Η ελληνική κουζίνα κατέκτησε την πρώτη θέση στα βραβεία του Taste Atlas για τη σεζόν 2024-2025, και αν είμαστε ειλικρινείς, δε μας προκαλεί καμία έκπληξη. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να αναγνωρίσουν οι υπόλοιποι αυτό που εμείς ξέρουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια: Η μαγειρική μας είναι τέχνη, πολιτισμός και κυρίως ευτυχία σε κάθε μπουκιά.
Αφήσαμε πίσω την Ιταλία που τόσα χρόνια μας το παίζει μάγκας με τις πίτσες και τα μακαρόνια και τη Γαλλία με τις περίεργες σάλτσες που απαιτούν διδακτορικό για να καταλάβεις τι τρως. Εμείς προσφέρουμε κάτι απλό και ουσιαστικό: πιάτα που μυρίζουν θάλασσα, βουνό και μπόλικη γιαγιαδίστικη αγάπη.
TasteAtlas World Food Awards 2025: https://t.co/TVbd3jZxvC
These are the 100 best cuisines in the world. pic.twitter.com/2AwqgWYFXx
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 10, 2024
Τι έφαγαν και «λύγισαν» οι κριτές
Μην το ψάχνετε, οι γεύσεις μας δεν παίζονται. Ξεκινάμε με τη Γραβιέρα Νάξου και την ξαδέρφη της από την Κρήτη, που προκαλούν τους ουρανίσκους σε πάρτι. Συνεχίζουμε με το σαγανάκι, γιατί τίποτα δε λέει «έχω πολιτισμό» όσο ένα τηγανητό τυρί που «τραγουδάει» στο τηγάνι.
Τα παϊδάκια μας; Μνημείο κρεατοφαγίας. Το κοντοσούβλι; Έπος που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολεία γαστρονομίας. Και μετά, έχουμε τα γλυκά: τα τρίγωνα πανοράματος, που είναι η απόδειξη ότι ακόμη και η γεωμετρία μπορεί να είναι νόστιμη, και την μπουγάτσα, το όπλο μαζικής ευτυχίας που έρχεται σε δύο εκδόσεις: γλυκιά ή αλμυρή.
Και φυσικά, δεν ξεχνάμε το συμιακό γαριδάκι, που είναι τόσο μικρό αλλά κάνει μεγάλη εντύπωση, και τη σφέλα, το «πέτρωμα» που δαμάζει την ψυχή με κάθε δαγκωνιά.
Τα ελληνικά φαγητά με την κορυφαία βαθμολογία στο Taste Atlas
- Γραβιέρα Νάξου
- Σαγανάκι
- Παϊδάκια
- Γραβιέρα Κρήτης
- Κοντοσούβλι
- Τρίγωνα πανοράματος
- Συμιακό γαριδάκι
- Σφέλα
- Αρσενικό Νάξου
- Μπουγάτσα
Οι χώρες που ψηφίζουν φανατικά την ελληνική κουζίνα είναι οι μισές Ευρώπες και η μισή Αμερική. Γερμανοί, Ολλανδοί, Ισπανοί, ακόμα και οι Ιταλοί παραδέχονται την ανωτερότητά μας (αν και λίγο μουτρωμένοι). Κι ενώ οι Τούρκοι λένε ότι μας έμαθαν το γύρο και τα σουτζουκάκια, εμείς τους απαντάμε με ένα τραγανό κομμάτι μπουγάτσας: «Παιδιά, φάτε λίγο και χαλαρώστε.»
Το μυστικό μας; Λίγη θάλασσα, λίγη γη και πολύ φιλότιμο
Δεν είναι απλώς τα υλικά που κάνουν την ελληνική κουζίνα κορυφαία. Είναι η μαεστρία της γιαγιάς που θα σου πει: «Φάε, παιδάκι μου, να δυναμώσεις.» Είναι η φέτα που τρώγεται παντού – από την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα μέχρι τα πιο μοντέρνα fusion πιάτα. Κι αν κάτι μας έμαθαν τα βραβεία αυτά, είναι ότι το φαγητό μας ενώνει, εμπνέει και –κυρίως– δεν αφήνει κανέναν νηστικό.
Οπότε, αν κάποιος σας ρωτήσει «Τι έχει αυτή η ελληνική κουζίνα και όλοι τη λατρεύουν;», απαντήστε απλά: Έχει ψυχή. Και λίγο παραπάνω λάδι. Αλλά αυτό είναι μέρος της μαγείας.