«Ό,τι γίνεται, γίνεται με μαθηματική ακρίβεια». Το έχουμε ακούσει πολλές φορές κι η αλήθεια είναι ότι συμφωνούμε, είτε το πιστεύουμε είτε όχι. Σεβόμαστε την επιστήμη, γιατί άλλωστε απ’ αυτόν τον τομέα έχουμε διδαχτεί πολλά. Ισχύει αυτό κι αν το δεις σε βάθος θα καταλάβεις πως στη ζωή μας, έχουμε γνώμονα τα μαθηματικά.
Κάπως έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κλίμακα αξιολόγησης ανθρώπων. Υφίσταται κι αυτό. Κάθε άνθρωπος ενδόμυχα ή μη, αξιολογεί τους συνανθρώπους του. Θα ήταν, όμως, συναρπαστικό αυτήν την αξιολόγηση να την είχε κάποιος με μέγιστη βαθμίδα το δέκα. Να ξεκινάει θεωρητικά από το ένα, ας δεχτούμε ότι το μηδέν δεν υπάρχει εδώ και να έχει μέγιστο βαθμό το δέκα. Αυτή η κλίμακα, λειτουργεί με βάση το τι δίνει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή μας. Εκεί, εμείς βλέπουμε πώς αυτό μας ωφελεί και ανάλογα συμπεριφερόμαστε.
Αυτό που εσύ θες απ’ το συνάνθρωπό σου είναι σαφές ότι είναι το δέκα. Όμως, δε λειτουργούν όλοι πάντα με το άριστα. Εσύ προσπαθείς το πέντε που σου δίνει κάποιος να το κάνεις δέκα και να το αλλάξεις. Θα πρέπει να εξετάσεις, αν ο παράγοντας που αυτός δε φτάνει στο μέγιστο ικανοποιητικό σου βαθμό, είναι θέμα χαρακτήρα ή απλώς συγκυριών. Αν δηλαδή ο άνθρωπος που σε απασχολεί δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα περισσότερο απ’ τις δικές σου προσδοκίες, δεν έχει νόημα να παλεύεις για το ιδανικό.
Αν εκείνος εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει, να μην υπάρχει επικοινωνία, σεβασμός και κατανόηση, σημαίνει ότι είναι θέμα προσωπικότητας. Δεν μπορείς να το αλλάξεις, απλώς να δεχτείς αυτό που σου δίνει και να στραφείς σε μια άλλη κατεύθυνση για ν’ αποκτήσεις αυτό που σου λείπει. Βέβαια, αν αυτός ο άνθρωπος είναι φίλος ή συγγενής, το αποδέχεσαι και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Στο ερωτικό, όμως, διαφέρει. Μπλοκάρουν τα συναισθήματα τη λογική σου και εκεί δεν μπορείς να δεις ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει αυτό το περισσότερο που ζητάς.
Δυστυχώς, επιμένεις και παλεύεις για να το κάνεις «τέλειο», σύμφωνα με την κλίμακα και απογοητεύεσαι κάθε φορά. Είναι δυο οι λύσεις. Ή σταματάς να ζητάς περισσότερα ή απλώς συνειδητοποιείς τι σου προσφέρει και λες κι ευχαριστώ. Διαφορετικά, αποχωρείς και παύεις ν’ ασχολείσαι.
Αν είναι θέμα χαρακτήρα, η αλλαγή που θες δεν πρόκειται να συμβεί. Αν, όμως, είναι θέμα συμπεριφοράς και καταστάσεων, θα δεις στις εναλλαγές ότι ο συγκεκριμένος μετακινήθηκε απ’ το πέντε στο οχτώ και ξαναγύρισε στο πέντε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπόβαθρο ν’ αλλάξει, αλλά η δεδομένη στιγμή που βιώνει αυτός, είναι για κάποιο λόγο δύσκολη.
Επομένως, πρέπει να δείξεις κατανόηση και να περιμένεις να μεταλλαχθεί. Οι σχέσεις βέβαια, που δεν οφείλονται στο χαρακτήρα, καλλιεργούνται καθημερινά, εξελίσσονται προς το καλύτερο. Υπάρχει κι η αντίθετη άποψη, να είναι σε μια αρνητική πρόοδο, αλλά είπαμε είναι θέμα χαρακτήρα. Όταν βλέπεις, ότι δεν αποκτάς αυτό που θες, είναι λογικό πως αυτό δε θα καλυτερέψει.
Ούτε βέβαια μπορείς να έχεις απαιτήσεις από κάποιους ανθρώπους που σου δίνουν συναισθήματα κλίμακας τρία. Δεν έχεις λόγο να χάνεις την ψυχραιμία σου και να παλεύεις γι’ αυτούς που σου δίνουν μηδαμινά πράγματα. Ούτε όμως έχει νόημα να κρατάς έναν τέτοιον άνθρωπο στη ζωή σου. Είναι κατά κάποιο τρόπο «βαρίδι» και ίσως αν δεν το έχεις καταλάβει, μια συναναστροφή μαζί του, να σε επηρεάζει αρνητικά.
Νιώθεις αδύναμος κι όλα αυτά που εσύ πασχίζεις να κάνεις, για τη δική του κρίση, είναι λάθος. Αν τώρα, νιώθεις ελαφρώς ενοχλημένος και η δική του άποψη είναι στενάχωρη, καλά θα κάνεις να ξεκινήσεις την απομάκρυνσή σου μέχρι να εξαφανιστείς εντελώς.
Απ’ την άλλη βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι που κάνουν συνδυασμό. Δηλαδή, με δεδομένη την κλίμακα, παίρνουν από διάφορους ανθρώπους αυτά που θέλουν κι είναι πλήρεις. Έχει μια λογική αυτό, γιατί ως όντα που είμαστε, έχουμε απαιτήσεις. Αν, όμως, έχεις καταλάβει κι αποδεχτεί ότι όλοι δεν είναι καθρέφτης σου και δεν μπορείς να είσαι σε ένταση όλη την ώρα να ζητάς, τότε έχεις καταλάβει το νόημα των σχέσεων.
Οι πολύ κοινωνικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό. Είναι αποτελεσματικό κι άκρως λειτουργικό. Δίνεις μια ελευθερία κινήσεων στον άλλο και γνωρίζεις από ποιον μπορείς να ζητήσεις και από ποιον όχι. Είσαι κι εσύ καλά με τον εαυτό σου, γιατί ξέρεις τι να περιμένεις απ’ τους γύρω σου.
Άρα, για μια ακόμη φορά, τα μαθηματικά σου έδωσαν τις λύσεις σου. Βρες τις ισορροπίες σου κι όλα καλά!
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου