Η αμοιβή ενός επαγγέλματος θα πρέπει να είναι ανάλογη του χρόνου εργασίας, της ποιότητας της προσφερόμενης εργασίας, της δυσκολίας του εργασιακού αντικειμένου και των τυπικών προσόντων του εργαζόμενου. Και μετά ξυπνήσαμε. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα: δουλεύουμε συνέχεια για να επιβιώσουμε απλά! Στη χώρα μας, μετά την οικονομική κρίση, τα περισσότερα επαγγέλματα υπέστησαν μια οικονομική καθίζηση και σύμφωνα με την έρευνα του totalmoney.com, τα δέκα πιο underpaid επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι τα εξής:

 

10. Αστυνομικός

Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κράτος έχει προσλάβει πολλούς αστυνομικούς, πράγμα που έχει οδηγήσει σε ορισμένες αντιδράσεις στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι καλύτερη υγεία, κοινώς περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές.

Ας μπούμε, όμως, στα παπούτσια του κλάδου.

Πολλοί νέοι, λόγω της συνεχόμενης ανεργίας στη χώρα, καταφεύγουν στην πρόσληψη στην αστυνομία για λόγους βιοπορισμού. Πτυχιούχοι διάφορων ανώτατων σχολών επιλέγουν τον δρόμο αυτό ως επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό είναι ένα κομμάτι δύσκολο, γιατί το επάγγελμα όντως δεν ανήκει στα καλοπληρωμένα. Αν προσθέσουμε την έλλειψη αργιών, τις περίεργες συνθήκες εργασίας και τους πιθανούς κινδύνους, εύκολα αντιλαμβανόμαστε την κατάταξή του στη δέκατη θέση.

 

9. Μαραγκός

Στην ένατη θέση, το επάγγελμα του μαραγκού. Ο μαραγκός ήταν κάποτε ο κατασκευαστής επίπλων, δημιουργός με μεράκι και ελεύθερος επαγγελματίας που κρινόταν από το έργο του. Τις τελευταίες δεκαετίες, με το βιομηχανοποιημένο έπιπλο να κερδίζει έδαφος και το ζωνάρι των Ελλήνων να σφίγγεται, το χειροποίητο έπιπλο είναι μόνο για λίγους.

Έτσι, από δημιουργοί οι περισσότεροι μαραγκοί κατάντησαν επισκευαστές, με κύριο έσοδο τα χρήματα από τα λεγόμενα μερεμέτια.

 

8. Βοηθός οδοντιάτρου

Μια σχετικά καινούρια ειδικότητα που ξεκίνησε να εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία. Οι οδοντίατροι, στο παρελθόν, δεν είχαν βοηθούς και εργάζονταν κυρίως μόνοι τους. Η καινούρια αυτή ειδικότητα σαφώς έλυσε τα χέρια των γιατρών, καθώς ο βοηθός κάνει όλα όσα χρειάζονται στο χώρο του ιατρείου, προετοιμάζει τον ασθενή, αφήνοντας τόν οδοντίατρο να συγκεντρωθεί στα βασικά σημεία της επιστήμης του.

Κι όπως κάθε υπαλληλική δουλειά, δεν ανήκει στις πιο καλοπληρωμένες.

 

7. Φυσιοθεραπευτής

Ένα επάγγελμα ιδιαίτερα χρήσιμο που προσφέρει ανακούφιση σε πολλούς πάσχοντες. Λόγω της δομής των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία και της οικονομικής κρίσης, κατάντησε κακοπληρωμένο. Όταν βρίσκονται σε αναμονή πληρωμής των δεδουλευμένων για μήνες, μόνο underpaid μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι μόνο οι οικονομικά εύρωστοι δύνανται να πληρώσουν τις φυσιοθεραπείες χωρίς συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου, η εικόνα γίνεται σαφέστερη.

 

6. Ταξιδιωτικός πράκτορας

Η κύρια αρμοδιότητα του επαγγέλματος αυτού ήταν η οργάνωση εκδρομών, η φροντίδα του booking καταλύματος και εισιτηρίων μετάβασης. Τι συμβαίνει όμως στις μέρες μας;

Αφενός, τα ταξίδια είναι πολυτέλεια που δεν επιλέγουν πολλοί ως προτεραιότητα, αφετέρου η οργάνωση ενός ταξιδιού με οικονομικά εισιτήρια και καταλύματα από τα ίδια τα άτομα έχει σμικρύνει το εργασιακό του εύρος κίνησης.

 

5. Μπάρμαν/ Μπαρίστα

Ναι, στην πέμπτη θέση, γιατί η νύχτα δεν είναι όπως παλιά και τα tips ελάχιστα (άσε που πια φορολογούνται). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι μπάρμαν φεύγουν για σεζόν στα νησιά προκειμένου να επιβιώσουν. Και βιώνουν περίεργες συνθήκες διαμονής και δωδεκάωρα εργασίας, θεωρώντας τη σεζόν μονόδρομο επιβίωσης.

 

4. Οδοκαθαριστής

Παλιότερα, ήταν μια δουλειά που αποτελούσε ταμπού ως προς τη φύση της. Είχε, όμως, όπως λένε, αξιοπρεπείς αποδοχές μα δύσκολες συνθήκες.
Τώρα πλέον, οι δήμοι προσλαμβάνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χαμηλές αποδοχές άτομα, και ανήκει πλέον στα πιο δύσκολα και όχι καλοπληρωμένα επαγγέλματα.

 

3. Οδηγός λεωφορείου

Περιζήτητο επάγγελμα του παρελθόντος με καλές απολαβές, είναι πλέον από τα πιο κακοπληρωμένα και περίεργα σε συνθήκες εργασίας επαγγέλματα. Καθυστερήσεις πληρωμών, χαμηλό εισόδημα, δύσκολη καθημερινότητα.

 

2. Σερβιτόρος

Όλοι έχουμε εικόνα του παραφορτωμένου με τον δίσκο εργαζομένου, να προσπαθεί να περάσει ανάμεσα από τον κόσμο και να υπομένει την αγένεια του καθενός. Αν προσθέσουμε και τη μεγάλη προσφορά ανθρώπων για την εργασία αυτή, έχουμε σαφή εικόνα του μισθού και των απολαβών γενικότερα.

 

1. Δημοσιογράφος

Η μεγάλη έκπληξη να είναι στην πρώτη θέση των πιο κακοπληρωμένων ένα επάγγελμα που φαντάζει γεμάτο αίγλη.

Ας σοβαρευτούμε: δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο η Τρέμη κι ο Χατζηνικολάου και μια ντουζίνα διάσημοι. Είναι όλοι όσοι εργάζονται στον τύπο και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και παίρνουν απλά τον βασικό μισθό. Είναι τα παιδιά που τρέχουν από πόρτα σε πόρτα, στους δρόμους, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια για να πάρουν μια δήλωση. Είναι άνθρωποι συχνά αναλώσιμοι που τα κανάλια και οι εφημερίδες αλλάζουν από τη μέρα στη νύχτα.  Οπότε, ναι, ας μη μας προκαλεί έκπληξη η πρώτη θέση!

Αυτά είναι λοιπόν τα δέκα πιο underpaid επαγγέλματα. Το λυπηρό είναι ότι σε μια χώρα με συνεχιζόμενα οικονομικά θέματα, την άνιση κατανομή πλούτου αλλά και το καθεστώς κουμπάρου-συγκούμπαρου στην Ελλάδα, όλο και περισσότερα επαγγέλματα θα πληρώνονται λιγότερο από όσο εργάζονται και αξίζουν. Κι αυτή είναι σίγουρα μια μεγάλη ήττα για τον εργασιακό τομέα.

Συντάκτης: Χριστίνα Ευτυχίδου