Θα μπω κατευθείαν στο ψητό· θ’ αφήσω τους γενικούς προλόγους και θα πω μονάχα ότι νιώθω ευγνωμοσύνη που εδώ και κάποια χρόνια, παρ’ όλο που διανύουμε δύσκολους καιρούς (ο δείκτης της ανεργίας έχει εκτοξευτεί, καταλήγοντας αργά ή γρήγορα ο ένας μετά τον άλλον να φεύγουν στο εξωτερικό ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον), μου έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνω τη δουλειά των ονείρων μου. Για κάποιους θα ακουστεί ουτοπικό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και σε σένα.
Πολλοί άνθρωποι γύρω μας ζουν μια μίζερη συμβιβασμένη ζωή. Δεν απασχολούνται μ’ αυτό που έχουν σπουδάσει κι αναγκαστικά προσπαθούν να επιβιώσουν είτε με δουλειές του ποδαριού, είτε με οτιδήποτε προσφέρει ένα βασικό εισόδημα (που μεταξύ μας μόνο βασικό δεν είναι). Υπάρχουν όμως κι αυτοί που κάνουν αυτό που γουστάρουν κι έχουν την τύχη να εργάζονται όπου σταθούν κι όπου βρεθούν.
Σίγουρα, έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές πόσο ωραίο θα ήταν να εργαζόσουν κι εσύ απ’ το σπίτι, όπως ίσως κάνουν κάποιοι φίλοι σου. Να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις το κρεβάτι σου γραφείο, ακουμπώντας το laptop στα πόδια σου και να ξεκινήσεις να προωθείς τα emails της ημέρας, ενώ παράλληλα μαγειρεύεις το φαγητό σου στην κουζίνα. Να μπορείς να ξυπνήσεις ό,τι ώρα θέλεις, χωρίς να χρειάζεται ν’ ακούσεις το ξυπνητήρι σου να χτυπάει απ’ τα χαράματα και να πατάς την αναβολή στο κινητό σου κάθε δέκα λεπτά. Να μην πρέπει να μένεις κολλημένος σε μια καρέκλα για ένα ολόκληρο οκτάωρο, αλλά να βάζεις τέρμα τη μουσική στα ηχεία ή τα ακουστικά σου καθώς εργάζεσαι απ’ το σπίτι σου και να μη σε ενοχλεί κανένας προϊστάμενος στο αφτί σου.
Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο αν έχει μια δική του επιχείρηση κι απλά κοιτάζει τις μετοχές του καθημερινά, χωρίς να πατάει ποτέ στο γραφείο του. Λάθος. Όλο και περισσότερες νέες επιχειρήσεις υιοθετούν αυτή την τάση που ακούει στο όνομα “Home Office” και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στη χώρα μας από πολλές εταιρείες. Ουσιαστικά, ο στόχος του μοντέλου δεν είναι να καταργήσει το ρόλο του εργαζομένου σε μια εταιρεία, αλλά να του δώσει την ευκαιρία να εργαστεί ευέλικτα απ’ όπου αυτός επιθυμεί, αν το υποστηρίζει η θέση του.
Στο εξωτερικό, αυτό το πρότυπο υπάρχει αρκετά χρόνια κι έχει υιοθετηθεί από εταιρείες κολοσσούς με σκοπό ν’ αυξήσει την αποδοτικότητα των εργαζομένων, αφού τους προσφέρεται ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια συζήτηση όπου φίλος μου έκανε ένα ταξίδι στο Ντουμπάι, προκειμένου να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, κι αυτό δεν ήταν ένα επαγγελματικό ταξίδι αλλά μια προσωπική του απόδραση, χωρίς να χρειαστεί να πάρει άδεια αφού θα μπορούσε παράλληλα να εργάζεται, καθώς η δουλειά του είναι να φτιάχνει εφαρμογές σε smartphones για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Ο εργοδότης του, αναγνωρίζοντας την πίεση των επαγγελματικών ρυθμών, του έκανε την πρόταση να δουλέψει απ’ το σπίτι του το νέο πρότζεκτ ή απ’ όποιο μέρος του κόσμου ήθελε, προκειμένου να πάρει νέα ερεθίσματα αρά και νέες ιδέες. Έτσι, λοιπόν, εκείνος διάλεξε το Ντουμπάι, προκειμένου να εργαστεί από εκεί.
Η δυνατότητα κάποιου να εργάζεται απ’ τον προσωπικό του χώρο του δίνει την ευκαιρία ν’ αναπτύξει ένα καλύτερο πρόγραμμα στην καθημερινότητά του, σίγουρα πιο άνετο και λιγότερο αγχωτικό. Η ευέλικτη επιλογή του να εργάζεται κάποιος απ’ το χώρο του έχει δώσει μια άλλη διάσταση στον επαγγελματικό τομέα. Υπάρχουν πολλές δουλειές που δεν είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία σου σ’ ένα γραφείο κι είναι ευτύχημα να μπορείς να εργάζεσαι απ’ οπουδήποτε κι αν εσύ επιθυμείς, ίσως σε διαφορετικό σκηνικό κάθε μέρα.
Είναι μια λύση που επιλέγουμε (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) όσοι εργαζόμαστε ως managers σε μια εταιρεία ή έχουμε τη δική μας επιχείρηση, ιδανικά αν δραστηριοποιούμαστε στο διαδίκτυο. Ένα παράδειγμα είναι το σύγχρονο επάγγελμα του YouTuber όπου εργάζεται απ’ το σπίτι του ή απ’ οπουδήποτε αλλού αυτός επιθυμεί.
Αυτή η επιλογή προσφέρει το ιδανικότερο περιβάλλον για έναν εργαζόμενο. Σκέψου μόνο να βρίσκεσαι εκτός γραφείου, σ’ ένα νησί κι ενώ ανοίγεις τον υπολογιστή για να ξεκινήσεις τη δουλειά σου, ταυτόχρονα να μπορείς ν’ απολαύσεις το κοκτέιλ σου και να κάνεις και μια βουτιά στη θάλασσα. Η ψυχολογία σου είναι προφανώς στα καλύτερά της, μεγαλύτερη έμπνευση άρα και δημιουργικότητα, περισσότερες πρωτότυπες ιδέες, ασύγκριτα μεγαλύτερα τα οφέλη απ’ το να βρίσκεσαι κλεισμένος σ’ ένα γραφείο δύο επί δύο.
Άλλωστε, ποιος δε θα ήθελε να κάθεται στο σπίτι του, να πίνει τον καφέ του και παράλληλα να εργάζεται από εκεί και να πληρώνεται; Κι αν νιώθεις μοναξιά που θα εργάζεσαι μόνος χωρίς παρέα, πάρε τους συναδέλφους σου ένα τηλέφωνο προκειμένου να κλείσετε ένα brunch ή ένα καφέ και να εργαστείτε από εκεί. Δε φαντάζει κάτι παραπάνω από μαγικό;
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη