Η απιστία είναι αδιαμφισβήτητα μία απ’ τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσετε ως ζευγάρι. Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν κι ακόμη περισσότεροι –με αποκορύφωμα αυτήν– θα σας κάνουν να φλερτάρετε με τον χωρισμό. Χαμένοι σίγουρα βγαίνετε κι οι δύο μετά από μια απιστία. Μια βραδιά με ένα τρίτο πρόσωπο αρκεί για να διαλύσει όλη την πορεία, τις προσπάθειες και τις θυσίες που κάνατε να μείνετε ενωμένοι και να διατηρήσετε τη σχέση σας αλώβητη και δυνατή απέναντι σε κινδύνους και προκλήσεις.
Ας εστιάσουμε, όμως, στο γεγονός ότι επέλεξες να συγχωρήσεις την απιστία του συντρόφου σου. Θέλει μεγάλο θάρρος, ισχυρά ψυχικά αποθέματα και δυνατή αγάπη για να αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Δε θέλεις επ’ ουδενί να διαλυθεί αυτός ο δεσμός κι ελλοχεύει πάντα η ελπίδα πως ο σύντροφός σου και μόνο στην ιδέα να σε χάσει πήρε το μάθημά του και δε θα το επαναλάβει, επιλέγοντας να βάλει σε πρώτη θέση τη σχέση σας κι όλα τα όμορφα που αυτή συνεπάγεται.
Φυσικά, είναι απόλυτα λογικό πως αυτήν την απόφαση δεν την πήρες με ελαφριά την καρδιά. Χρειάστηκε, κι ακόμη χρειάζεται, να παλεύεις με τους δικούς σου δαίμονες, τον δικό σου πόνο, την απόρριψη και τις ανασφάλειες, προσπαθώντας να δώσεις χώρο κι ευκαιρία στα πράγματα για να επανέλθουν στην κανονικότητά τους.
Οι καβγάδες είναι λογικό πως θα επανεμφανίζονται, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα μετά την απιστία συχνότερα, και πολλές συζητήσεις θα γίνονται κι απ’ τις δύο πλευρές. Το άτομο που απίστησε θα προσπαθεί να ξεχάσει το λάθος του και να επανορθώσει κι εσύ θα προσπαθείς να βάλεις τις ανασφάλειες στο mute, να ξεχάσεις –όσο γίνεται– και να προχωρήσεις στο μέλλον χωρίς φαντάσματα του παρελθόντος.
Όμως, απ’ τη στιγμή που συνειδητά πήρες την απόφαση να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, θα πρέπει να προσπαθήσεις να διαχειριστείς την κατάσταση συνετά και ψύχραιμα. Δεν έχει κανένα νόημα, και δε θα σας βγάλει πουθενά, το να επανεμφανίζεις το θέμα αυτό σε κάθε έντονη συζήτηση και διαφωνία που θα έχετε μεταξύ σας.
Μία φορά είναι αρκετή. Μια εποικοδομητική συζήτηση με διάθεση για διάλογο και με στόχο να συνεχιστεί αυτή η σχέση. Μια ειλικρινής κατάθεση ψυχής κι απ’ τις δύο πλευρές. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου, αν δεν αντέχεις να ζεις με το φάντασμα της απιστίας, τότε απομακρύνσου. Δε φταις εσύ για το φινάλε σας. Οι προσβολές, όμως, οι φωνές κι η υποτίμηση, πόσο μάλλον κάθε μορφή βίας (από ψυχολογική ως σωματική σε ακραίες περιπτώσεις) δεν αξίζουν σε κανέναν και δε βοηθούν και κανέναν στην προκείμενη φάση.
Είναι λογικό κάποιες στιγμές να νιώθεις πως κοντεύεις να εκραγείς. Το να πληγώνεις, όμως, συνέχεια, με την παραμικρή ευκαιρία, τον σύντροφό σου –με το άλλοθι πως εκείνος το έκανε πρώτος– δε θα σου απαλύνει τον πόνο, δε θα επουλώσει πιο γρήγορα την πληγή, αντιθέτως θα την παρατείνει και δε θα σε κάνει ποτέ να αισθανθείς καλύτερα, αφού δεν αφήνεις τον εαυτό σου να ξεχάσει.
Ναι, είναι δυνατό να ανακτηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Σκεφτείτε κι οι δύο τι ακριβώς οδήγησε τα πράγματα ως εκεί. Από πού ξεκίνησε το χάσμα στη σχέση σας και το τρίτο άτομο βρήκε τον χώρο και την ευκαιρία να εισχωρήσει. Σιγουρευτείτε πως το τρίτο αυτό άτομο θα απομακρυνθεί απ’ τη ζωή σας και θέστε νέες βάσεις στη σχέση σας, σαν να ξεκινάτε απ’ την αρχή. Με το πλεονέκτημα, όμως, πως πλέον γνωρίζετε τι σας κάνει καλό και τι όχι.
Είναι δύσκολο να θεραπευτεί μία σχέση μετά την απιστία. Όχι όμως κι ακατόρθωτο. Αν είστε ο εαυτός σας, αν αναγνωρίσετε τα λάθη σας και σταθείτε από εδώ και πέρα με ειλικρίνεια ο ένας απέναντι στον άλλο, με στόχο πάντα το καλό της σχέσης σας, όχι μόνο θα τη διασώσετε, αλλά και θα τη σφυρηλατήσετε απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία σας χτυπήσει και πάλι την πόρτα.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη