Αποτελεί, συνήθως, ένας απ’ τους μεγαλύτερους φόβους των ανδρών, ειδικά στη νεαρή τους ηλικία, και σοβαρή δικαιολογία για να σε ξεσηκώσεις την κολλητή σου ό,τι ώρα κι αν είναι. «Έχω καθυστέρηση», η φράση που φέρνει πανικό. Άλλοτε μαζί με χαμόγελα κι άλλοτε μονάχα φρίκη. Σαφώς, δεν εγγυάται απαραίτητα μια εγκυμοσύνη, σε προετοιμάζει όμως για κάθε ενδεχόμενο.
Η περίοδος της γυναίκας εξακολουθεί, εσφαλμένα, να παραμένει ένα θέμα ταμπού, αν κι είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία. Υπάρχουν άντρες που κάνουν σεξιστικά «αστεία» με αυτήν την αφορμή ή αποφεύγουν να ακούσουν το οτιδήποτε γιατί το θωρούν «αηδία». Δε θα δείξουν, όμως, την ίδια ανώριμη χαλαρότητα αν η σύντροφός τους τούς ανακοινώσει πως η δική της έχει καθυστερήσει. Οι αντιδράσεις ποικίλλουν κατά περίπτωση, αλλά δε θα εστιάσουμε εκεί, καθώς η ψυχολογία της γυναίκας όταν βιώνει μια τέτοια αλλαγή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
Δεν είναι κάτι που θα περάσει μόνη, ούτε όμως και με πολλούς. Ένα-δύο πρόσωπα θα μάθουν για την καθυστέρηση. Ίσως η καλύτερή της φίλη κι ο σύντροφός της. Η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης σε κάθε σενάριο συνοδεύεται από πολύ έντονο άγχος. Και το άγχος αυτό χειροτερεύει σε περίπτωση που η γυναίκα είναι αρκετά νεαρή, δεν περίμενε ή δεν ήθελε να γίνει μητέρα. Η πίεση που αισθάνεται σχετίζεται πολύ και με τους άλλους. Αν είναι, πώς θα το πει στους δικούς της; Αν δεν είναι σε σχέση με τον πιθανό πατέρα; Αν ο σύντροφός της δε μοιάζει κατάλληλος για γονιός; Αν εκείνος δεν είναι έτοιμος; Αν δεν είναι ούτε εκείνη; Αυτές κι άλλες τόσες ερωτήσεις συντηρούν ένα κλίμα πανικού, στην υποψία και μόνο μιας εγκυμοσύνης. Ακόμα, όμως, κι αν το ζευγάρι προσπαθούσε να αποκτήσει παιδί, είναι δηλαδή κάτι που ήθελαν να τους συμβεί, το άγχος κι ο φόβος για το άγνωστο και γι’ αυτήν την τόσο μεγάλη αλλαγή που ίσως έρχεται δεν παύει να καταβάλλει τη γυναίκα, ειδικά τις πρώτες στιγμές.
Κι όμως, τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις, μονάχα ενδείξεις και καθόλου δεν αποκλείεται όλος αυτό το άγχος, ο πανικός και τα σενάρια να μην έχουν καμία ρεαλιστική βάση, μιας και πρόκειται απλώς για μια ορμονική διαταραχή.
Εξίσου στρεσογόνο, όμως, κι αρκετά επώδυνο είναι και το ανάποδο σενάριο. Υπάρχουν τόσες γυναίκες που περιμένουν πώς και πώς τις μέρες τους, ευχόμενες για μια καθυστέρηση, για να συνειδητοποιήσουν, τελικά, ότι ήρθε άλλη μια περίοδος, την οποία δεν ήθελαν, αφού τους κρατά και πάλι μακριά απ’ τη μητρότητα.
Είναι, δυστυχώς, πολλές οι γυναίκες που προσπαθούν πολύ για να συλλάβουν ένα παιδί, κι όμως για διάφορους ιατρικούς λόγους δεν τα καταφέρνουν. Η καθυστέρηση για εκείνες είναι ελπίδα, που ματαιώνεται πικρά μόλις αδιαθετήσουν ή μόλις την διαψεύσει ένα τεστ. Πολλά μπορεί να ‘ναι αυτά που την πιέζουν και την απογοητεύουν όταν συνειδητοποιεί πως, τελικά, δεν είναι έγκυος. Μπορεί να θέλει πολύ η ίδια ένα παιδί, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μια ολόκληρη κοινωνία, η οικογένειά της που ζητά εγγόνια κι ανίψια ή ο άντρας της που εκβιαστικά, σχεδόν, ζητά άμεσα απογόνους την καταπιέζουν. Κι είναι ύστερα κι η ηλικία, που όσο ανεβαίνει λειτουργεί όντως εις βάρος της.
Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση της περιόδου μιας γυναίκας αποτελεί μία αγχωτική συνειδητοποίηση. Τόσο για την ίδια, όσο και για το περιβάλλον της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν δοθεί βήμα στον πανικό, η κατάσταση να διαχειριστεί με ψυχραιμία. Μια καθυστέρηση δεν είναι πάντα μια εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες, εξάλλου, δεν έχουν σταθερό κύκλο. Λίγο το άγχος της καθημερινότητας, οι ορμόνες, που χτυπάνε κόκκινο, ο ρυθμός της σεξουαλικής ζωής της καθεμίας, είναι λογικό να υπάρχουν διάφορες αποκλίσεις, άλλοτε μικρότερες κι άλλοτε μεγαλύτερες.
Για να ‘σαι, λοιπόν, σίγουρη και να μην κάνεις σενάρια για το πώς θα ‘ναι η ζωή σου από ‘κει και στο εξής, σιγουρέψου πρώτα. Κι επειδή σε κάτι τέτοιες καταστάσεις συνήθως μας πιάνουν κι οι ντροπές, ζήτα απ’ την κολλητή σου να πεταχτεί στο φαρμακείο για ‘σένα. Καλή τύχη!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη