Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια την πρώτη Κυριακή του μήνα μπορείς να επισκεφτείς όλα τα μουσεία της χώρας δωρεάν! Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου φυσικά, που επισκέφθηκα πρόσφατα και εντυπωσιάστηκα τόσο από την πληθώρα των έργων που μπορείς να θαυμάσεις, όσο και με την περιοδική έκθεση που φιλοξενεί αυτό το διάστημα. Στην ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη με συνολική έκταση 20.760 τ.μ., θα συναντήσετε άνετους χώρους με γυάλινες προσόψεις, μεγάλους χώρους περιοδικών εκθέσεων, κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης στην αίθουσα υποδοχής. Διαθέτει, επίσης, δυο καφέ- εστιατόρια, με το δεύτερο στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου προσφέροντας πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, τον λόφο του Λυκαβηττού και τον κόλπο του Σαρωνικού.
Η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί ήδη στον κάτω όροφο του κτιρίου από τις 11 Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου 2025 μια νέα, επίκαιρη έκθεση με τον τίτλο “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η αλήθεια είναι ότι θα συγκινηθείς ιδιαίτερα με τα έργα του Δημοσθένη Σκουλάκη αλλά και του Κωνσταντίνου Μαλάμα που αποτυπώνουν τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου στην Ελλάδα. Στον ίδιο όροφο θα μπορέσεις να θαυμάσεις από κοντά και ένα από τα πιο διάσημα έργα του Pablo Picaso με τίτλο “Γυναικείο κεφάλι” ο οποίος είχε κλαπεί πριν από δύο χρόνια, αλλά ευτυχώς βρέθηκε και μπορούμε ξανά να τον θαυμάζουμε από κοντά. Στην ίδια αίθουσα λίγο πιο δίπλα θα μαγευτείς από ένα εντυπωσιακό έργο από τον Ιταλό μπαρόκ ζωγράφο, Καραβάτζιο.
Η εντυπωσιακή αίθουσα του πρώτου ορόφου που θα επισκεφθείτε στη συνέχεια, φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αι., της λεγόμενης ώριμης αστικής ζωγραφικής. Θα δείτε πρόσωπα, εκπληκτικά πορτρέτα της μεγαλοαστικής κοινωνίας που δημιουργείται ιδιαίτερα στην περίοδο της διακυβέρνησης του Χαρ. Τρικούπη. Θα θαμπωθείτε από υπέροχα μεγάλα εντυπωσιακά έργα, όπως το “Ψάθινο καπέλο” του Νικ. Λύτρα. Ακόμη θα δείτε και έργα των Ιακωβίδη, Γύζη, Πανταζή κα. εκπροσώπων της λεγομένης Σχολής του Μονάχου. Στον ίδιο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τοπιογραφίες, έργα ηθογραφίας- οριενταλισμού, νεκρή φύση, πρώιμα ιμπρεσιονιστικά σκιρτήματα, κάποια έργα συμβολισμού και art nouveau. Θα μπορέσετε να θα θαυμάσετε και από κοντά έργα του Βρυζάκη με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και ελάχιστους πίνακες του El Greco (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου).
Στην ακόμα πιο εντυπωσιακή αίθουσα του δεύτερου ορόφου, θα σας υποδεχτεί το Ερωτικό (1982) του Γιάννη Μόραλη. Εκτός από τα έργα του ίδιου καλλιτέχνη, θα γνωρίσετε τον Παρθένη και τη γενιά του ‘30, τον εξπρεσιονισμό. Παράλληλα μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στο κυβιστικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Το ταξίδι σας στην ελληνική τέχνη θα ολοκληρωθεί με τα νέα ρεύματα και μορφές τέχνης, όπως η σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η παραστατική ζωγραφική, Ποπ-Αρτ, η σχέση του πραγματικού με το υπερβατικό, ανεβαίνοντας στον τρίτο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα σύγχρονης τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον μπορείτε να θαυμάσετε και έργα από τους διάσημους Έλληνες ζωγράφους, Φασιανό και Μυταρά.
Αν σε έπεισα με αυτόν τον καταιγισμό από πληροφορίες για την τρίτη τέχνη της αρχαιότητας, προλαβαίνεις να επισκεφθείς κι εσύ την Εθνική Πινακοθήκη και να γεμίσεις το μυαλό σου και την ψυχή σου όμορφες εικόνες και συναισθήματα.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη