Αποπνιχτική η καθημερινότητα. Δουλειά, υποχρεώσεις, οικογένεια, σπίτι, φίλοι κ.ο.κ. Πόσα πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος; Βασικά, όσα πράγματα κι αν γίνουν ταυτόχρονα ή τα διαχειριστείς παράλληλα, σε ποιον θα απευθυνθείς προκειμένου να σε στηρίξει; Μα φυσικά στο σύντροφό σου.
Τα ζευγάρια πρέπει να έχουν κατανόηση και υπομονή μεταξύ τους. Κανένας δεν έχει άπλετο χρόνο που δεν έχει τι να τον κάνει. Καλώς ή κακώς περιτριγυριζόμαστε από υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να βγάλουμε εις πέρας. Και γι’ αυτό το λόγο συμβιβαζόμαστε.
Ο συμβιβασμός και η κατανόηση είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά για να κρατηθεί μια σχέση υγιής και ζωντανή. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να συμβιβαστείς με τα ωράρια εργασίας του συντρόφου σου. Ναι, θα πρέπει να συμβιβαστείς. Γιατί προφανώς δεν μπορείς να απαιτείς από τον άλλο να βγείτε αργά σε κλαμπ προκειμένου να κουνήσετε τα κορμιά σας ενώ ξέρεις ότι υπάρχει εγερτήριο πολύ νωρίς το πρωί. Είναι από μέρους σου εγωιστικό και απερίσκεπτο. Ούτε είναι σωστό να γκρινιάζεις αν τελειώνει το έτερον ήμισυ αργά από τον χώρο εργασίας που έχει σαν αποτέλεσμα να μη προλάβετε την προβολή στις εννιά στο αγαπημένο σου σινεμά. Δεν έχει καμία σημασία.
Γιατί ο άλλος θα δουλεύει κι εσύ θα αποζητάς την προσοχή. Καλό είναι να μη φέρεσαι σαν κακομαθημένο παιδάκι. Η δουλειά είναι πολύ σημαντική τόσο για βιοποριστικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους για τον καθένα, επομένως πρέπει να δείχνεις μεγαλύτερη ελαστικότητα και κατανόηση όταν ξέρεις πως η σχέση σου θα πρέπει να δουλέψει διπλοβάρδιες χωρίς ρεπό προκειμένου να βγάλει κάποια έξοδα που έχουν προκύψει. Στην τελική σκέψου πως δουλεύει, δεν είναι κάπου έξω να τα πίνει χωρίς να σου δίνει σημασία.
Κάτι επιπλέον που πρέπει να σέβεσαι και να κάνεις πίσω όταν συμβαίνει, είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Κανένας δε φύτρωσε, ούτε θα φυτρώσει ποτέ. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως όλοι μας θέλουμε και πρέπει να περάσουμε χρόνο μόνοι με την οικογένειά μας. Και με τη μαμά θες να κουτσομπολέψεις, με τα αδέρφια να χαζολογήσεις, να προσπαθήσεις να ψήσεις όσο καλύτερα στη σχάρα όπως ο μπαμπάς κι ο θείος το κάνουν τόσα χρόνια, και στο τέλος να καθίσετε όλοι μαζί να απολαύσετε ένα γεύμα σαν οικογένεια. Μία από τα ίδια έχει ανάγκη να κάνει και ο σύντροφός σου.
Η οικογένεια είναι ίσως από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καθημερινότητα και γενικότερα στη ζωή και κανένας δεν επιτρέπεται να το παραβλέψει ή να το αψηφίσει. Καλό είναι λοιπόν να μην πιέζεις καταστάσεις γιατί κι εσύ θα έχεις την ανάγκη να δεις τη μανούλα σου και να περάσεις χρόνο μαζί της, επομένως θα σου κακοφανεί και με το παραπάνω εάν ακούσεις γκρίνια ή παράπονα από την αγάπη σου.
Υπάρχει και ο κοινωνικός περίγυρος. Έλα τώρα, οι φίλοι και οι κολλητοί είναι η δεύτερη οικογένεια που εσύ επέλεξες. Σε ξέρουν καλύτερα από τον καθένα σε καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα και είναι τα άτομα εκείνα με τα οποία μπορείς και είσαι εκατό τοις εκατό ο εαυτός σου, χωρίς καμία απολύτως αναστολή. Γιατί μ’ αυτούς θα ξεφτιλιστείς, μ’ αυτούς θα γελάσεις, μ’ αυτούς θα κλάψεις. Και φυσικά, χρειάζεσαι να περνάς χρόνο μαζί τους όσο το δυνατόν πιο συχνά σας το επιτρέπει η καθημερινότητα.
Να ακόμα ένας παράγοντας που η σχέση σου θα πρέπει να σεβαστεί, κι εσύ αντίστοιχα για τη σχέση σου. Δια ροπάλου πρέπει να αποφεύγεις το να μουτρώσεις επειδή ο σύντροφός σου θέλει να περάσει χρόνο με την παρέα. Είναι κακό και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να αναφέρεσαι σ’αυτό. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Γιατί οι φίλοι και οι κολλητοί ήταν εκεί πριν από τη γνωριμία σας σαν ζευγάρι κι αν -χτύπα ξύλο- κάτι στραβώσει, πάλι εκεί θα είναι. Επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθουν παραμελημένοι.
Συμπεραίνεις λοιπόν ότι η κάθε σχέση σαφώς δοκιμάζεται σε πολλά διαφορετικά ζητήματα αλλά μερικά είναι κοινά και θα παραμείνουν κοινά. Μπορεί να νιώσεις ότι σε παραμελεί η σχέση σου ή ότι δε σου δίνει την απαιτούμενη σημασία, αλλά ειλικρινά ποιος άγραφος νόμος λέει πως πρέπει να παραμένουμε κολλημένοι πάνω στη σχέση μας;
Κανείς. Αυτό το οποίο χρειάζεται μία σχέση είναι στοργή, αποδοχή κι άνευ όρων αγάπη. Και συμβιβασμό ναι, αλλά για τα φυσιολογικά και τα καθημερινά. Μην αλλοιώνεις τη σχέση σου για πράγματα τα οποία εννοούνται. Για θέματα τα οποία δεν ήθελες να σου κάνουν σκηνή, να μην κάνεις σκηνή. Απλά ζήσε όσο καλύτερα μπορείς, διεκδίκησε ό,τι καλύτερο μπορείς και πάντα αντιμετώπισε το οτιδήποτε με καλή διάθεση. Μη χαλιέσαι για πράγματα μικρά, θα γεράσεις γρήγορα!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου