Ένα απ’ τα αρχαιότερα αθλήματα είναι ο μαραθώνιος. Το αγώνισμα μπήκε στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας μετά από πρόταση του Γάλλου φιλόλογου Μισέλ Μπρεάλ, που έπεισε το φίλο του Πιερ ντε Κουμπερντέν, να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Την είδηση της νίκης ανήγγειλε στους Αθηναίους ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης, φωνάζοντας «Νενικήκαμεν» πριν αφήσει την τελευταία του πνοή μετά την απόσταση Μαραθώνα-Αθήνα, που είχε διανύσει.
Νικητής των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων στις 29 Μαρτίου του 1896 ήταν ο νερουλάς από το Μαρούσι, Σπύρος Λούης, που τερμάτισε σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 60 δεύτερα. Ο μαραθώνιος είναι ένα άθλημα του στίβου εξαιρετικά διαδεδομένο, που πραγματοποιείται, είτε σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις είτε αυτοτελώς.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή σ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και στη γυμναστική, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα περισσότεροι μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι και αγώνες δρόμου υγείας ανά την Ελλάδα.
Χιλιάδες κόσμου άνω των 18 δηλώνουν συμμετοχή στους μαραθωνίους. Τα έπαθλα είναι μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις ίσως και κάποιο χρηματικό ποσό. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάγκη όλων αυτών των ανθρώπων να αναδείξουν το τρέξιμο και την άθληση ως προϋποθέσεις για μια υγιή ζωή και να τεστάρουν την αντοχή τους.
Ο μαραθώνιος είναι μια μεγάλη γιορτή. Άνθρωποι απ’ όλον τον πλανήτη έρχονται να συμμετάσχουν και να συναγωνιστούν. Βέβαια, κανένα άθλημα δε γίνεται χωρίς την προετοιμασία του. Πρέπει να λαμβάνουμε όλοι τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία μας, να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας και να μην τον πιέζουμε στα άκρα. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Το τρέξιμο δίνει μια αίσθηση ελευθερίας. Αποτελεί την καλύτερη αερόβια άσκηση για το σώμα –μαζί με το περπάτημα φυσικά– και το μόνο που χρειάζεσαι για να γυμναστείς είναι η καλή σου διάθεση. Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν έχει την υπέρτατη αντοχή με την έναρξη αυτής της δραστηριότητας, αλλά με πειθαρχία, συχνή προπόνηση και τη δύναμη της θέλησης, κάθε φορά γινόμαστε καλύτεροι απ’ την προηγούμενη.
Εκτονώνεσαι όταν τρέχεις, αποσυμφορείσαι απ’ τις αρνητικές σκέψεις και καταπολεμάς το στρες. Με τις εικόνες που γεμίζει ο νους κατά τη διάρκεια της διαδρομής χαλαρώνεις, έρχεσαι κοντά στη φύση και γυμνάζεσαι. Δε χρειάζεται να τρέξεις αν δεν μπορείς. Μπορείς να περπατήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πέρα απ’ το μαραθώνιο, υπάρχουν και τόσα άλλα είδη δρόμων στους οποίους μπορείς να συμμετάσχεις.
Το καλό είναι ότι συχνά παράλληλα με το τρέξιμο συνδυάζεται ο μαραθώνιος με κάποιο άλλο γεγονός, συνήθως φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο γυμναζόμαστε, είμαστε παρόντες στον αγώνα ζωής που δίνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας και περνάμε όλοι μαζί ένα μήνυμα αλληλεγγύης.
Οι μαραθώνιοι είναι μεγάλες γιορτές. Είναι η ευκαιρία να έρθουμε κοντά με άλλους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν κι εκείνοι να προάγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η άθληση οφείλει ν’ αποτελεί μέρος της ζωής μας και η συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο για όλους εκείνους που τρέχουν χρόνια, όχι μόνο για τη γυμναστική αλλά κυρίως γιατί αυτή είναι η στάση ζωής τους, είναι η επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου διοργανώνεται ο 7ος νυχτερινός ημιμαραθώνιος στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη συμμετοχή.
Αναζήτησε πληροφορίες για το μαραθώνιο που επίκειται στην περιοχή σου και πάρε την απόφαση να συμμετάσχεις. Ξεκίνα την προετοιμασία σου και τέσταρε τις αντοχές σου. Ο μαραθώνιος είναι μια ευκαιρία να βάλουμε το τρέξιμο στη ζωή μας, ν’ ακολουθήσουμε έναν πιο πειθαρχημένο και υγιεινό τρόπο ζωής, να συναγωνιστούμε άλλους δρομείς, να γίνουμε όλο και περισσότεροι μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού. Τι λες, πάμε (ημι)μαραθώνιο;
Η εμπειρία θα είναι σίγουρα μοναδική και τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για την προσπάθειά σου θα ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή σου. Σε τέτοιες διοργανώσεις αντιλαμβάνεσαι την αξία της συμμετοχής κι όχι του επάθλου.