Είναι Σάββατο βράδυ κι απολαμβάνουμε το σουβλάκι μας χαλαρώνοντας στον καναπέ, και ξαφνικά εμφανίζεται απ’ το πουθενά στην τηλεόραση μια υπεργαλαξιακή κορμάρα. Ναι, από αυτές με τους κοιλιακούς φέτες που μας κάνουν να ντρεπόμαστε που την ώρα της γυμναστικής στο σχολείο αντί να προσπαθούμε να μπούμε στο πνεύμα του «νους υγιής εν σώματι υγιή», εμείς κοιτούσαμε να λουφάρουμε. Και ναι, λοιπόν, αυτό είναι το σύμπαν που έρχεται και μας χτυπάει την πόρτα και μας υπενθυμίζει ότι πλέον το έχουμε παρακάνει. Ή έστω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να το παρακάνουμε.
Τότε αυτομάτως, αφήνουμε κάτω το σουβλάκι ή, εντάξει, –μεταξύ μας– τρώμε την τελευταία μπουκιά γιατί «αμαρτία είναι…», πλησιάζουμε τον καθρέφτη, κοιταζόμαστε και έτσι παίρνουμε τη μεγάλη απόφαση. Θα ξεκινήσουμε γυμναστήριο. Βέβαια, ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι δε θα περάσουμε ούτε απ’ έξω, γιατί πολύ απλά βαριόμαστε φρικτά το γυμναστήριο. Παρ’ όλα αυτά, είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε λίγη άσκηση στη ζωή μας, καθώς αν μη τι άλλο μας κάνει καλό. Έτσι, καταλήγουμε να στείβουμε το μυαλό μας να βρούμε άλλους τρόπους προκειμένου να χτίσουμε κορμί και να χάσουμε κι εκείνα τα περιττά κιλά που δε λένε να φύγουν από πάνω μας. Πράγματι, αν ψάξει κανείς υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι γυμναστικής και μερικοί από αυτούς ακολουθούν παρακάτω.
Χορός: Λίγο-πολύ, όλοι κουνιόμαστε όταν ακούμε ένα τραγούδι. Είναι ευκαιρία, τότε, για τους λάτρεις του χορού να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι με μία ώρα χορού μπορεί κανείς να κάψει έως και 50 θερμίδες παραπάνω από όσες θα έκαιγε κάνοντας κάποια άλλη έντονη άσκηση. Παράλληλα, ο χορός επιδρά θετικά στην ψυχολογία του ατόμου, μιας και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα κι απομακρύνει τα αρνητικά, ενώ συντελεί και στην περαιτέρω ψυχική εκτόνωσή του.
Οι πιο παραδοσιακοί μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον σύλλογο της γειτονιάς μας όπου καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό μπορούμε να γυμναστούμε διδασκόμενοι παραδοσιακούς χορούς, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε νέες γνωριμίες. Απ’ την άλλη, οι πιο μοντέρνοι από εμάς μπορούμε να δοκιμάσουμε να χορέψουμε street latin και swing. Θεωρούνται απ’ τους πιο κατάλληλους χορούς για εκγύμναση, μιας και τα αποτελέσματα που προσφέρουν είναι ίδια με αυτά που θα είχαμε αν κάναμε γρήγορο τρέξιμο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα είδη χορού δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά. Χορεύοντας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, επιτυγχάνουμε άμεσα το στόχο μας. Όρεξη να έχουμε και καλά μας γλέντια.
Περπάτημα: Ναι, για εκείνη την παλιά συνήθεια μιλάμε που ξεχάσαμε μόλις αποκτήσαμε το αμαξάκι μας, και πλέον μέχρι και στο περίπτερο πάμε μ’ αυτό. Καιρός, λοιπόν, να το ξαναθυμηθούμε. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως το περπάτημα συντελεί στην τόνωση του εγκεφάλου και στη μείωση εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κι εγκεφαλικών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής.
Γι’ αυτό, αντί να ξοδέψουμε όλο το Σαββατοκύριακο στον καναπέ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί που θα σηκωθούμε για να πάμε στη δουλειά μας, ας πάρουμε απ’ το χέρι το ταίρι μας ή τους φίλους μας κι ας κάνουμε μια ωραία βόλτα στη γειτονιά. Ακόμα και 45 λεπτά σχετικά γρήγορου περπατήματος είναι αρκετά για να μπούμε σε μια σειρά. Κι αν μένουμε σε περιοχή που δεν προσφέρεται για περιπάτους, ευκαιρία για μικρές εξορμήσεις στη γύρω εξοχή. Έτσι και θα γυμναζόμαστε και θα απολαμβάνουμε τη φύση. Γιατί καθόμαστε ακόμα;
Κολύμβηση: Για εκείνους που αγαπάμε το υγρό στοιχείο, η κολύμβηση αποτελεί την ιδανική λύση. Μην ξεχνάμε πως είναι μία απ’ τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις που αυξάνει τη μυϊκή τόνωση, τη δύναμη, την ευκαμψία και την ελαστικότητα του σώματός μας. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, στη διατήρηση σωστού βάρους, ενώ καταπολεμά το άγχος και προσφέρει θετική ενέργεια. Φύγαμε για το δημοτικό κολυμβητήριο, λοιπόν, μέχρι να αποκτήσουμε την προσωπική μας πισίνα.
Ποδηλασία: Αν υπάρχει κάτι που έχουμε μάθει από μικρά παιδιά, αυτό σίγουρα είναι το ποδήλατο. Πόσα απογεύματα ξοδέψαμε με τον πατέρα μας ή τα μεγαλύτερα αδέρφια μας μέχρι να μάθουμε αυτή την άτιμη την ισορροπία; Κι όταν το πετύχαμε, αλωνίζαμε υπερήφανα όλους τους δρόμους της γειτονιάς μας. Εν αγνοία μας τότε, φροντίζαμε για την τόνωση της καρδιακής μας υγείας, ενδυναμώναμε τους μυς μας κι αποκτούσαμε μεγαλύτερη αντοχή. Τι μας εμποδίζει να το αρχίσουμε και πάλι; Αφού εφοδιαστούμε πρώτα με τον κατάλληλο εξοπλισμό, γιατί η ασφάλεια είναι το παν, ας ξεχυθούμε στους δρόμους.
Ακόμα και αν δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε κάτι απ’ τα παραπάνω. Ακόμα και αν δεν έχουμε καν τα λεφτά για να γραφτούμε σε κάποια σχολή χορού ή να αγοράσουμε τον εξοπλισμό για την ποδηλασία, πάντα πρέπει να ξεκλέβουμε χρόνο για λίγη άσκηση. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αφήνουμε το αυτοκίνητο μας λίγο πιο μακριά απ’ το σπίτι –αν αυτό είναι εφικτό– ώστε να περπατάμε έστω και λίγο. Απ’ την άλλη, αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα για να μετακινηθούμε. Έτσι, και δεν καθόμαστε όλη την ώρα, και κάνουμε οικονομία, και προστατεύουμε το περιβάλλον.
Γι’ αυτό, ας αφήσουμε τις δικαιολογίες. Κανείς δεν είπε να φτιάξουμε six-pack. Η άσκηση βελτιώνει την υγεία μας και κατ’ επέκταση τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής μας. Ας σηκωθούμε αύριο, λοιπόν, κι ας ξεκινήσουμε με λίγα push-ups, που λέει και το τραγούδι. Διαφορετικά, ας το χορέψουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη