Μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μας το περνάμε στον χώρο εργασίας, αφού εκεί παραμένουμε για τουλάχιστον το ένα τρίτο κάθε μέρας. Λογικό λοιπόν και αφού είμαστε κοινωνικά όντα, να δημιουργούνται κι εδώ σχέσεις, φιλικές ή και πιο προσωπικές ακόμη. Στο άρθρο αυτό, θα δούμε μερικά είδη φιλίας, όμως, που δεν είναι και τόσο αγνά και ειλικρινή και δυστυχώς, θριαμβεύουν στη δουλειά. Γιατί φυσικά, ακόμη και σε αυτό το χώρο θα υπάρξουν φιλίες που θα δημιουργηθούν κατ’ ανάγκη και φυσικά σταματάνε μόνο σε αυτόν, ακόμη κι αν υπάρχουν συναντήσεις πέρα από αυτόν. Ελάτε λοιπόν να δούμε τι είδη όχι και τόσο αγνής φιλίας μπορούν να «ανθίσουν» σε έναν χώρο εργασίας.

 

Κατ’ ανάγκη φιλία

Μπαίνετε σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον και φυσικά, την πρώτη μέρα ή και τον πρώτο καιρό είστε κάπως ψαρωμένοι. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Με τις κατ’ ανάγκη φιλίες. Φιλίες, δηλαδή, που θα κάνετε μέσα στη δουλειά, απλά για να μην είστε μόνοι αυτές τις ώρες. Άλλωστε, πώς να το κάνουμε, οχτώ ώρες είναι αυτές κάπως πρέπει να περάσουν και μια κουβεντούλα πού και πού με κάποιο συνάδελφο δε θα έβλαπτε. Πρόκειται για φίλους λοιπόν που αν κι έχουν επαφές και πέρα από τη δουλειά, είναι καταδικασμένοι να χαθούν αμέσως μόλις κάποιος αλλάξει εργασιακό περιβάλλον, γιατί πολύ απλά δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

 

Η φιλία με ανώτερο

«Πρέπει να είμαι ευγενικός», σκέφτεστε και φυσικά δεν έχετε άδικο. Αυτού του είδους η φιλία έχει αποδέκτη κάποιον ανώτερο στην ιεραρχία, ή κάποιον manager στον εργασιακό χώρο. Για ποιο λόγο γίνονται αυτές; Με τον ανώτερο συχνά, αν όχι πάντα, για να κερδίσετε κάποιο είδος εύνοιας και καλύτερη μεταχείριση ή ίσως και γιατί δεν μπορείτε να αρνηθείτε εντελώς τη δική τους προσέγγιση στο πρόσωπό σας. Έτσι, διατηρείται μια φιλική σχέση για λόγους ευγένειας και κάποιες φορές μόνο και μόνο για να κρατηθεί μια ελάχιστη ισορροπία.

 

Θέλω να μάθω πώς δουλεύεις

Και βέβαια υπάρχει κι αυτή η φιλία. Φιλία, λέμε τώρα. Σχεδόν σε όλες τις δουλειές, αν όχι σε όλες, υπάρχετε κι εσείς που λίγο εγωιστικά να το πω, λίγο λόγω άγχους κι ανασφάλειας να το πω, θα βρείτε όποιον ξέρει καλύτερα τη δουλειά και θα του το παίξετε φίλοι. Προφανώς, και μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες λυκοφιλίες αφού επιδιώκεται καθαρά με κίνητρο να μαθευτεί ο τρόπος δουλειάς, κάτι που συχνά έχει αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα λένε, και γιατί ο χώρος εργασίας να αποτελέσει εξαίρεση αυτής της λαϊκής ρήσης;

 

Πισώπλατο μαχαίρωμα

Εδώ μιλάμε για ΤΗ λυκοφιλία. Η σχέση ίσως προϋπάρχει της δουλειάς, ίσως και όχι. Αλλά, από εκεί που είστε φίλοι και τι ωραία και καλά που περνούσατε στις βόλτες σας και στις εξόδους σας, καταλήγετε να μαχαιρώνετε ο ένας τον άλλο σε εργασιακά ζητήματα. Δημιουργούνται κόντρες, αντιζηλίες και αντιπαλότητες που σας απομακρύνουν στην περίπτωση που γνωριζόσασταν από παλιά, ή σας κάνει να δείχνετε φαινομενικά καλά, ενώ ουσιαστικά κοιτάτε να βγάλετε ο ένας τα μάτια του άλλου. Μια λυκοφιλία από τις λίγες, που βέβαια δημιουργεί ζητήματα εκατέρωθεν γιατί όποιος από τους δύο επικρατήσει, δεν είναι σίγουρο πως θα αντέξει στις πιέσεις που έχει ήδη δημιουργήσει για να διατηρήσει την αψεγάδιαστη εικόνα του.

 

Κράζεις, θαυμάζεις!

Σας θυμίζει κάτι; Κι όμως, στον εργασιακό χώρο δεν είναι λίγες οι «φιλίες» που δημιουργούνται από αυτή ακριβώς την τακτική. Ποια; Αυτή του να σχολιάζετε αρνητικά μεταξύ σας κάποιον τρίτο συνάδελφο. Στην εποχή του άκρατου κουτσομπολιού, ο χώρος εργασίας είναι ένα πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο και δεν είναι λίγοι οι πρόθυμοι να σχολιάσουν έναν συνεργάτη. Α, και φυσικά ο συνεργάτης αυτός τις περισσότερες φορές είναι και από τους πιο αξιόλογους υπαλλήλους. Αλλά, τα κοινά σας ενδιαφέροντα σταματούν ακριβώς εκεί. Στο κράξιμο δηλαδή, γιατί πολύ απλά δεν έχετε κάτι άλλο να πείτε.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί όντως στον εργασιακό χώρο να υπάρχουν αρκετές ψεύτικες φιλίες, υπάρχουν όμως και οι αληθινές. Υπάρχετε και οι φίλοι που επειδή έχετε κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς, που δένεστε πραγματικά και ενώνεστε πέρα από τη δουλειά και σε άλλους τομείς. Πολλοί μέσα από μία δουλειά βρήκατε έναν φίλο ζωής. Κι αν ακόμη δε μοιράζεστε πια την ίδια δουλειά, μοιράζεστε κοινές εμπειρίες πέρα από αυτή. Κάπως έτσι το work bestie σας γίνεται δικός σας άνθρωπος. Κι αν είστε από τους τυχερούς που γνωρίσατε μια πραγματική φιλία στη δουλειά, κρατηθείτε γερά από αυτή γιατί είναι σπάνια.

 

ΥΓ: Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην ομάδα μας που με βοήθησε με τις εμπειρίες της.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου