.gr, vouliwatch.gr
Πηγή εικόνας: in.gr