Εσύ ήξερες τον όρο Pick-me girls (κορίτσια «διάλεξε με»); Δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα και δεν είναι καθόλου μα καθόλου κολακευτικός. Στην ουσία καταγγέλλει τον εσωτερικευμένο σ3ξισμό και μισογυνισμό των γυναικών, μια τάση που τείνει να εξελιχθεί σε τ0ξική και σ3ξιστική συμπεριφορά.
Ποια γυναίκα όμως χαρακτηρίζεται ως pick-me girls; Είναι αυτή που αποζητά να έχει την εύνοια αλλά και την ανδρική προσοχή, με έμμεσες υπόνοιες ή ακόμη και άμεση δήλωση πως «δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια». Και φυσικά όπλο της σε αυτό είναι να καταγγέλλει κάποια άλλη γυναίκα. Μην ακούς καταγγελία και σκέφτεσαι αμέσως αστυνομία βέβαια. Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η γυναίκα έχει επικριτική και επιθετική συμπεριφορά που παρουσιάζει κλιμακώσεις. Αρχικά θα εκφραστεί με κάποιο κοροϊδευτικό σχολιασμό για το μακιγιάζ ή τα ρούχα κάποιας άλλης γυναίκας. Όμως πέρα από αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε ένα είδος επίδειξης της απέναντι σε κάποια άλλη γυναίκα στην οποία θα καυχιέται για τον πλούτο, το επάγγελμα, τη μόρφωση, το ανοιχτό πνεύμα, την αντισυμβατική συμπεριφορά της.
Μία τέτοια γυναίκα κάνει παρέα μόνο με άντρες, μιας και θεωρεί πως είναι λιγότερο «προβληματικοί» και δεν πιστεύει στις φιλίες μεταξύ γυναικών και φυσικά ο φεμινισμός για αυτή είναι λέξη άγνωστη. Το κίνημα #Metoo είναι μια υπερβολή για την ίδια, ενώ σε περιπτώσεις βιασμών θα κατηγορήσει το θύμα χωρίς να φιλτράρει τα γεγονότα και αν ακόμη μια άλλη γυναίκα καταγγείλει κάποια κακοποίηση για το Pick-me girl, είναι απλά μία drama queen και δε θα διστάσει να διαλέξει το ανδρικό στρατόπεδο. Η πρόσφατη περίπτωση με την καταγγελία εναντίον στον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, έδειξε καθαρά τέτοια παραδείγματα γυναικών, αφού πριν ερευνηθεί η υπόθεση πολλές γυναίκες υποστήριζαν τον ηθοποιό.
Γενικά το pick-me girl λέει όσα θέλει ένας άντρας να ακούσει και λανσάρει τον εαυτό της ανάλογα με την περίσταση και φυσικά υποκριτικά ως σεβαστικό κορίτσι ή macho θεά ή cool girl αφού πιστεύει πως τα αρσενικά θέλουν δίπλα τους τέτοιες γυναίκες.
Πώς εμφανίστηκε όμως ο όρος αυτός; Πλέον διαδεδομένη θεωρία είναι πως ξεκίνησε το 2016 στο Twitter με το hashtag #TweetLikeAPickMe. Η πρωταγωνίστρια του «Grey’s Anatomy» ‘Ελεν Πομπέο κρατά για τον εαυτό της τα εύσημα αφού πιστεύει πως με την ερμηνεία της έχει προσφέρει τη δραματοποιημένη εκδοχή του όρου. Στο μακρινό πια 2005 η ατάκα της Meredith προς τον Derek: “Pick me. Choose me. Love me”, δεν ακούγεται άσχημα στα αυτιά της μέσης τηλεθεάτριας. Περίπου δύο δεκαετίες μετά όμως αυτή η φράση είναι το tagline του pick-me girl.
Θεωρείται κατάλοιπο της πατριαρχικής κουλτούρας και άρα κάτι που χαρακτηρίζει τις γυναίκες που ανήκουν στη γενιά των boomer κυρίως, αφού αυτές μεγάλωσαν μέσα στο απόλυτο pick-me up περιβάλλον, με χειριστικές γιαγιάδες, μαμάδες και θείες που εκλιπαρούσαν την ανδρική επιβράβευση. Αλλά τα πράγματα σαφώς και δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ένα σκρολάρισμα στο TikTok, το βασίλειο της Gen Z, θα δείξει κάτι απόλυτα παράδοξο. Τι είναι αυτό; Κορίτσια κυρίως που υπό το hashtag #PickMe, θέλουν μεν να αποστασιοποιηθούν από το φαινόμενο Pick-me girl, με λάθος τρόπο όμως. Τι κάνουν; Δείχνουν μια επιθετικότητα προς το ίδιο τους το φύλο, φυσικά προς χάριν αύξησης των likes κυρίως από αγόρια.
Και κάπως έτσι ο όρος που δημιουργήθηκε για να καταγγείλει τον εσωτερικευμένο σ3ξισμό και μισογυνισμό των γυναικών καταλήγει να εξελίσσεται σε τ0ξική σ3ξιστική συμπεριφορά. Ο όρος πλέον χρησιμοποιείται ως κατακραυγή κατά δικαίων και αδίκων αποτελεί ένα είδος bullying απέναντι στις γυναίκες. Πέρα από το TikTok όπου κυρίως οι έφηβοι είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλο, και που το να φοράει ένα κορίτσι κάτι που δεν αναδεικνύει θηλυκότητα είναι λόγος να αρχίσουν τα σχόλια τύπου pick-me girl.
Αλλά τι γίνεται στην πραγματική ζωή; Σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, αρέσει να αρέσουν στους άλλους. Αυτή η ανάγκη ή επιθυμία δεν κρύβει κάτι κακό. Στην προσπάθεια λοιπόν κάποιου να αρέσει χρησιμοποιεί τόσο θεμιτά όσο και αθέμιτα μέσα για να αυξήσει τις πιθανότητες του να αρέσει και να «διαλεχτεί». Και τα δύο φύλλα θα χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως «Είμαι ομορφότερος-η/εξυπνότερος-η από τον άλλο», πάντα στα πλαίσια κάποιας συναισθηματικής διεκδίκησης. Έτσι και στην πραγματική ζωή λοιπόν τα κοινωνικά στερεότυπα δεν εκλείπουν και είναι αυτά που θέλουν τον άντρα κυνηγό και την pick-me γυναίκα μέγαιρα.
Κλείνοντας λοιπόν παρόλο που η pick-me γυναίκα θα περίμενε κανείς να ανήκει στη γενιά boomer και σιγά σιγά να εκλείπει, δυστυχώς η διάδοσή του όρου και στα social media έχει φέρει μια αλλαγή στη χρήση του αλλά και τη δημιουργία μίας συμπεριφοράς που κάθε άλλο παρά σωστή είναι. Αν μη τι άλλο το ζητούμενο σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση και εφόσον μια γυναίκα τα ζητάει αυτά από έναν άντρα πρέπει πρώτα να τα δείχνει η ίδια τόσο σε άτομα αντίθετου φύλου όσο και σε άτομα του ίδιου.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη