Έλα παραδέξου το! Το ‘χεις κάνει κι εσύ. Μη μου παριστάνεις τον σκληρό κι ασήκωτο, γιατί έχεις πέσει κι εσύ στα δίχτυα του ζουζουνίσματος αυτού του είδους. Και να σου πω και κάτι; Είναι πολύ εντάξει να το έχεις κάνει! Δεν υπάρχει πιο γλυκό πράγμα να ακούς τα ζευγάρια να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με παρατσούκλι.
Ως αθεράπευτα κρυφό-ρομαντική θα σου πω πως όλη η οικειότητα κι η τρυφερότητα ανάμεσα στο ζευγάρι κρύβεται μέσα σε αυτές τις χαζό-συλλαβές ή και λέξεις. Ιδιαίτερα όταν είναι μπροστά σε κόσμο που δεν μπορούν να εκφράσουν στο μέγιστο αυτό που νιώθουν, αρκεί ένα βλέμμα και μία λέξη για να καταλάβει το έτερον ήμισυ σου τι θέλεις να του πεις εκείνη τη στιγμή.
Το παρατσούκλι μπορεί να είναι από μία και μόνο συλλαβή, τύπου «μπου» «ζου», ή μέχρι και μια παντελώς αντί-ερωτική λέξη τύπου «βουνό». Μη ρωτάς γιατί, δε θα πάρεις απάντηση. Είναι κάτι που προφανώς μόνο το ζευγάρι γνωρίζει και τις περισσότερες φορές δεν μπορεί και να εξηγήσει πώς προέκυψε. Απλά συνέβη.
Πόσες φορές τυχαίνει να ακούς ανθρώπους να προσφωνούν το άλλο τους μισό με κάποιο παρατσούκλι; Δεν είναι ξεχωριστό; Κάθε φορά μπορεί να ακούσεις το οτιδήποτε. Η φαντασία του ερωτευμένου δε σταματάει πουθενά. Κι όμως ό,τι και να ακούσεις ηχεί στα αυτιά σου τόσο γλυκό.
Το απόλυτο το βιώνεις όταν βλέπεις ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία να απευθύνονται με τέτοιο τρόπο στο ταίρι τους. Ξέρεις, έχουμε μάθει ότι τους ανθρώπους σε ώριμες ηλικίες τους έχει απορροφήσει η ρουτίνα κι η συνήθεια οπότε δεν περιμένεις ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Κάθε φορά, λοιπόν, που το συναντάς, το θαυμάζεις -για να μην πω το ζηλεύεις- και το παρακολουθείς να το χορτάσεις σαν να συμβαίνει σε εσένα τον ίδιο. Μέσα σου το εύχεσαι κιόλας, στοιχηματίζω.
Πολλές φορές έχεις βρει το παρατσούκλι πριν καλά-καλά ξεκινήσει η σχέση όταν ακόμα είστε σε στάδιο έντονου φλερτ και πειράγματος. Αυτά συνήθως κυμαίνονται σε ελαφριά για την περίσταση επίπεδα. Στην πορεία κατά μεγάλο ποσοστό μπορεί και να αλλάξει, να γίνει κάτι πιο «εσωτερικό» που αφορά, δηλαδή, συγκεκριμένο συμβάν από όπου και προέκυψε. Εκεί να δεις κρυφογελάκια και ματιές πονηρές. Ιδιαίτερα όταν μπορούν τρίτοι να υποψιαστούν από πού μπορεί να προήλθε, το καταλαβαίνουν όλοι, αλλά κανείς δε το παραδέχεται –κοινώς κάνουν όλοι τους νεκρούς για να μην έρθει κανείς σε δύσκολη θέση.
Όπως και να έχει είναι κάτι πολύ γλυκό κι εκφράζει όλη την οικειότητα και την τρυφερότητα ανάμεσα στους δύο ανθρώπους. Ακόμη κι αν είναι κάτι που μπορεί να μη σου αρέσει σαν λέξη στην αρχή, ξανασκέψου το πριν γκρινιάξεις και πεις ότι δε θέλεις να σε αποκαλούν έτσι. Είναι ένα από αυτά τα μικρά που κάνουν τη διαφορά, προσδίδουν την ουσία στις σχέσεις και χτίζουν την οικειότητα.
Τώρα πια είναι στη μόδα και τα γνωστά “hashtags”. Πέρα δηλαδή το παρατσούκλι που μπορεί να έχει δώσει ο ένας στον άλλο, υπάρχουν κι εκφράσεις, λέξεις γραμμένες με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, βάζοντας τη δίεση μπροστά, όπου κι αυτό υποδηλώνει μια μοναδικότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικό κι επόμενο να γίνει κι αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να εκφραστείς και πολύ καλύτερα -στους κάτω των τριάντα αναφέρομαι μην ψαρώσετε-, μιας κι υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσεις και σύμβολα όπως καρδούλες, φατσούλες που στέλνουν φιλάκια και τέτοια μελιστάλαχτα.
Όπως και να το συναντήσετε πάντως, να φροντίσετε να το διατηρήσετε και μάλιστα να το εξελίσσετε κάθε φορά. Θα δείτε ότι μετά από καιρό θα μοιράζεστε για το καθένα και μια όμορφη, ιδιαίτερα αστεία ιστορία.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη