Σχέση χωρίς μούτρα και καυγαδάκια. Πολλοί, λανθασμένα θεωρούν αυτό το σενάριο ιδανικό, όμως αλήθεια τι νοστιμάδα θα είχε η σχέση χωρίς τους μικροκαυγάδες και τα μούτρα; Όταν υπάρχουν αυτά η σχέση ανανεώνεται και θέλει πιο πολύ ο ένας τον άλλο. Με τον καιρό και γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο μαθαίνουμε τι τον πειράζει και τι του προκαλεί μούτρα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνουμε πόσο κρατάνε αυτά τα μούτρα.
Έλα παραδέξου το και τα δικά σου μούτρα έχουν ημερομηνία λήξεως και συνήθως είναι σταθερή. Όλοι μας θέλουμε κάποια συγκεκριμένη ώρα, ίσως κάποιοι και μέρες για να μας περάσουν τα νεύρα και να ξεχάσουμε ό,τι μας έχει κάνει ο αγαπημένος μας άνθρωπος. Ε, και αφού είναι ο αγαπημένος μας άνθρωπος όπως πριν λίγο είπα, δεν μπορούμε να του κρατάμε μούτρα για πολύ, έτσι δεν είναι;
Εσένα πόσες φορές σου έτυχε να τσακωθείς με τον άνθρωπό σου και να σου μιλάει κάπως ψυχρά και να μη σε κοιτάει στα μάτια; Όσο άσχημα και να νιώθεις, ξέρεις ότι κάποτε αυτό θα τελειώσει, θα ξεχάσει ή ίσως ξεπεράσει το καυγαδάκι σας και θα επιστρέψουν όλα όπως ήταν πριν αυτό συμβεί. Στην αρχή μιας σχέσης μας αναστατώνει όλο αυτό γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν τα μούτρα του άλλου. Όμως στη συνέχεια, γνωρίζοντας τον άλλο και ενώ έχετε περάσει μαζί μια σειρά μικροκαυγάδων και στην συνέχεια μούτρων, λίγο-πολύ ξέρεις πόσο διαρκούν τα μούτρα του συντρόφου σου.
Ας δημιουργήσουμε ένα σενάριο. Πας σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά και γεμάτος νεύρα γιατί πάλι τσακώθηκες με το αφεντικό σου. Ο σύντροφός σου όμως θέλει να βγείτε και δεν καταλαβαίνει ότι έχεις νεύρα ρε παιδάκι μου. Το ένα φέρνει το άλλο, λίγο εσύ που δεν το χειρίζεσαι σωστά και ξεσπάς στο ταίρι σου και λίγο το ταίρι σου που επιμένει ότι άμα βγείτε θα νιώσεις καλύτερα, καταλήγει στο δωμάτιο να κάθεται κλειδωμένος για να μη σου μιλάει. Μετά σαν «ώριμος άνθρωπος» έρχεται στο σαλόνι που κάθεσαι και βλέπεις τηλεόραση με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα. «Ώρα να του κάνω γλύκες να τα ξεχάσει όλα» σκέφτεσαι. Πας κοντά αλλά είναι πιο κρύος και από την κατάψυξη. Εκεί είναι που βάζεις σε εφαρμογή το σχέδιο Β’. Θα τον αφήσεις να ηρεμήσει και να έρθει εκείνος κοντά σου, όποτε νιώθει έτοιμος. Ε, πόσο θα κρατήσει; Μια- δύο ώρες το πολύ, όσο κρατάνε πάντα τα μούτρα του δικού σου.
Σε μια μακροχρόνια σχέση ξέρεις ακριβώς πόσο θα κρατήσουν τα μούτρα του καλού σου. Όπως επίσης και πώς να τα χειριστείς, για αυτό μη σκας δώσ’ του το χρόνο του και θα δεις θα του περάσει. Άσ’ τον λίγο να ηρεμήσει, να καταλάβετε και οι δύο μεριές τι λάθη κάνατε και να το συζητήσετε ήρεμα όταν τα πολλά νεύρα έχουν περάσει. Αν το καλοσκεφτείς και λίγο έχει και την πλάκα του να ξέρεις πόσο θα κρατήσουν τα νεύρα του συντρόφου σου. Την επόμενη φορά λοιπόν, μη σκας και μην τρελαίνεσαι, ρύθμισε το ξυπνητήρι σε δύο ώρες- αν τόσο κρατάνε τα μούτρα του- και πήγαινε δώσε του ένα γλυκό φιλί . Άλλωστε με ένα φιλί και μια αγκαλιά δεν περνάνε όλα;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου