Ένα παθιασμένο φιλί προκαλεί αύξηση της ντοπαμίνης –που σχετίζεται με την επιθυμία–, της ωκυτοκίνης η οποία είναι υπεύθυνη για το δέσιμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους και συντελεί στο να πέσει το επίπεδο της κορτιζόλης, που είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες.

Αν μιλάμε για τη χημεία της αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, τότε το φιλί μπορεί να ‘ναι η αρχή της. Όταν είμαστε τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, οι αισθήσεις της οσμής, της γεύσης και της αφής ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του φιλιού. Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, αποστέλλονται στον εγκέφαλό μας διάφορα σήματα, αποκαλύπτοντας πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο άτομο. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ένα ανθρώπινο άρωμα μπορεί να μας παρέχει υποσυνείδητα πληροφορίες για το DNA του και να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν θα δεσμευτούμε ή όχι με αυτό το πρόσωπο.

Το ανθρώπινο στόμα είναι η πιο εκτεθειμένη ετερογενής ζώνη. Σε αντίθεση με τα ζώα, τα χείλη μας είναι στραμμένα προς τα έξω κι είναι γεμάτα με νευρικές απολήξεις, ώστε να είμαστε σε θέση να νιώσουμε την παραμικρή επαφή η οποία στέλνει μια σειρά από πληροφορίες στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να νιώθουμε καλά. Το φιλί απελευθερώνει τους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες στο σώμα μας κι αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν το πώς σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε. Η αδρεναλίνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση κι επιταχύνει τον καρδιακό παλμό.

Οι άνθρωποι φιλιούνται για να ενισχύσουν τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους, για να βιώσουν τον έρωτά τους. Το φιλί είναι ένα είδος επικοινωνίας, εκεί όπου τα λόγια δεν είναι αναγκαία.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη ενός φιλιού:

Έχει αντιρυτιδική δράση. Σε ένα φιλί συμμετέχουν συνολικά 126 διαφορετικοί μυς, συμπεριλαμβανομένων 34 μυών του προσώπου, μερικοί από αυτούς μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο με αυτόν τον τρόπο. Κι είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών μας και για τη γήρανση του προσώπου μας.

Βελτιώνει το αμυντικό μας σύστημα. Το σάλιο, το οποίο ανταλλάσσουμε κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό κι ένα εμβόλιο παράλληλα. Ανταλλάσσουμε επίσης βακτηριακή χλωρίδα, λαμβάνοντας απ’ το σύντροφο μέχρι και 80 εκατομμύρια βακτήρια.

Χαλαρώνει. Όσο περισσότερο φιλιόμαστε, τόσο περισσότερο πέφτει η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μ’ ένα παθιασμένο φιλί, η καρδιά επιταχύνει υγιεινά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αιμοφόρα αγγεία επεκτείνονται κι η διαστολή τους, ειδικά εκείνων που φέρνουν αίμα στο κεφάλι μας, μάς ανακουφίζει κι απ’ τον πόνο. Επομένως, η φράση «άσε με σήμερα, με πονάει το κεφάλι μου» θα πρέπει να αλλάξει σε «πονάει το κεφάλι μου, ας φιληθούμε».

Μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τη βιολογική καταλληλότητα του εταίρου. Οι άνδρες είναι σε θέση να αξιολογήσουν το επίπεδο των οιστρογόνων στις γυναίκες κι οι γυναίκες την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του συντρόφου. Σε μία απ’ τις σχετικές μελέτες, αποδείχθηκε ότι το 66% των γυναικών και το 59% των ανδρών εγκατέλειψαν μια εν δυνάμει σχέση μετά το πρώτο φιλί.

Εξασφαλίζει τη μακροζωία. Δέκα χρόνια κράτησε μια γερμανική μελέτη η οποία έληξε το 1980 κι έδειξε ότι οι άνδρες που φιλούν τη γυναίκα του πριν απ’ τη δουλειά ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερο απ’ τους άνδρες που δεν έχουν τη συνήθεια να το κάνουν.

Αυτή η σύντομη ανασκόπηση καταδεικνύει με σαφήνεια πως οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απαγόρευσης του φιλιού ήταν επανειλημμένα επιζήμιες. Τον 16ο αιώνα στη Νάπολη θα μπορούσαμε να πληρώσουμε με το κεφάλι μας ένα δημόσιο φιλί. Το 1910, οι Γάλλοι απαγόρευσαν το φιλί στις στάσεις του τρένου, επειδή τα παρατεταμένα ρομαντικά φιλιά αποχαιρετισμού οδηγούσαν σε καθυστερήσεις. Ορισμένες απαγορεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα -για παράδειγμα, στο Connecticut θεωρείται παράνομο να φιλήσεις τη σύζυγό σου την Κυριακή. Όπως και να ‘χει το απαγορευμένο φρούτο έχει την καλύτερη γεύση πάντα.

Ας δούμε τώρα κάποια απ’ τα είδη του φιλιού. Στο σύνολό τους είναι σίγουρα πάνω από εκατό, αλλά ας αναφερθούμε σ’ αυτά που συναντάμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας:

Το πεταχτό. Αυτό το φιλί συμβαίνει συχνότερα όταν συναντάμε τον αγαπημένο μας σε δημόσιο χώρο. Τα κλειστά μας χείλη αγγίζουν τα χείλη του συντρόφου μας.

Γαλλικό φιλί. Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής κι ο πιο καυτός τύπος από όλα τα φιλιά. Ένα τέτοιο φιλί εμφανίζεται σε μια σχέση γεμάτη πάθος. Οι ειδικοί λένε ότι ένα γαλλικό φιλί είναι ένα είδος τέχνης στο οποίο όλοι πρέπει να πάρουν μάστερ.

Φιλί στο μάγουλο. Αυτό το φιλί το συναντάμε κατά τη διάρκεια ενός χαιρετισμού. Τις περισσότερες φορές μας υπενθυμίζει ότι δεχόμαστε αγάπη και σεβασμό.

Φιλί στο μέτωπο -ή στο ύψος των φρυδιών. Είναι ένας απ’ τους λαμπρότερους και πιο ευαίσθητους τρόπους για να δείξεις τα συναισθήματα και τη φροντίδα σου.

Ένα φιλί στο λοβό του αφτιού. Αυτό είναι ένα από τα πιο ρομαντικά φιλιά, που συχνά χρησιμεύουν ως προοίμιο για πιο παθιασμένες δραστηριότητες.

Φιλί στο λαιμό. Το μπροστινό και το πλευρικό μέρος του λαιμού είναι πολύ ευαίσθητα σημεία, γι’ αυτό τα ζευγάρια που βρίσκονται σε πολύ στενή σχέση συχνά προτιμούν αυτά τα φιλιά.

Φιλί στο χέρι. Αυτό είναι ένα απ’ τα παλαιότερα φιλιά, δείχνει σεβασμό και θαυμασμό. Σύμφωνα με παλιές παραδόσεις, μόνο αν ένας άντρας είναι μεγαλύτερος από μια γυναίκα μπορεί να αφήσει τον εαυτό του να αγγίξει το χέρι της με τα χείλη του. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας άνδρας που θέλει να φιλήσει μια γυναίκα στο χέρι πρέπει πρώτα να γονατίσει. Επί του παρόντος, αυτή η μορφή φιλιού σπάνια συναντάται πια, γεγονός που μας απογοητεύει γιατί σίγουρα θα προκαλούσε ρομαντικά συναισθήματα.

Ένα φιλί με ένα αργό δάγκωμα των χειλιών. Αυτή είναι μία απ’ τις μορφές του γαλλικού φιλιού, στην οποία ένας απ’ τους εραστές δαγκώνει απαλά τα χείλη του άλλου προσώπου. Ένα τέτοιο φιλί μιλάει για έναν δυναμικό χαρακτήρα κι ένα βαθύ πάθος.

Όποιο κι αν είναι το είδος του φιλιού, το σίγουρο είναι πως είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την αγάπη και τον έρωτα και κάθε φορά το ίδιο απολαυστικό!

 

Συντάκτης: Μόνικα Πόχρον
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη