Τεμπελιά! Μάστιγα των σχέσεων και τρόπος ζωής των βασιλιάδων της βαρεμάρας. Τη συναντάμε παντού γύρω μας. Στη δουλειά, στο δρόμο, ανάμεσα στους φίλους μας. Όλο και περισσότερο η αδράνεια εισβάλει και στις σχέσεις μας. Κι αν το δούμε πιο ειδικά, ο τεμπέλης άνθρωπος δεν κάνει διακρίσεις. Δε μετατρέπεται σε πηγή ενέργειας σε άλλους τομείς κι υστερεί επιλεκτικά σε ένα. Ο τεμπέλης ζει και βασιλεύει μες στη χαλαρότητα σε όλους τους τομείς της ζωής του. Τι γίνεται, όμως, στους πιο σημαντικούς, στη δουλειά και τη σχέση;
Η τεμπελιά δύσκολα μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια εργασία. Κι αν είσαι σε σχέση με ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να αποδεχθείς τα σκαμπανεβάσματα, που παραμονεύουν. Οι δικαιολογίες του τύπου: «Δε με εκτιμούν μωρέ εκεί», «Δεν έχω ευκαιρίες ανέλιξης», «Δουλεύω τζάμπα για αυτούς», θα κρέμονται πάντα στα χείλη του τεμπελάκου μας. Το ακούς το καμπανάκι, ε; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι σπάνια μπορούν να δεσμευτούν με την ιδέα της σταθερότητας και πάντα κυνηγάνε μεγαλεπήβολα άπιαστα σχέδια κι όνειρα.
Και μια αντιδραστικότητα στη σταθερότητα, τόσο την επαγγελματική αλλά και την οικονομική, σίγουρα θα έχει αντίκτυπο και στην προσωπική ζωή. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επενδύσει συναισθηματικά σε χαλάσματα κι αστάθειες βασισμένες στην αναβλητικότητα, που ακούν σε υποσχέσεις τύπου «κάνε λίγη υπομονή, βρε μωράκι μου και θα δεις».
Μια οικονομική αστάθεια προκαλεί αρκετά προβλήματα στη συμβίωση, γιατί αν ανάμεσα στα δυο πορτοφόλια παραμείνει σίγουρο μονάχα ένα, επόμενο είναι να δημιουργούνται εντάσεις και ρεαλιστικά προβλήματα. Πέρα από τις υποχρεώσεις, το ενοίκιο και τους λογαριασμούς, το «μαζί» για να μη βαλτώνει θέλει να ραντεβού σε ένα εστιατόριο, ένα καφεδάκι έξω με παρέα, ένα ταξιδάκι για ανανεωθεί και δημιουργία κοινών εμπειριών.
Καλή η αγάπη, δε λέω, κι όλο το παραμύθι της, μα ποιος, αλήθεια, χόρτασε τα βράδια που γουργουρίζει το στομάχι με τα λόγια της; Και δεν είναι μόνο το πρακτικό κι αν αρκούν όσα προσφέρει μόνο ο ένας, αλλά και πόσο θα αντέξει κάποιος να δίνει σε ένα περιβάλλον χωρίς αμοιβαιότητα. Γι’ αυτό σου κτυπώ ξανά ακόμα ένα καμπανάκι. Το καμπανάκι της επιλογής. Να έχεις επίγνωση στην επιλογή που έκανες. Να μην την κρίνεις μετά! Γιατί όλα αυτά τα ήξερες απ’ την αρχή. Ο τεμπέλης είναι, συνήθως, κι ασταθής κι ανεύθυνος και καλοβολεψάκιας. Δε συγκατοίκησες με το καλημέρα σας!
Και δεν είναι μόνο αυτά, φιλαράκι μου. Ο τεμπέλης μας, βαριέται, παντού και πάντα! Δε θα τον δεις ενεργό μέλος σε ορειβατικό σύλλογο. Δεν έχει ενδιαφέροντα παρά μόνο τον καναπέ και την τηλεόρασή του. Κι άντε, το χειμώνα λες κι εσύ πού να τρέχουμε τώρα κι αράζεις δίπλα του στον καναπέ. Ίσως να το βρίσκεις και λίγο ρομαντικό όλο αυτό το χουχούλιασμα. Όταν, όμως, δείτε όλες τις σειρές του Netflix σε επανάληψη ίσως να αρχίσεις να υποψιάζεσαι πως ο καλός σου ή η καλή σου, δε γουστάρει να κάνει τίποτα άλλο παρά να αράζει και να σαβουριάζει σοκολατάκια και πατατάκια στον καναπέ. Κι εδώ που τα λέμε, το ήξερες πως δε βρήκες τον Ιντιάνα Τζόουνς απ’ την αρχή.
Τα τεμπελάκια μας, όμως, δε θα σε αναγκάσουν ποτέ να αλλάξεις το πρόγραμμά σου ή τη μέρα σου, βρε παιδί μου, για να συναντηθείτε. Θα είναι πάντα διαθέσιμοι! Κι αυτό κάτι είναι. Στο τέλος της μέρας, η σχέση μας είναι πάντα επιλογή μας, σεβαστή και κατανοητή.
Μην επιρρίπτεται ευθύνες, όμως, στο άλλο σας μισό εκ των υστέρων! Δεν ήταν και τόσο τυφλός ο έρωτας. Απλά κάπου μέσα σας ελπίζατε στο θαύμα που δεν ήρθε ποτέ!
Γιατί η τεμπελιά δύσκολα νικιέται!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη