Σκηνές που θύμιζαν reality show εκτυλίχθηκαν χθες στον Κατσαμπά του Ηρακλείου, όταν η είδηση για ένα τριάρι ρετιρέ 85 τ.μ. με ενοίκιο 400 ευρώ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους επίδοξους ενοικιαστές. Το διαμέρισμα, που μοιάζει να ξεπήδησε από κάποιο ουτοπικό αρχιτεκτονικό περιοδικό της δεκαετίας του ’90, έγινε το πιο περιζήτητο ακίνητο στην Ελλάδα.
«Ένα κανονικό σπιτάκι είναι, τίποτα ιδιαίτερο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης, αλλά για τον μέσο ενοικιαστή του 2024, αυτό το «τίποτα ιδιαίτερο» είναι σαν να βρίσκεις βίλα στη Μύκονο με 50 ευρώ το βράδυ. Ας μιλήσουμε με αριθμούς: Τριάρι, 85 τ.μ., ρετιρέ, 400 ευρώ. Στη σημερινή Ελλάδα, αυτό δεν είναι σπίτι· είναι μύθος, κάτι που θα συναντούσες μόνο σε παραμύθια της γιαγιάς σου ή στα όνειρά σου μετά από binge-watching ντοκιμαντέρ για τη δεκαετία του ’80.
Κάτι σαν Black Friday για ακίνητα
Η ουρά έξω από την πολυκατοικία ξεκινούσε από την είσοδο και έφτανε μέχρι την πλατεία. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους: οικογένειες, ζευγάρια, φοιτητές, και (πιθανότατα) μεσίτες που προσποιούνταν τους ενοικιαστές για να ανεβάσουν την τιμή. Κάποιοι είχαν φέρει νερό, καρεκλάκια camping και υπομονή μιας άλλης εποχής- εντάξει εδώ λιγάκι τα παραλέμε (ή και όχι). Άλλοι κοιτούσαν ανήσυχα την ουρά, σκεπτόμενοι μήπως χρειαστεί να κάνουν «κονέ» με τον ιδιοκτήτη, κάποιοι άλλοι είχαν πάει αποφασισμένοι να νικήσουν τον ανταγωνισμό.
Ο ιδιοκτήτης
«Δεν έχουμε social media εγώ και η γυναίκα μου», είπε ο ιδιοκτήτης. Και όμως, χωρίς Instagram, Facebook ή TikTok, κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο viral γεγονός του Ηρακλείου.
Σε ερώτηση για το αν μπήκε στον πειρασμό να βάλει πιο υψηλό ενοίκιο πριν ακόμα δει τη ζήτηση, εκείνος απάντησε «Μα το σπίτι αξίζει τόσο, 400 ευρώ. Επειδή υπάρχουν άλλοι που δίνουν μια γκαρσονιέρα με μούχλα 500 ευρώ πρέπει να γίνω σαν αυτούς; Αυτά τα βρίσκεις μπροστά σου. Όπου πατάς, σε πατάνε, έτσι είναι το πράγμα».
Η αγγελία του έγινε ανάρπαστη, και τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα από τις 19:00 μέχρι τις 03:30. Όταν η κατάσταση ξέφυγε, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα: έκανε κλήρωση, αφού όπως δήλωσε, η επιλογή του ενοικιαστή βασίστηκε στο ίδιο σύστημα που διάλεξε ο Όλιβερ Τουίστ το πιο μικρό ξυλάκι. Κάπως έτσι, χρησιμοποιώντας καλαμάκια, διάλεξε τελικά τον ενοικιαστή του, ο οποίος θα ένιωσε έξτρα τυχερός εκείνη τη μέρα.
Η αγορά ενοικίων: Όταν τα 400 ευρώ ήταν το ταβάνι
Αυτή η σουρεαλιστική σκηνή δεν είναι τυχαία. Τα ενοίκια στην Ελλάδα έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που ανταγωνίζονται τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις, χωρίς βέβαια να υποστηρίζονται από αντίστοιχους μισθούς. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ένα αντίστοιχο διαμέρισμα μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα 800-1.000 ευρώ. Και ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθεροί (και σε κάποιες περιπτώσεις, σταθερά χαμηλοί), οι ενοικιαστές έχουν καταφύγει σε πρωτόγνωρες λύσεις: συγκατοικήσεις με αγνώστους, μετακόμιση σε χωριά, και (για τους πιο τολμηρούς) επιστροφή στο πατρικό.
Κάπως έτσι, το διαμέρισμα του Κατσαμπά ήταν μια όαση σε μια έρημο ακρίβειας. Αλλά το γεγονός ότι ένα σπίτι με «λογικό» ενοίκιο προκαλεί τέτοιο πανικό, λέει πολλά για τη στεγαστική κρίση στη χώρα. Και αν συνεχίσουμε έτσι, ίσως οι επόμενες γενιές να μην ψάχνουν διαμέρισμα, αλλά σκηνές και sleeping bags. Τουλάχιστον θα είναι πιο κοντά στη φύση.