Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν υποχρεωμένοι για 24 ώρες να λέτε πάντα την αλήθεια, όσο κι αν θα μπορούσε να πληγώσει αυτόν που είναι απέναντί σας, ή ακόμα καλύτερα, να πρέπει να μοιράζεστε με φίλους, γνωστούς κι εραστές ό,τι περνάει απ’ το κινητό σας τηλέφωνο;

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση δεν είναι «ευκολάκι!» όπως μπορεί να πιστεύει ο καθένας. Άσχετα με το αν είστε σε σχέση και το έτερον ήμισυ τυγχάνει ζηλιάρικο υπέρ του δέοντος, ή αν είστε ελεύθεροι κι ωραίοι, μερικά πράγματα δε λέγονται ακόμα κι αν γίνονται.

Δεν υπάρχει μόνο η ερώτηση παγίδα «Πάχυνα, λες;» αλλά πολλές ακόμα, ερωτήσεις δίχως απάντηση, ειδικά αν γίνονται με αφορμή κάτι πραγματικά ασήμαντο.

Έχουν υπάρξει ταινίες, έχουν γραφτεί σενάρια, έχουν γίνει όλα τα καλά: Στη θεωρία, αυτοί που είναι σε σχέση θα μπορούσαν άνετα να ψάχνουν το κινητό του άλλου. Στην πράξη, η έννοια της ιδιωτικότητας και του προσωπικού χώρου περνάει μέσα κι από κει. Μην πέσετε στην παγίδα, λοιπόν, ή έστω ας μη σας γίνει συνήθεια αν κάνετε το λάθος μία φορά.

Για αρχή, όσο τζαναμπέτης και καρδιοκατακτητής μπορεί να νομίζετε πως είναι το αγόρι σας, ή αντίστοιχα όσο σουρλουλού θεωρείτε πως είναι η κοπελιά σας, τις περισσότερες φορές υπάρχει η υπερβολή του οικείου στη μέση.

Ακόμα κι αν, αντικειμενικά, βρίσκεστε δίπλα στον τέλεια σμιλεμένο αρχαίο Απόλλωνα ή τη σαγηνευτική Αφροδίτη, αυτό δε σημαίνει πως το να πιάσετε το κινητό και να το κάνετε φύλλο και φτερό, είναι κάτι σωστό και πρέπον, πρώτα απ’ όλα. Δεν είναι. Να το διευκρινίσουμε αυτό.

Τα κινητά και τα tablets κι όλα τα συμπράγκαλα της τεχνολογίας τη σήμερον ημέρα είναι μια επέκταση του καθενός και της καθεμιάς. Χωρίς απαραίτητα να κρύβουν μυστικά, το πιθανότερο είναι ότι όλο και κάτι θα υπάρχει κάπου, κάτι το οποίο ο ιδιοκτήτης του κι αγάπη της ζωής σας πιθανότατα να θεωρεί εντελώς ασήμαντο κι ανάξιο λόγου ή συζήτησης.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Πολλά πράγματα. Like από κάποιον ή κάποια που δεν ξέρετε αρκετά καλά. Ένα μήνυμα, ή μια συζήτηση, ή το οτιδήποτε, με ένα smiley που για σας είναι πονηρό και γεμάτο υπονοούμενα, αλλά για αυτόν που το είδε, ήταν… ένα smiley και τέλος.

Να μη χοντρύνει το πράγμα και πιάσουμε τα apps του Εωσφόρου τύπου Tinder και δε συμμαζεύεται. Ακόμα και τα κατ’ εξοχήν messaging apps όπως το What’s App ή το Viber μπορεί να δώσουν τη λάθος εικόνα, τη λάθος στιγμή.

Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε το πράγμα: Το να ψαχουλεύετε τα πράγματα κάποιου άλλου, ακόμα κι αν είναι συγγενής σας, αδερφός, εραστής, μάνα, σύντροφος, είναι απρεπές και δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει επαφή, σχέση, τίποτα.

Αν κάνετε το λάθος και μπείτε στον πειρασμό, χωρίς να βρείτε τίποτα το περίεργο, ή έστω τίποτα το εξόφθαλμα περίεργο ή ενοχοποιητικό, κάντε μια χάρη στην πάρτη σας και μην το ξανακάνετε. Θα γλυτώσετε και οι δύο από μια άσχημη κατάσταση, ή δύο, ή πεντακόσιες, ανάλογα με την περίπτωση.

Φυσικά, επειδή δεν είναι όλοι άγγελοι που κατοικούν στον παράδεισο, αλλά υπάρχουν κι οι αμαρτωλοί του κόσμου τούτου (πιο συγκεκριμένα, οι αμαρτωλοί που αν κάνουν την κουτσουκέλα τους και χέσουν τη φωλιά τους, τα έχουν όλα καταγεγραμμένα στο κινητό, μην τυχόν κι έχουν κάποια ελπίδα να κερδίσουν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι κλέφτες θα γίνουνε;), για αυτούς κι αυτές δεν ισχύει η ίδια αντιμετώπιση.

Πώς να το πω δηλαδή, αν περιμένατε στο κινητό να βρείτε μία ύποπτη συνομιλία για να κάνετε σκηνή κι αντ’ αυτού βρείτε πλούσιο high-definition φωτογραφικό υλικό με όργια και παρτούζες στις οποίες δε συμμετείχατε και δεν ξέρατε την ύπαρξή τους… Ε, τότε, κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, στα πλαίσια του πολιτισμού και της ευπρέπειας πάντα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε θα σας λάχει κάτι τέτοιο, οπότε δεν τρέχει και μία, αλλά αν σας έβρει τέτοια συμφορά, θα καταλάβουμε, θα είμαστε απ’ αυτούς που θα σας χτυπάνε στοργικά στην πλάτη όταν θα ανεβοκατεβάζετε τα καντήλια και τα γαλλικά.

Ακόμα και τότε όμως, να θυμάστε, χωρίς να υπάρχει καπνός και φωτιά, μην την ανάβετε χωρίς λόγο. Εμπιστοσύνη πάνω απ’ όλα μέχρι αποδείξεως (κι όχι ενδείξεως) του εναντίου!

 

Συντάκτης: Γιάννης Ματζαβράκος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη