Ένας χωρισμός σημαίνει τέλος, σημαίνει αποκοπή ενός ατόμου απ’ τη ζωή του άλλου, σημαίνει απομάκρυνση και τυπική –ή καμία– επικοινωνία. Όταν χωρίζουμε, μπαίνουμε αυτομάτως στη διαδικασία να αποτοξινωθούμε απ’ το άτομο που είχαμε σχέση κι αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως πλέον θα ζούμε ξεχωριστές ζωές.
Πόσο εύκολο είναι, όμως, να συμβεί αυτό τη σημερινή εποχή, όπου τα social media έχουν εισβάλλει με τέτοιον τρόπο στη ζωή μας, έχοντας τη δύναμη να μας επηρεάζουν ψυχολογικά;
Ένας χωρισμός είναι δύσκολος από μόνος του. Το facebook, το instagram και το twitter, είναι εδώ για να ενισχύουν την εμμονή σου και να σε κάνουν ακόμη καλύτερο stalker. Αν νομίζεις ότι χώρισες κι ότι δε θα ασχοληθείς ποτέ ξανά με αυτό το άτομο, κάνεις λάθος!
Αρχικά, βγαίνεις με ντουντούκα στα μπαλκόνια και φωνάζεις σε φίλους και γνωστούς την κλασική φράση «Δε θα του κάνω τη χάρη να τον σβήσω» ή «Δεν μπαίνω πια στο προφίλ του», αλλά κάπου εκεί στο backstage γελάει σατανικά το facebook και σου εμφανίζει στην αρχική τις νέες φωτογραφίες που κοινοποίησε όλο χαρά. Και κάπως έτσι η απεξάρτηση πάει κατά διαόλου!
Θες να ξεπεράσεις κάποιον και δε σ’ αφήνουν τα social, ρε φίλε. Βλέπεις τη μούρη του φάτσα κάρτα με το που ανοίγεις το instagram, βλέπεις πότε είναι ενεργός, βλέπεις τα σχόλια και τα stories που κάνει και γενικά είναι παντού.
Σκέφτεσαι να τους διαγράψεις, αλλά μετά συνειδητοποιείς πόσο πικραμένο και πονεμένο θα σε κάνει να φανείς αυτή η πράξη, οπότε η επόμενη κίνηση είναι να φτιάξεις ποπ κορν και να παρακολουθήσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου τη ζωή που κάνει μακριά σου.
Γνωρίζουμε, θέλοντας και μη, πώς περνάνε οι πρώην κι αυτό, όπως και να το κάνουμε, είναι κομματάκι ψυχοφθόρο. Δημιουργούνται διάφορες σκέψεις φιλτράροντας το υλικό που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας, όπως, «Α, ποιος είναι αυτός, βρήκε κιόλας άλλον;», «Πάλι στα μέρη που συχνάζαμε είναι, μάλλον με θέλει ακόμα!», «Καλέ, πώς αδυνάτισε έτσι», «Ασχήμυνε ή εμένα μου φαίνεται;», «Ανέβασε πονεμένο τραγούδι, για μένα πάει» κι άλλα τέτοια.
Κι η παράνοια συνεχίζεται! Άντε τώρα να τους ξεπεράσεις ενώ βομβαρδίζεσαι καθημερινά από πληροφορίες του τύπου «μαζί μου δεν έτρωγε αβοκάντο», «τι χορταρικά είναι αυτά στη φωτογραφία, παναγία μου, λες να ‘γινε τίποτα βίγκαν;», μ’ αποτέλεσμα να έχετε χωρίσει, αλλά τα social να σε κρατούν ενήμερο για κάθε νέο ποστάρισμα.
Όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να γίνουν ανυπόφορα σ’ έναν χωρισμό. Μην ξεχνάς όμως πως με λίγη θέληση μπορείς να τους επιβληθείς και να μην παρασυρθείς απ’ τους ρυθμούς τους. Σταμάτα να κατασκοπεύεις το προφίλ του ή να επηρεάζεσαι από τυχαίες κοινοποιήσεις που σου σερβίρονται με το που ανοίγεις τους λογαριασμούς σου.
Συνέχισε σταθερά την προσπάθειά σου να ξεπεράσεις το παρελθόν. Επικεντρώσου σε σένα, μην πολυμπαίνεις facebook, πέρνα χρόνο με τους φίλους σου, θάψε για λίγο το κινητό σου κι ίσως επουλωθούν πιο γρήγορα οι πληγές. Το να βλέπεις συνέχεια τον άλλο «μπροστά» σου, μαθαίνοντας πράγματα γι’ αυτόν και πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητά του σίγουρα σε πάει πίσω.
Μην ψάχνεις τους πρώην στα social media, γιατί όσο ψάχνεις τόσο πιο πολλά θα ανακαλύπτεις και δε θα κατορθώσεις ποτέ να τους ξεπεράσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σου γίνει εμμονή.
Είναι δύσκολο, ακόμη και να μη θες, να μαθαίνεις γι’ αυτούς αναγκαστικά ή να ενημερώνεσαι από random φωτογραφίες και κοινοποιήσεις για το πώς περνάνε, αλλά πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι και να μην επηρεάζεσαι. Μην ξεχνάς, έχεις καλύτερες δουλειές να κάνεις απ’ το να στεναχωριέσαι επειδή ο άλλος συνεχίζει τη ζωή του και στο τρίβει στη μούρη!
Στην τελική, κάνε κι εσύ το ίδιο μαζεύοντας υλικό για sharing από νέες δραστηριότητες ή νέα φλερτ!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη