Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται, ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους, low key, κι ίσως αυτό να είναι λίγο πιο τρομακτικό από ό,τι ακούγεται (που ακούγεται ήδη αρκετά τρομακτικό). Η Γερμανία, μια από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης, λοιπόν, σχεδιάζει έναν ψηφιακό κατάλογο καταφυγίων, ενώ στη Σουηδία και τη Φινλανδία εντείνονται οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης για ενδεχόμενο πολέμου. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Ευρώπη φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο.
Ψηφιακός κατάλογος καταφυγίων στη Γερμανία
Στη Γερμανία, μια χώρα που ήδη μετρά 579 καταφύγια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο, καταγράφεται μια νέα προσπάθεια οργάνωσης και καταμέτρησης αυτών. Ο ψηφιακός κατάλογος που σχεδιάζεται, σύμφωνα με την Guardian, θα επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίζουν μέσω κινητών εφαρμογών ασφαλή σημεία, όπως υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς, δημόσια πάρκινγκ και άλλα κτίρια. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα δικά τους υπόγεια ή γκαράζ σε αυτοσχέδια καταφύγια. Όλα αυτά σε μια χώρα που, με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων, μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 480.000 ανθρώπους στα υπάρχοντα καταφύγια. Γιατί τώρα; Γιατί, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης κατά του ΝΑΤΟ μέχρι το 2030, τονίζοντας την ανάγκη αυτής της προετοιμασίας.
Σουηδία: Φυλλάδια επιβίωσης
Στη Σουηδία, η κυβέρνηση αποστέλλει 5,2 εκατομμύρια φυλλάδια στους πολίτες της με τίτλο: «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου». Το φυλλάδιο περιλαμβάνει οδηγίες για:
Την αποθήκευση τροφίμων και νερού.
Τον εντοπισμό πυρηνικών καταφυγίων.
Την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κυβερνοεπιθέσεων.
Τη χρήση αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης.
Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την ανησυχία της Στοκχόλμης, καθώς η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Ρωσία την καθιστά ευάλωτη σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Στο φυλλάδιο, που διατίθεται σε πολλές γλώσσες, επισημαίνεται ότι η στρατιωτική απειλή κατά της Σουηδίας έχει αυξηθεί, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν ακόμα και για ένοπλη επίθεση.
Η νέα πραγματικότητα της Ευρώπης;
Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επαναφέρει αναμνήσεις του Ψυχρού Πολέμου, ωθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να προσαρμοστούν στη νέα εποχή ανασφάλειας που είναι βαθιά ψυχοφθόρα και σίγουρα καθόλου μα καθόλου ευοίωνη. Ο πόλεμος δεν είναι μια ταινία δράσης. Δεν είναι νούμερα σε έναν χάρτη, στρατηγικές αναλύσεις ή ένα παιχνίδι στο οποίο κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Είναι η απόλυτη αποτυχία της ανθρωπότητας, μια μαύρη τρύπα που καταπίνει ζωές, όνειρα και ελπίδες. Χρόνια τώρα, το φάντασμα του πολέμου πλανιέται και πάλι πάνω από την Ευρώπη. Πλέον, χώρες οργανώνουν καταφύγια, πολίτες προετοιμάζονται για το χειρότερο, και οι κυβερνήσεις επενδύουν περισσότερο σε όπλα παρά σε λέξεις.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει ότι ο πόλεμος είναι η σύγκρουση δύο λαών που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, προς όφελος δύο ελίτ που γνωρίζονται πολύ καλά. Οι μάχες δε γίνονται για ελευθερία ή δικαιοσύνη, αλλά για δύναμη και επιρροή. Κι ενώ οι ισχυροί χαράζουν τα σύνορα τους, οι αδύναμοι θάβουν τα παιδιά τους.
Αρκεί να κοιτάξουμε πίσω, στην ιστορία μας. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αμέτρητες τοπικές συγκρούσεις, αναρίθμητα θύματα. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, αλλά δεν αποτυπώνουν την πραγματική φρίκη: τη μάνα που ψάχνει το παιδί της στα ερείπια, το παιδί που μεγαλώνει χωρίς γονείς, τους ανθρώπους που μετατρέπονται σε αριθμούς σε μια στατιστική.
Αλλά δε χρειάζεται να είναι έτσι. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Υπάρχει επιλογή, κι αυτή είναι η ειρήνη. Η ειρήνη δεν είναι αδυναμία· είναι δύναμη. Είναι η τέχνη του διαλόγου, η ικανότητα να βλέπεις τον άλλον όχι ως εχθρό, αλλά ως άνθρωπο. Είναι η απόφαση να επενδύσουμε σε εκπαίδευση, υγεία και βιώσιμη ανάπτυξη, αντί για τανκς και πυραύλους.
Κανείς δεν κερδίζει στον πόλεμο. Όλοι χάνουν. Όμως, στην ειρήνη, όλοι κερδίζουν. Το ερώτημα είναι: πότε θα το καταλάβουμε αυτό επιτέλους;
Με πληροφορίες από Ethnos.gr, Guardian.com. CNN GREECE