Υπάρχουν στιγμές στις σχέσεις που όλοι γύρω σου φαίνεται να βλέπουν αυτό που εσύ αρνείσαι να δεις. Σου λένε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά η δική σου αντίληψη παραμένει εγκλωβισμένη σε μια ρομαντική φούσκα. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως «partner blindness», μπορεί να σε οδηγήσει να παραβλέπεις σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου ίσως δεν είναι ο κατάλληλος για σένα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα εξερευνήσουμε 7 σημάδια που συχνά οι άλλοι βλέπουν, αλλά εσύ επιλέγεις να αγνοήσεις, είτε από αγάπη, είτε από φόβο να δεις την αλήθεια. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.
1. Ζηλεύει σε βαθμό που σε κάνει να αισθάνεσαι αμήχανα
Η ζήλια μπορεί να θεωρείται φυσιολογική σε μικρές δόσεις, αλλά όταν κάθε συνομιλία σου με κάποιον άλλο γίνεται αφορμή για αμφιβολίες και καβγάδες, αυτό είναι ένα red flag. Οι φίλοι σου ίσως έχουν παρατηρήσει ότι προσπαθείς να αποφύγεις τέτοιες αλληλεπιδράσεις για να «μην τον/την ενοχλήσεις», κάτι που είναι σημάδι ελέγχου και όχι αγάπης.
2. Υποβαθμίζει συστηματικά της επιτυχίες σου
Ένας σύντροφος που δε χαίρεται με τη χαρά σου ή που προσπαθεί να μειώσει τη σημασία των επιτευγμάτων σου, δείχνει ξεκάθαρη έλλειψη υποστήριξης και είναι ένα δείγμα εγωκεντρισμού. Αν σε κάθε χαρά ή επιτυχία σου, περιτριγυρίζεσαι από δικούς σου ανθρώπους αλλά ο σύντροφός σου λείπει, έχει δουλειά, προσωπικό πρόβλημα, ή απλά δεν το θεωρεί και τόσο μεγάλο ζήτημα, ίσως να πρέπει να αναθεωρήσεις για τη σχέση σου.
3. Δε ζητά ποτέ συγγνώμη (με λίγα λόγια φταίνε πάντα οι άλλοι)
Αν παρατηρείς ότι μιλώντας για έναν καβγά σας, οποιονδήποτε καβγά σας, φταις πάντα εσύ, ο καιρός, το σύμπαν, αλλά ποτέ ο σύντροφός σου, τότε ίσως έχεις μπλέξει με κάποιον που δεν έχει αυτογνωσία. Ένας άνθρωπος που πάντα μεταθέτει την ευθύνη στους άλλους δείχνει ότι δεν είναι πρόθυμος να βελτιώσει τη συμπεριφορά του.
4. Είναι απών σε στιγμές που πραγματικά τον χρειάζεσαι
Όταν έρχεται η ώρα που πραγματικά χρειάζεσαι υποστήριξη –είτε συναισθηματική, είτε πρακτική– και ο σύντροφος σου είναι απών, αυτό είναι σημάδι έλλειψης θέλησης για δέσμευση. Οι φίλοι σου και γενικά ο περίγυρός σου πιθανώς βλέπουν ότι «τρέχεις μόνος για όλα» και σου επισημαίνουν την ανισορροπία αυτή. Όμως εσύ, αρνείσαι να δεις ότι τη μεγαλύτερη μοναξιά που έχεις νιώσει, την έχεις νιώσει μέσα σε αυτή τη σχέση.
5. Έχεις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις
Αν νιώθεις ότι η σχέση σου σε γεμίζει με στρες, θυμό ή ακόμα κι ενοχές, ενώ θα έπρεπε να σου προσφέρει ηρεμία και χαρά, τότε οι φίλοι σου έχουν δίκιο να ανησυχούν. Το να παρατηρείς την επίδραση της σχέσης σου στην ψυχολογία σου είναι κρίσιμο. Σκέψου μόνο, πώς αισθάνεσαι όταν γυρίζεις σπίτι και ξέρεις ότι θα βρεθείτε και θα καταλάβεις αν τη θέση της χαράς και της αίσθησης ασφάλειας, έχουν καταλάβει το άγχος και η αμηχανία.
6. Δε νιώθεις ο εαυτός σου μέσα στη σχέση
Ίσως έχεις αρχίσει να αλλάζεις συμπεριφορές, συνήθειες, να «μαζεύεις» τον χαρακτήρα σου ή να κρύβεις πλευρές σου για να ευχαριστήσεις τον άλλο. Ο περίγυρός σου, σε παρακολουθεί να «πνίγεσαι» σε ένα φαύλο κύκλο, στον οποίο δεν είσαι πλέον ο αυθεντικός σου εαυτός και προσπαθούν να στο υποδείξουν, μήπως και σώσεις τα τελευταία σου κομμάτια.
7. Η σχέση σας βασίζεται μόνο στο «αν…»
Αν συνεχώς βρίσκεις τον εαυτό σου να λέει φράσεις όπως «αν αλλάξει αυτό, θα είμαστε μια χαρά» ή «αν κι εγώ δεν έκανα αυτό, δε θα μαλώναμε» σημαίνει ότι κάτι σας εμποδίζει από το να επικοινωνείτε με υγιή τρόπο. Το να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου δικαιολογείς το παρόν με βάση ένα ιδανικό μέλλον που ίσως και να μην έρθει ποτέ, είναι μια κατηγορία ψευδαισθήσεων που δεν έχουν χώρο στον έρωτα. Ίσως οι γύρω σου βλέπουν και λένε αυτό που εσύ δε θες να παραδεχτείς. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι αλλάζουν μόνο αν τον θέλουν, όχι επειδή το θέλεις εσύ.
Το «partner blindness» δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, είναι όμως ενδεχόμενο που αξίζει να εξετάσεις. Είναι ανθρώπινο να βλέπεις το καλό στους άλλους, ειδικά όταν έχεις επενδύσει συναισθηματικά. Ωστόσο, το να αγνοείς τα σημάδια παθογένειας, μπορεί να σε κρατήσει πίσω από την ευτυχία που αξίζεις. Άκουσε τους ανθρώπους που σε αγαπούν, αλλά κυρίως άκουσε τον εαυτό σου. Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, έχεις ήδη την απάντηση. Έτσι κι αλλιώς το ένστικτό σου -ίσως- ποτέ δεν κάνει λάθος.