Το “Squid Game” είναι γνωστό ότι είναι η πιο επιτυχημένη σειρά στο Netflix και έχει λάβει τεράστια αγάπη από το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλοκή της σειράς, που έχει ιντριγκάρει τους τηλεθεατές, περιστρέφεται γύρω από ανθρώπους που μπαίνουν σε επικίνδυνα παιχνίδια για να κερδίσουν χρήματα, γιατί χρωστάνε μέχρι και τα μαλλιά τους και δεν μπορούν να ξεχρεώσουν. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν αντιληφθούν ότι αυτά τα παιχνίδια μπορεί να έχουν μοιραίο τέλος.
Εκτός από ένα θρίλερ επιβίωσης, επομένως, το “Squid Game” ρίχνει επίσης φως στην οικονομική ανισότητα της κοινωνίας και στα καπιταλιστικά σενάρια που συντηρούν αυτή την ανισότητα στον σύγχρονο κόσμο. Παρόλο που το μήνυμα είναι οικουμενικό, η ιστορία του φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εκ πρώτης. Γιατί, σύμφωνα με τον τελευταίο buzz στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί έχουν βρει κάποια παρόμοια τρομακτικά περιστατικά που μοιάζουν εξαιρετικά πολύ με την ιστορία του “Squid Game”.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980 στη Νότια Κορέα, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα στρατόπεδο εγκλεισμού σε διάφορες πόλεις. Για τους μη γνωρίζοντες, ένα στρατόπεδο εγκλεισμού είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι φυλακίζονται σε μεγάλες ομάδες, που αργότερα απέκτησε το παρατσούκλι “το Άουσβιτς της Κορέας”, παρόμοιο με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
View this post on Instagram
Αυτά τα στρατόπεδα ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1960 με την ελπίδα να καθαρίσουν την κοινωνία από τη φτώχεια και να απομονώσουν τις μη προνομιούχους ανθρώπους. Σύμφωνα με αναφορές, σχηματίστηκαν από την κυβέρνηση «ομάδες περιπολίας περιπλανώμενων» και αυτοί οι περιπλανώμενοι ορίστηκαν ως οι άνθρωποι που εμποδίζουν την υγιή κοινωνική τάξη κι αλφαδιά στις πόλεις και την κοινωνία. Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι, άστεγοι, άποροι, νομάδες, παιδιά των δρόμων φυλακίστηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα στα οποία περιλαμβάνονταν ενίοτε και διαδηλωτές κατά του καθεστώτος.
Το “Brother’s Home”, που παλαιότερα ήταν ορφανοτροφείο, ήταν η μεγαλύτερη κατασκήνωση στη Νότια Κορέα σε αυτό το στιλ. Αργότερα, ήρθαν στο φως διάφορα φρικτά ζητήματα που αφορούσαν την εν λόγω δομή όπως η απλήρωτη εργασία, η κακομεταχείριση, οι ξυλοδαρμοί, η εμπορία ανθρώπων και τα βασανιστήρια. Μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων στον καταυλισμό, μόνο λίγοι ήταν άστεγοι.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Brothers Home εφαρμόστηκε στο πλαίσιο ενός διατάγματος του 1975 που αποσκοπούσε στην εκκαθάριση των δρόμων για να επαναπροσδιοριστεί η Νότια Κορέα ως μια σύγχρονη και καθαρή χώρα. Το Brothers Home είχε την έδρα του στο Μπουσάν και ήταν ανάμεσα σε δεκάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα που αναφέρονταν ως “κέντρα πρόνοιας”. Πρώην τρόφιμοι έχουν περιγράψει ότι λιμοκτονούσαν, βιaζονταν, κακοποιούνταν, βασανίζονταν και υποδουλώνονταν, ενώ συχνά αναγκάζονταν να συμμετέχουν σε παιχνίδια για την ευχαρίστηση και ψυχαγωγία των καταπιεστών τους. Ωστόσο, οι αναρτήσεις που αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι η εκπομπή και το κέντρο κράτησης αυτό, συνδέονται μεταξύ τους, δεν παρέχουν αποδείξεις ότι τέτοια “παιχνίδια” έλαβαν χώρα σε αποθήκες όπου υποτίθεται ότι κρατούνταν όμηροι.
@creepyberry Who knew it ? #creepyberry #scary #fyp #squidgame ♬ original sound – Love, Chara ☼
Μιλώντας στο BBC, ο επιζών από το Brother’s Home Han Jong-sun αποκάλυψε ότι ο ίδιος και η αδελφή του απήχθησαν το 1984. Είπε: «Ένα λεωφορείο σταμάτησε μπροστά από τον υποσταθμό της αστυνομίας και μας ανάγκασαν να μπούμε. Άρχισαν να μας χτυπούν, λέγοντας ότι ήμασταν πολύ αδύναμοι», θυμήθηκε και αποκάλυψε ότι έπειτα, τους μετέφεραν σε μια ιδιωτική εγκατάσταση.
Τι είπε ο σκηνοθέτης Hwang Dong-hyuk για την πραγματική ιστορία του Squid Game; Η αλήθεια είναι ότι δεν ανέφερε αυτό το περιστατικό ως έμπνευση για τη σειρά, ούτε επιβεβαίωσε τις θεωρίες, αλλά μίλησε για τη διαμάχη για τις απολύσεις της SsangYong Motor. Το 2009, η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία απέλυσε πάνω από 2000 υπαλλήλους, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες. Πολλοί άνθρωποι υπερχρεώθηκαν, αλλά και αυτοκτόνησαν ως αποτέλεσμα αυτών των απολύσεων. Ο σκηνοθέτης δήλωσε στο AP: «Μέσω της αναφοράς στις απολύσεις της SsangYong Motor, ήθελα να δείξω ότι οποιοσδήποτε απλός άνθρωπος της μεσαίας τάξης στον κόσμο που ζούμε σήμερα μπορεί να πέσει στον πάτο της οικονομικής κλίμακας μέσα σε μια νύχτα.»
Σχετικά με το Squid Game:
Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Lee Jung-jae, Lee Byung-hun και Wi Ha-jun. Οι Yim Si-wan, Kang Ha-neul, Park Gyu-young, Park Sung-hoon, Jo Yu-ri, Yang Dong-geun, Kang Ae-sim, Lee David και Lee Jin-uk είναι η νέα προσθήκη στο καστ των πρωταγωνιστών. Το “Squid Game” θα επιστρέψει με την τρίτη σεζόν του και θα κυκλοφορήσει το 2025.