Οι γιορτές είναι πάντοτε μια εποχή που συνοδεύεται από ζεστασιά, χαρά, οικογενειακές στιγμές και δώρα! Φιλία, αγκαλιές, δοτικότητα και ζευγάρια να περπατάνε χέρι, χέρι εκεί έξω. Όμως, για κάποιους, αυτές οι μέρες μπορεί να συνοδεύονται από μια δυσάρεστη έκπληξη: έναν χωρισμό. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, συνοδευόμενος από τη νέα αρχή της χρονιάς είναι θεωρητικά οι ιδανικοί μήνες για μια επανεκτίμηση και μια πιο προσωπική ενδοσκόπηση. Ίσως όμως να μη σε βρει στην αγκαλιά του έρωτά σου, αλλά να βρεθείς «θύμα» του φαινομένου που ονομάζεται scrooging, χωρίς καν να το αντιληφθείς.
Ο όρος «scrooging» προέρχεται από τον αρχι-τσιγκούνη Σκρουτζ που όλως τυχαίως, σιχαίνεται και τα Χριστούγεννα, κι ο χαρακτήρας που όλοι γνωρίζουμε, είναι πλέον ένα συμβολικό πρότυπο τσιγκουνιάς και ψυχρότητας. Το scrooging» συχνά εμφανίζεται κατά την εορταστική περίοδο, όταν κάποιος αποφασίζει να χωρίσει πριν ή κατά τη διάρκεια των γιορτών, αποφεύγοντας την πίεση να αγοράσει δώρα ή να δώσει το παρόν του σε συναισθηματικές οικογενειακές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με στατιστικά, μάλιστα, οι περισσότεροι χωρισμοί του χρόνου συμβαίνουν στις 11 Δεκεμβρίου, για να υπάρχει μια ασφαλής απόσταση που μας δίνει αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα να ανακάμψουμε.
Παρόλα αυτά με τι ακριβώς συνεπάγεται το scrooging;
Οι γιορτές συνοδεύονται θέλοντας και μη από έξοδα, από δώρα και κοινωνικές εκδηλώσεις. Αν και δε μετράμε ποτέ τα υλικά αγαθά μέσα σε μια σχέση, μέσα μας κάπως, κάπου, μας διακατέχει ένας ενθουσιασμός για να έρθουν τα Χριστούγεννα και να ανταλλάξουμε και εμείς με τη σειρά μας τα δικά μας δώρα. Οι μέρες των γιορτών είναι συχνά γεμάτες προσδοκίες για οικογενειακές μαζώξεις και επαφές, μπαίνοντας στο τριπάκι για πιο στενούς δεσμούς, κάτι που ασκεί και μια κάποια πίεση. Πολλοί είναι αυτοί που δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν συναισθηματικά και προτιμούν να απομακρυνθούν, και να ξεφύγουν από αυτή την καταναγκαστική θαλπωρή ή την οικογενειακή ευτυχία στην οποία δεν είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος. Κάπως έτσι, όσοι δεν αισθάνονται άνετα με τέτοιες υποχρεώσεις μπορεί να επιλέξουν τη «λύση» του χωρισμού.
Ίσως να ακούγεται αρκετά κουλό, ότι υπάρχουν στα αλήθεια άνθρωποι που επιλέγουν να διακόψουν μια σχέση απλά για να μην μπουν σε επιπλέον έξοδα κάνοντας ένα δώρο ή επειδή ένα τραπέζι τους φαίνεται μπελάς. Εντούτοις όμως, όπως φαίνεται εκεί έξω υπάρχουν αρκετοί Σκτρουτζ με πιο μεγάλους θαυμαστές της τάσης τους Βρετανούς, όπου στην ηλικία των 18-24, το κάνουν, με ποσοστό άντρες / γυναίκες 11% / 7%. Επίδης, να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο του scrooging μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων όπως είναι μια ονομαστική εορτή, γενέθλια, επλετοιος κλπ.
Πώς να εντοπίσεις το φαινόμενο scrooging;
- Αποφεύγει οικογενειακές ή κοινωνικές εκδηλώσεις
- Αλλαγή συμπεριφοράς, συνήθως ξαφνικά και αδικαιολόγητα
- Αρνείται να προγραμματίσει ραντεβού κι εξόδους
- Η συζήτηση για τα μελλοντικά σας πλάνα δε συμβαίνει ποτέ
- Εκνευρίζεται με ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα
- Οι δικαιολογίες είναι πάντα μπερδεμένες και αόριστες
- Απομακρύνεται συναισθηματικά
- Τερματίζει τη σχέση χωρίς εξήγηση
Αν και ο χωρισμός κατά την εορταστική περίοδο μπορεί να μοιάζει με προσωπική τραγωδία, δες το σαν μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση και νέο ξεκίνημα. Ίσως, τελικά, ο «Σκρουτζ» που σε χώρισε απλώς άνοιξε τον δρόμο για κάτι καλύτερο! Άλλωστε, τσιγκούνης στην τσέπη, τσιγκούνης και στην καρδιά!