Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι βράδυ, κάθεσαι στον καναπέ, φοράς την αγαπημένη σου πιτζάμα (ναι, εκείνη με τη μικρή τρύπα στο γόνατο), και αντί να δεις Netflix ή να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο που περιμένει υπομονετικά στο κομοδίνο σου, έχεις κολλήσει στο προφίλ του/της πρώην στα social media. Ξαναβλέπεις τις φωτογραφίες. Πρώτα πας στις πρόσφατες. Μετά, πριν το καταλάβεις, έχεις φτάσει στις διακοπές του 2017. Ξαφνικά, νιώθεις σαν αρχαιολόγος που εξερευνά το timeline. Και τότε, μια σκέψη τρυπώνει στο μυαλό σου: «Μήπως τελικά αυτό το σκρολάρισμα είναι μη υγιές;» Spoiler alert: Είναι!

 

Γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας;

Η αλήθεια είναι απλή: είμαστε άνθρωποι. Και οι άνθρωποι είμαστε περίεργα πλάσματα που έχουμε την τάση να αναζητάμε συναισθηματικές απαντήσεις ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι αυτές μπορεί να μας πληγώσουν. Το σκρολάρισμα είναι μια μορφή νοσταλγίας, μια προσπάθεια να δούμε αν ο κόσμος τους άλλαξε χωρίς εμάς. Θες να ξέρεις αν προχώρησαν ή αν κάθονται κι εκείνοι στον καναπέ τους, φορώντας την αγαπημένη τους πιτζάμα με τη μικρή τρύπα στο γόνατο, σκρολάροντας στο δικό σου προφίλ.

Αλλά εδώ είναι το θέμα: αυτό που πραγματικά ψάχνεις δε βρίσκεται στο timeline τους. Δεν είναι σε εκείνες τις φωτογραφίες ή στις αναρτήσεις τους. Είναι μέσα σου. Το σκρολάρισμα στον/στην πρώην είναι σαν να προσπαθείς να βρεις μια απάντηση για το πώς να γιατρέψεις τον εαυτό σου, κοιτάζοντας κάποιον άλλο.

 

Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Το σκρολάρισμα στον/στην πρώην είναι το απόλυτο σαμποτάζ της αυτοφροντίδας. Σκέψου το σαν να ξύνεις μια πληγή που μόλις είχε αρχίσει να επουλώνεται. Δεν υπάρχει τίποτα παραγωγικό σε αυτό. Αντίθετα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να παρατείνεις τον πόνο, σαν να πατάς replay σε μια ταινία που σου ραγίζει την καρδιά – ξανά και ξανά.

Και το χειρότερο; Δε σε πάει πουθενά. Όσο σκρολάρεις, τόσο πιο βαθιά βουτάς σε μια νοσταλγία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το παρελθόν ανήκει ακριβώς εκεί που λέει η λέξη: στο παρελθόν. Είναι ένα κεφάλαιο που έχει ήδη γραφτεί. Και ξέρεις κάτι; Όσο μένεις κολλημένος/η στις σελίδες που πέρασαν, τόσο καθυστερείς να ανοίξεις το επόμενο κεφάλαιο – εκείνο που περιμένει να το γεμίσεις με νέες, συναρπαστικές στιγμές.

Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος, πιο πολύτιμος από όσο νομίζεις. Αντί να επενδύεις ατελείωτα λεπτά (ή ώρες, ας είμαστε ειλικρινείς) παρακολουθώντας τη ζωή του/της πρώην σου, γιατί να μην τον αφιερώσεις στο δικό σου μέλλον; Στο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Στο να ανακαλύψεις νέα πάθη, να συναντήσεις νέους ανθρώπους και να ζήσεις στιγμές που θα σε κάνουν να πεις: «Πω πω, αυτό ήταν τέλειο!»

Γιατί τελικά, το πιο σημαντικό είναι να προχωράς μπροστά. Και μπροστά είναι το μόνο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα όμορφα που ακόμα δεν έχεις ζήσει.

Πώς να σταματήσεις το σκρολάρισμα στον/στην πρώην

 

1. Ξεκαθάρισμα στα social media
Κάνε το πρώτο και πιο απλό βήμα: μπλόκαρε, κάνε unfollow ή mute. Όχι, δεν είναι μικροπρέπεια. Είναι αυτοπροστασία. Τα social media έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την προσοχή σου και, ειλικρινά, δεν χρειάζεσαι υπενθυμίσεις για κάποιον που προσπαθείς να ξεπεράσεις. Οπότε, πάτα το κουμπί και πες αντίο στις ειδοποιήσεις που σου κάνουν κακό.

2. Βρες μια νέα εμμονή
Ξεκίνα ένα νέο χόμπι, μάθε κάτι καινούργιο ή άρχισε επιτέλους εκείνη τη σειρά που πάντα σκεφτόσουν να δεις. Θυμήσου: το να γίνεις ντετέκτιβ του Instagram δε θεωρείται χόμπι, όσο δεξιοτέχνης κι αν είσαι στις διαδικτυακές έρευνες.

3. Θυμήσου γιατί τελείωσε
Μπορεί το μυαλό σου να παίζει τα “best-of” της σχέσης σας, αλλά βάλε τα πράγματα στη θέση τους. Θυμήσου γιατί χωρίσατε. Σκέψου τους λόγους που δεν είστε πια μαζί. Η νοσταλγία συχνά παραμορφώνει την πραγματικότητα, αλλά το να αναγνωρίσεις όσα δεν πήγαν καλά είναι βασικό βήμα για να προχωρήσεις.

4. Μίλα σε φίλους
Οι φίλοι σου είναι το ιδανικό reality check. Θα σου θυμίσουν ακριβώς γιατί έπρεπε να τελειώσει αυτή η σχέση – και πιθανότατα θα προσθέσουν και λίγη χιουμοριστική διάθεση. Ακόμα κι αν δε θες να ακούσεις την αλήθεια, είναι εκεί για να την πούνε και να σε κάνουν να γελάσεις.

5. Δες τη ζωή σου σαν ταινία
Είσαι ο/η πρωταγωνιστής/στρια της δικής σου ταινίας. Θέλεις το σενάριο να επαναλαμβάνει την ίδια σκηνή ξανά και ξανά, με εσένα να σκρολάρεις στα προφίλ του/της πρώην; Ή μήπως προτιμάς μια νέα αρχή, γεμάτη ανατροπές, ρομαντικές εκπλήξεις και συναρπαστικά κεφάλαια; Πάρε το σενάριο στα χέρια σου και κάνε την αλλαγή.

6. Η πραγματικότητα: Ζήσε για εσένα
Το σκρολάρισμα στον/στην πρώην μοιάζει ακίνδυνο, αλλά είναι ένας διαρκής τρόπος να κρατάς τον εαυτό σου πίσω. Αντί να μένεις κολλημένος/η στο τι κάνει ή δεν κάνει ο άλλος/η, στρέψε την προσοχή σου στη ζωή σου. Εκεί έξω υπάρχει ένας κόσμος γεμάτος ευκαιρίες, εμπειρίες, και – ποιος ξέρει; – ένας άνθρωπος ή μια στιγμή που θα γεμίσει την καρδιά σου χαρά.

Κλείσε λοιπόν το τηλέφωνο, άφησέ το στην άκρη – σοβαρά, δε χρειάζεται να το κρατάς συνέχεια – και βάλε ένα τραγούδι που σε ανεβάζει. Όχι εκείνο που σου θυμίζει το παρελθόν, φυσικά. Επέλεξε κάτι που σου φέρνει χαμόγελο, που σε κάνει να θες να κουνηθείς λίγο στον ρυθμό.

Και μετά; Κάνε κάτι που πραγματικά σε γεμίζει χαρά. Είτε αυτό είναι να βγεις για έναν περίπατο, να βάλεις τα ακουστικά σου και να χαθείς στον ήχο της μουσικής, είτε να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι ή να μιλήσεις με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις υπέροχα.

Γιατί, στο τέλος της ημέρας, το μόνο σκρολάρισμα που πραγματικά αξίζει είναι εκείνο στο feed της δικής σου ζωής – της ολοκαίνουριας, γεμάτης ελπίδες, ευκαιρίες και υπέροχες στιγμές που σε περιμένουν. Και, πίστεψέ με, αυτό το feed είναι πολύ πιο συναρπαστικό από οποιοδήποτε προφίλ του/της πρώην.

Το μέλλον σε περιμένει. Πάψε να σκρολάρεις και άρχισε να ζεις!

Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας