Έχετε δει ποτέ στο ίνσταγκραμ κάτι φωτογραφίες ενός κουρασμένου μεν αλλά confident δε εργαζομένου, αγκαλιά με μία βάρκα καφέ στις 12 η ώρα το βράδυ μπροστά από το λάπτοπ για να κλείσει αυτό-το-τόσο-σημαντικό-που-δεν-μπορεί-να-περιμένει-με-τίποτα και λεζάντα “Work hard, play harder” ή “No days off” και άλλα τέτοια εμπνευσμένα τσιτάτα;  Αυτό φίλοι μου είναι το hustle culture το οποίο μόνο cool και γκλάμουρ δεν είναι. Άλλωστε τι το γοητευτικό έχουν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου, οι πόνοι στο στομάχι και στην πλάτη και τα σκευρωμένα σου δαχτυλάκια από το πολύ ταπα – τάπα στο πληκτρολόγιο; Το “hustle culture” είναι η νοοτροπία που προωθεί την αδιάκοπη εργασία με κάθε κόστος, θεωρώντας την ως το μόνο δρόμο για την επιτυχία. Συχνά συνοδεύεται από τη θυσία της αυτοφροντίδας και της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων. Σε αυτή την κουλτούρα, η υπερωρία και η εξάντληση εξιδανικεύονται, ενώ η υπερβολική εργασία θεωρείται “παράσημο τιμής.”

Παρά το γεγονός ότι η hustle culture δίνει έμφαση στη συνεχή εργασία, έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική προσπάθεια μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποδίδει καλύτερα όταν έχει διαλείμματα για ξεκούραση, δημιουργώντας έναν κύκλο όπου η ξεκούραση οδηγεί σε υψηλότερη συγκέντρωση και καλύτερα αποτελέσματα. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που προωθεί η hustle culture είναι η πεποίθηση ότι περισσότερες ώρες εργασίας ισοδυναμούν με καλύτερα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, οι μακροχρόνιες εργάσιμες ημέρες οδηγούν σε κόπωση, λάθη, και τελικά σε χαμηλότερη απόδοση φυσικά σε burn – out.

Το burn – out, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μια κατάσταση χρόνιας εξάντλησης που προκύπτει από παρατεταμένο εργασιακό στρες. Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε άτομα που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της hustle culture.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Φυσική και συναισθηματική εξάντληση: Έλλειψη ενέργειας και αίσθηση ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις.
  • Απάθεια και αποξένωση: Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά και αρνητική στάση απέναντι στους συνεργάτες.
  • Μειωμένη παραγωγικότητα: Η υπερβολική πίεση τελικά υπονομεύει την ικανότητα συγκέντρωσης και αποδοτικότητας.

Η κουλτούρα του “πάντα παραγωγικού” ατόμου παραβλέπει ότι το ανθρώπινο σώμα και μυαλό έχουν όρια. Όταν αυτά τα όρια ξεπερνιούνται, η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται – καταρρέει. Η αντιμετώπιση του burn – out και η απόρριψη της hustle culture ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι η επιτυχία δε μετριέται μόνο με τις ώρες εργασίας. Αντί να προβάλλουμε την εξάντληση ως “στόχο,” πρέπει να ενθαρρύνουμε την ισορροπία.

  1. Προτεραιότητα στην ξεκούραση: Το να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ανακάμψει είναι κρίσιμο για τη μακροχρόνια παραγωγικότητα.
  2. Διαχείριση χρόνου: Η δουλειά μπορεί να είναι αποδοτική όταν είναι οργανωμένη και έχει όρια.
  3. Αυτοφροντίδα: Η επένδυση στην ψυχική και σωματική υγεία είναι το κλειδί για την ευτυχία και την επιτυχία.
  4. Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν ευθύνη για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι δε θα αισθάνονται υποχρεωμένοι να εργάζονται ασταμάτητα για να αποδείξουν την αξία τους.

Η πραγματική επιτυχία και η “γκλαμουριά” δε βρίσκονται στη δουλειά χωρίς τέλος, αλλά στη δημιουργία ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη είναι πιο σημαντικό από κάθε ψευδή εικόνα επιτυχίας στα κοινωνικά δίκτυα. Το να λέμε “όχι” στη hustle culture και να επιδιώκουμε την ισορροπία δεν είναι αδυναμία. Είναι απόδειξη σοφίας, αυτογνωσίας, και πραγματικής δύναμης. Ας σταματήσουμε να εξιδανικεύουμε την εξάντληση και ας γιορτάσουμε τη φροντίδα για τον εαυτό μας ως θεμέλιο για την αληθινή επιτυχία. Ξεκουραστείτε αδέρφια χωρίς τύψεις, χουχυλιάστε στον καναπέ σας κάντε bonding με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κλείστε κινητά και λάπτοπ και πιστέψτε με, όλα στη δουλειά τελικά μπορούν αν περιμένουν.

Συντάκτης: Αγγελική Θεοχαρίδη