Τον είδες και έχεις τσιμπηθεί; Υπέροχα! Τα λέτε, περνάτε όμορφα, είναι μια ενδιαφέρουσα γνωριμία. Ε, ήρθε και η ώρα για το πρώτο σας ραντεβού! Και ξαφνικά, σαν να μην έφτανε η ταχυπαλμία και το τρέμουλο που έρχεται φυσικά όταν γουστάρεις έναν άνθρωπο, έρχεται και στρογγυλοκάθεται στο στήθος μας και το άγχος της πρώτης τετ-α-τετ συνάντησης. Συνήθως τα πρώτα ραντεβού δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε· ή που κάτι θα μας γοητεύσει λίγο παραπάνω, ή που κάτι θα μας απογοητεύσεις πλήρως. Κρύβει ένα μυστήριο το πρώτο ραντεβού. Είναι εξάλλου τα πρώτα «αποκαλυπτήρια» και είναι φυσικό να υπάρχει μια διάχυτη αγωνία για το τι θα συναντήσεις. Θα υπάρξει χημεία; Θα πάνε όλα καλά;
Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να χαλάσουν ένα ραντεβού, όπως η αργοπορία, η αγένεια αλλά κυρίως η συμπεριφορά του άλλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας. Εκεί γράφεται η βραδιά στα πρακτικά με αρνητικό πρόσημο, αλλά μπορείς να δώσεις ελαφρυντικά. Όμως η κόκκινη γραμμή που χωρίζει ένα κακό ραντεβού από μια παταγώδη αποτυχία είναι μια και η συνταγή της απλή:
Ποτό + Πρώτο ραντεβού = Ξενέρα + αποτυχία.
Φαντάσου να βγεις με ένα άτομο που σ’ έχει ενθουσιάσει τρομερά. Περνάτε υπέροχα όσο είστε μαζί και απολαμβάνετε το ποτό σας και τη συντροφιά ο ένας του άλλου. Όσο όμως περνά η ώρα αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι πιο πολύ απολαμβάνει τα ποτά που έρχονται το ένα μετά το άλλο από το τι του λες εσύ. Και κάπου εκεί καταβαίνεις ότι τελικά έχεις βγει με την απομίμηση του Ορέστη Μακρή – ναι, αυτός έκανε καριέρα με το ποτό αλλά τώρα δε μιλάμε και για σταρ του σινεμά.
Ωραίο το «πίνω και μεθώ για τα μάτια σου» σε τραγούδι αλλά όχι και σε πρώτο ραντεβού. Εντάξει, ενδεχομένως να ήταν τόσο αγχωμένος όσο εσύ και να το ‘ριξε στην ενυδάτωση να μην ξεραθεί η γλώσσα του. Μπορεί και να ένιωσε άνετα μαζί σου και να κατέβασε ένα-δυο (οκτώ-εννιά;) ποτηράκια παραπάνω. Ίσα πού δηλαδή για να μην αντιλαμβάνεται στο πρόσωπό σου την ξενέρα. Μα καλά, δεν κατάλαβε ότι είναι αντιαισθητικό; Ντεκαβλέ; Χαλάει τον ερωτισμό, πώς το λένε;
Σε μια πρώτη συνάντηση με πιθανό μελλοντικό ταίρι είναι καταστροφή το «θα πιω απόψε το φεγγάρι». Μη το πιεις απόψε, μάτια μου, ασ’ το κι έχει και πανσέληνο, πέφτει πολύ.
Κανείς δεν έχει την όρεξη να παίζει τον drunksitter σε ραντεβού και ιδίως στο πρώτο που ακόμη προσπαθεί να σε γνωρίσει.
Ας πούμε ότι φτάνει κάποια στιγμή και σε εκείνο το σημείο της μέθης που δεν ελέγχει πια τι λέει, που, ακόμα κι αν βουτά τη γλώσσα στο μυαλό του, δεν πιάνει το φίλτρο πλέον τίποτα και ξεστομίζει έτσι, αδίστακτα τη μια μπαρούφα μετά την άλλη. Με αυτό το τρόπο καταλήγεις να μαθαίνεις πράγματα για το άτομο απέναντι σου που θα μπορούσε να είχε αποκρύψει στις πρώτες φορές που θα βρισκόσασταν. Κάποια από αυτά δε, και να μη τα μάθαινες και ποτέ, δε θα σε πείραζε.
Κι εσύ που διαβάζεις, που πιθανώς να βρίσκεσαι στον αντίποδα και είσαι ο άνθρωπος που ήπιε και εκτέθηκε, σκέψου πόσο έπεσες στα μάτια του άλλου – για να ζητήσει δεύτερο ραντεβού μετά από αυτό, έχει ή μεγάλες αντοχές ή πολύ χιούμορ γιατί είναι καμιά φορά και αστείοι οι μεθυσμένοι.
Ίσως φθάσει και σε χειρότερο σημείο και αρχίσει να απλώνει χέρια σε σημεία που δε θα έπρεπε, να κάνει κινήσεις που δεν αρμόζουν σε ένα πρώτο ραντεβού. Ισχύει και για τα δυο φύλα και δεν είναι σεμνοτυφία· στο πρώτο ραντεβού επιβάλλεται να υπάρχει μια ευγενική απόσταση, κάτι που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον και για ένα δεύτερο και για ένα τρίτο.
Το ποτό μπορεί όντως να σε χαλαρώσει και να σε βοηθήσει να ξεχάσεις το άγχος που πιθανόν να ένιωθες πριν συναντηθείτε αλλά το να το καταστρέψεις είναι κρίμα. Απόβαλλε το άγχος του να είσαι στην εντέλεια, χωρίς όμως να φτάνεις στο άλλο άκρο. Είσαι πάντα πιο ερωτεύσιμος όταν δεν προσπαθείς. Και αντίστοιχα, εσύ που βγήκες με κάποιον που ήπιε πολύ και παρεκτράπηκε, προσπάθησε να τον καταλάβεις, δε θα είναι έτσι κάθε φορά. Έχεις όμως και εσύ την ευθύνη σου, τι το θελες να βγείτε για ποτό στο πρώτο ραντεβού;
Την επόμενη προτίμησε μια πιο ασφαλής επιλογή. Φαγητό, ας πούμε.
Επιμέλεια κειμένου: Νικολέττα Βασιλοπούλου