Πολλοί είναι εκείνοι, που μέχρι και σήμερα και παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας κι όλων των μέσων της, φοβούνται κι αναβάλλουν τις μεταφορές τους που αφορούν μεγάλες αποστάσεις γιατί τρέμουν τα αεροπλάνα! Πράγμα λίγο παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα ατυχήματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο προέρχονται απ’ τα αυτοκίνητα και τις μηχανές.
Έτσι, παρά τη φοβία αρκετών να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, εκείνο στατιστικά θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μετακίνησης, λόγω της αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας και της σταθερής μείωσης των δυστυχημάτων. Πρακτικά έχει πολύ μικρότερα ποσοστά τραυματιών και θανάτων, συγκριτικά με όλα τα άλλα μέσα μεταφοράς!
Παρά, όμως, τα τόσο καθησυχαστικά στατιστικά στοιχεία που προβάλλονται κάθε χρόνο κι όσο κι αν έχει αποδειχθεί η ασφάλεια που παρέχει ένα αεροπλάνο, όσο κι αν λέμε πως οι πιθανότητες να πάθεις κάτι κατά τις μετακινήσεις σου είναι μεγαλύτερες όταν περιμένεις στο φανάρι απ’ το να βρεθείς σε αεροπορικό δυστύχημα, εκείνο εξακολουθεί να συγκεντρώνει το περισσότερο στρες και τη μεγαλύτερη αγωνία για τους υποψήφιους επιβάτες του.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Οι άνθρωποι επικεντρώνουν το φόβο τους γύρω απ’ τα αεροπλάνα γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργία τους και το άγνωστο γεννά πάντα ανασφάλεια και γιατί δεν έχουν οι ίδιοι τον έλεγχό τους (εκτός κι αν είναι πιλότοι) κι έτσι τους ανησυχεί το γεγονός πως η ζωή τους βρίσκεται στα χέρια κάποιου άλλου.
Κάτι ακόμη που επηρεάζει αρνητικά αρκετό κόσμο δεν είναι απλώς το σενάριο μας πιθανής σύγκρουσης, αλλά το πόσο λίγες (έως μηδαμινές) πιθανότητες έχουν να επιβιώσουν απ’ αυτήν. Αυτή η σκέψη, μιας κι ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να πηγαίνει στο χειρότερο, τους πανικοβάλει. Κι έρχονται να συμπληρώσουν την παρέα εκείνων που τρέμουν τα αεροπλάνα οι υψοφοβικοί και κλειστοφοβικοί κι όσοι δεν αντέχουν την ιδέα να μην πατάνε στο έδαφος, άρα να μην έχουν και κανένα έλεγχο των κινήσεών τους.
Όσους φόβους, όμως, κι αν συντηρούν τα ανθρώπινα ένστικτα, η πραγματικότητα μπορεί να τους διαψεύσει. Το αεροπλάνο, παρά τις όποιες αμφιβολίες που μπορεί να δημιουργεί, είναι αποδεδειγμένα το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς και σίγουρα το ταχύτερο! Υπάρχει ένα ολόκληρο εξειδικευμένο προσωπικό πίσω από κάθε πτήση, με μηχανικούς και συντηρητές αεροσκαφών και γίνονται τόσο ακριβείς, αυστηροί και συνεχόμενοι, έλεγχοι για να διασφαλίσουν τη διαδικασία, ελαχιστοποιώντας (αν όχι μηδενίζοντας) την οποιαδήποτε πιθανότητα λάθους και κατά συνέπεια ατυχήματος.
Το προσωπικό καμπίνας, με τη σειρά του, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να χειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης και γνωρίζει πώς να ηρεμήσει τους αγχωμένους επιβάτες, κάνοντας ακόμη πιο απολαυστική την εμπειρία της πτήσης.
Ακόμα και στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου, αυτού της σύγκρουσης, το ατύχημα αυτό θα μελετάται για μήνες μέχρι να βρεθεί ο λόγος που το προκάλεσε, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον.
Γι’ αυτό δε θα έπρεπε να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν διαβάσουμε συνειδητοποιημένα όλες τις σχετικές έρευνες θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν μες στο μυαλό μας. Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε το φόβο μας και κατακλύζουμε τον εαυτό μας με στρες, κατευθύνοντας τις σκέψεις μας στα πιο αρνητικά και πολύ συχνά υπερβολικά σενάρια.
Πάντα και παντού θα παραμονεύει ένας κίνδυνος. Ακόμα και σε μια βόλτα με τα πόδια στη γειτονιά μας μπορεί να μας πατήσει ένα αυτοκίνητο ή να μας έρθει κάτι στο κεφάλι, καθώς περνάμε κάτω από μια πολυκατοικία. Αντί να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τα πάντα (κάτι που δεν είναι δική μας δουλειά, καθώς υπάρχουν τα κατάλληλα εξιδανικευμένα άτομα σ’ αυτές τις θέσεις), ας μην επιτρέψουμε στο φόβο μας να μας κατευθύνει. Αντιθέτως, ας προσπαθήσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Φοβάσαι το αεροπλάνο; Μελέτησε τα στατιστικά, αναζήτησε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του. Όταν το άγνωστο εξηγηθεί με τη λογική, θα πάψει να σε ανησυχεί. Σκέψου πόσα εκατομμύρια ανθρώπων το χρησιμοποιούν καθημερινά κι απολαμβάνουν τις πτήσεις τους. Επισκέψου το αεροδρόμιο, ακόμη κι αν δεν πρόκειται να ταξιδέψεις, για να συμφιλιωθείς με το χώρο, η οικειότητα θα σου κάνει καλό. Συμβουλεύσου έναν ειδικό ψυχικής υγείας, αν οι αρνητικές σκέψεις δεν υποχωρούν και βρες τρόπους να χαλαρώνεις την ένταση που σου προκαλεί η ιδέα του.
Αφού δουλέψεις με τον εαυτό σου και θετικοποιήσεις τη σκέψη σου γύρω από αυτό, κάνε το μεγάλο βήμα. Μπες σε ένα αεροπλάνο και κάνε ένα μικρό ταξίδι για αρχή. Μην ακυρώσεις την πτήση σου, αντιμετώπισε το φόβο σου, μόνο έτσι θα τον ξεπεράσεις. Εμπιστεύσου το προσωπικό, χάζεψε τη συγκλονιστική θέα απ’ το παράθυρό σου, κράτα το χέρι του διπλανού σου, αν αυτό σε ηρεμεί, μα ταξίδεψε! Ένας ολόκληρος κόσμος σε περιμένει να τον γνωρίσεις! Μην επιτρέπεις στο φόβο να σου στερήσει μοναδικές στιγμές κι αξέχαστες εμπειρίες.
Τα λέμε πάνω απ’ τα σύννεφα!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη