Ο οργασμός είναι μια ψυχική και σωματική κατάσταση, έντονη και χαρακτηριστική για κάθε άνθρωπο. Ερωτική έλξη, πάθος, ένταση, αίσθημα μείωσης του βάρους μας, άπνοια, μη επαφή με την πραγματικότητα, έκρηξη, εκσπερμάτιση, σπασμοί των μυών, χαρά, ευφορία∙ είναι μόνο μερικές από τις έννοιες που τον συνοδεύουν ή τον απαρτίζουν. Θα τον παρομοίαζα με πυροτεχνήματα, που σκάνε στον ουρανό κι απλώνουν παντού τα χρώματά τους ενώ ο κρότος τους είναι εκκωφαντικός. Οργασμό μπορεί να έχει κάποιος ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που βαπτίζονται με τον όρο «ασέξουαλ» και δεν έχουν την παραμικρή επιθυμία να έρθουν σε οργασμό, ειδικά με το ταίρι τους. Η ασεξουαλικότητα εκδηλώνεται με πολλές διαφορετικές μορφές κι αφορά ολοένα και περισσότερο κόσμο. Μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη.
Παροδική ασεξουαλικότητα μπορεί να προκληθεί από χρόνια σεξουαλική εμπειρία, από έναν ανεπιθύμητο χωρισμό, απ’ τη μετάδοση κάποιου αφροδίσιου νοσήματος, απ’ την έντονη ερωτική ελευθερία, που επικρατεί στις μέρες μας, κι άλλα. Η μόνιμη ασεξουαλικότητα μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς ή ιατρικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς παράγοντες, ακόμα και σε κάποιο παιδικό τραύμα. Η απουσία ερωτικής έλξης κι οργασμού, η έλλειψη σεξουαλικού προσανατολισμού είναι σημάδια ασεξουαλικότητας.
Πολυδιάστατη έννοια και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιος που εκδηλώνει ασεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να έρχεται σε οργασμό με αυνανισμό, αλλά να μην μπορεί να έρθει σε οργασμό με άλλο άτομο. Ασέξουαλ θεωρείται κι αυτός που έχει έλλειψη σεξουαλικού προσανατολισμού. Συνήθως αυτά τα άτομα αμφιταλαντεύονται για το ποιο φύλο τους ενδιαφέρει ερωτικά ή (για κοινωνικούς λόγους) αποκρύπτουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με άτομα που δεν τους έλκουν ερωτικά, χάρη στο κοινωνικά αποδεκτό.
Άλλος μπορεί να νιώθει την επιθυμία για ερωτική επαφή, να έχει σεξουαλική δραστηριότητα, χωρίς όμως να μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμα της ηδονής. Πολλές φορές, οι ασέξουαλ θα ενδώσουν στην ερωτική επαφή είτε για να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους μέχρι ένα σημείο, είτε για να ευχαριστήσουν το σύντροφό τους, είτε για να τεκνοποιήσουν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασεξουαλικότητα μπορεί να υποχωρήσει, με βασικές προϋποθέσεις τη συνειδητοποίηση και την παραδοχή της. Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί το πέρασμα του χρόνου, η καταλληλότητα συντρόφου, ακόμα κι η αλλαγή στάσης ζωής.
Όσο περνούν τα χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά τον όρο «ασεξουαλικότητα» και τα ποσοστά των ασέξουαλ ανθρώπων έχουν αυξητική πορεία. Αυτό είναι λογικό, αν σκεφτούμε ότι πλέον ασχολούνται διάφοροι κλάδοι επιστημών με το σεξουαλικό προσανατολισμό και γενικότερα με τη σεξουαλικότητα αλλά και την απουσία αυτής.
Το σεξ δεν αποτελεί πια ταμπού, απεναντίας, υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασής του. Επιπρόσθετα, χάρη στο διαδίκτυο έχουν δημιουργηθεί πολλές κοινότητες ασεξουαλικότητας, που σκοπό έχουν την ενημέρωση του ανθρώπου για τα συμπτώματα, τους τρόπους εκδήλωσης, την ένταξη και την κοινωνικοποίηση των ασέξουαλ, την καταμέτρησή τους αλλά και την υπεράσπιση της διαφορετικότητάς τους.
Οι ασέξουαλ, λοιπόν, είναι άνθρωποι που μπορεί να έχουν ερωτικές σχέσεις, μπορεί κι όχι. Συνήθως δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι ούτε αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι. Χαρακτηρίζονται απ’ την έλλειψη ενδιαφέροντος ενός άλλου σώματος ή και του δικού τους. Μπορεί να οδήγησε εκεί κάποια σωματική δυσλειτουργία, κάποια τραυματική εμπειρία, η πολυχρησία σώματος και ψυχής, ακραίες πεποιθήσεις. Ακόμη, μπορεί να οφείλεται και στην έντονη επαγγελματική ζωή και φιλοδοξία, στον περιορισμένο χρόνο ή στη συνήθεια της αποχής απ’ την ερωτική επαφή.
Για κάποιον, η ασεξουαλικότητα μπορεί να αποτελεί επιλογή κι εμείς καλούμαστε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και ν’ αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα με όποιον τρόπο αυτή εκφράζεται, μεταξύ ενηλίκων. Άλλωστε, ο έρωτας δεν έχει μοναδικό τρόπο έκφρασης τον οργασμό κι η εγκεφαλική έκρηξη είναι συχνά πιο δυνατή κι από πολλαπλούς οργασμούς!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη