Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις οκτώ ειδοποιήσεις σε facebook,  εφτά σε Instagram κι αναρωτιέσαι τι να είναι όλα αυτά. Ανοίγεις το ένα μάτι να δεις (γιατί το άλλο κάνει ακόμα φιλότιμες προσπάθειες να ανοίξει) κι αντιλαμβάνεσαι πως αυτές οι ειδοποιήσεις δεν είναι ούτε like, ούτε σχόλια, ούτε πρόσκληση σε κάποια εκδήλωση, ούτε κάποιο ξεχασμένο παιχνίδι που σε καλεί να επιστρέψεις με δελεαστικά δώρα, ούτε καν κάποιος γνωστός που πόσταρε σε κοινή σελίδα. Σε έχουν κάνει ταγκ σε βιντεάκι με σχόλιο κι emoticon που κλαίνε απ’ τα γέλια. Και δεν έχεις χειρότερο.

Συνήθως είναι ένας από όλη την παρέα εκείνος που πωρώνεται με κάτι τέτοια και σε κάθε στιχάκι αναρτημένο που θα δει, αποφασίζει (χωρίς καμία λογική) να σε ταγκάρει. Από αστεία quote μέχρι συγκινητικά βιντεάκια με σκύλο που σώζει παιδάκια, θα βρει λόγο και τρόπο να σε μαρκάρει στα σχόλια από κάτω. Σπαταλάει ώρες σε αυτά, να διαλέξει τα πιο αστεία και τα πιο περίεργα για να στα δείξει. Άλλες πάλι φορές απ’ τη βαρεμάρα του η προσθήκη σου είναι μονόδρομος. Φυσικά δε θα στο στείλει σε προσωπικό μήνυμα, τι είναι κανένα κρυφό μυστικό; Δημόσια θα στο δείξει για να φανεί και στους υπόλοιπους πόσο χιούμορ έχει.

Βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να επισημάνει το όνομά σου σε βίντεο παλιάς αγαπημένης ελληνικής σειράς, σε ατάκες που χρησιμοποιείτε σαν inside jokes και ξεκαρδίζεστε κάθε φορά που το παρακολουθείτε. Δίνουν και παίρνουν τα ταγκαρίσματα σε εικόνες με σκηνές από σειρές και φαρμακερούς διαλόγους.

Ξεκινάει από εκείνη την ώρα ένα παιχνίδι ατέλειωτης αναζήτησης κι αλληλοαπάντησης, με δυνατότητα διάρκειας πάνω από δυο ημέρες. Ίσως πολλές φορές το πάρετε και σερί. Πείσμα στο πείσμα για το ποιος θα βρει το πιο καμένο αστείο, εκείνο που ταιριάζει γάντι στον άλλο ή εκείνο που θα τον κάνει να διπλωθεί απ’ τα γέλια. Σε επαγρύπνηση για την απάντηση και το σχολιασμό που θα δώσει πάσα για την επόμενη ατάκα.

Κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορες διαδικτυακές χιουμοριστικές μόδες, όπως ο δεινόσαυρος που είχε γεμίσει την πλατφόρμα του Instagram. Μεγάλος πράσινος δεινόσαυρος  παρίστανε τον stand up comedian κι ανέφερε κρύα (παγάκια δηλαδή) ανέκδοτα με τους υπόλοιπους να αναρωτιούνται με την απορία στο βλέμμα και τον ίδιο να ξεκαρδίζεται. Σχεδόν κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη φάτσα του δεινοσαύρου που γελούσε μόνος με τα παγοαστεία του. Όσοι ταυτίστηκαν με τα κρύα ανέκδοτα πωρώθηκαν άγρια κι όσοι ήθελαν να πικάρουν φίλους το ίδιο έπαθαν.

Υπάρχουν όμως και διαχρονικές τάσεις. Φίλοι που κάνουν δίαιτα βρίσκουν ειδοποιήσεις με το όνομά τους σε κολασμένα βιντεάκια με γλυκά, σοκολάτες που τρέχουν και λιμπιστικές συνταγές. Φίλοι που δουλεύουν ασταμάτητα, βρίσκουν αναφορά του προφίλ τους σε ατάκες για τάσεις φυγής κι εκδρομές ταξιδιωτικών γραφείων. Ακόμα και οι πληγωμένοι ερωτοχτυπημένοι βρίσκουν τη θέση τους σε κάποιο quote με ατάκα υπονοούμενο. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος είναι βαθύτερος. Όταν γίνεται αυτό το tag ευελπιστούν να το δει ο άμεσα ενδιαφερόμενος, να τσιγκλιστεί και (γιατί όχι;) να αντιδράσει. Αυτό το τελευταίο tag γίνεται κι επίτηδες, πολλές φορές και κατόπιν συνεννόησης.

Χαριτωμένα σκυλάκια που μας κάνουν να λιώνουμε, παράφωνοι wannabe τραγουδιστές, μικρά panda που επιδεικνύουν με χάρη την αγαρμποσύνη τους, ερασιτεχνικά χορευτικά βίντεο που καταλήγουν σε παρωδία και φράσεις που σχολιάζουν την καθημερινότητα με σχεδόν αναμενόμενη την ταύτισή σου. Κάπου σε όλα αυτά θα βρεις το όνομά σου να φιγουράρει, χάρη στο άγρυπνο μάτι εκείνου του φίλου που πάνω απ’ όλα θέλει να σε κάνει να γελάσεις. Να γελάσει κι εκείνος με τις αντιδράσεις σου και να ξεκινήσει πάλι ένα παιχνίδι ταγκαρίσματος χωρίς τελειωμό.

 

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη